Αν δεν είναι καρκίνος του μαστού, χρειάζεται να ανησυχήσετε;

Αν δεν είναι καρκίνος του μαστού, χρειάζεται να ανησυχήσετε;

Τα μη καρκινικά ευρήματα στη μαστογραφία είναι συχνά. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, αλλά ορισμένες καλοήθεις παθήσεις του μαστού αυξάνουν πράγματι τον κίνδυνο για καρκίνο

αν-δεν-είναι-καρκίνος-του-μαστού-χρειά-562349023

Bρήκατε έναν όγκο στον μαστό σας και ο γιατρός σάς συνέστησε βιοψία προκειμένου να αποκλειστεί ο καρκίνος. Από στατιστική άποψη, το πιθανότερο είναι να μην είναι καρκίνος. Περίπου το 80% των βιοψιών μαστού είναι αρνητικές για κακοήθεια.

Ορισμένες φορές, όμως, η βιοψία αποκαλύπτει μια καλοήθη πάθηση του μαστού, όπως ένα σύνολο μη καρκινικών κυττάρων που πολλαπλασιάζονται με ανώμαλο τρόπο στο σημείο αυτό. Μπορεί να αναρωτηθείτε τι σημαίνει αυτό και κατά πόσο αποτελεί υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στο μέλλον. 

Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι αρνητική. Εξαρτάται όμως από τον τύπο της καλοήθους πάθησης που έχετε. Οι περισσότερες μη καρκινικές παθήσεις, όπως οι κύστεις με υγρό ή οι ινοκυστικές αλλοιώσεις του μαστού (περιοχές πυκνού μαστικού ιστού που μπορεί να οφείλονται σε ορμονικά αίτια), δεν αυξάνουν καθόλου τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Κάποιες άλλες, ωστόσο, λιγότερο συχνές καλοήθεις παθήσεις του μαστού απαιτούν περισσότερη προσοχή. 

«Είναι σημαντικό να συζητήσετε τα αποτελέσματα της μαστογραφίας με τον γιατρό σας, ακόμη και αν δείχνουν κάποιο εύρημα που πιθανόν είναι καλόηθες. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη το ιστορικό σας και άλλους παράγοντες κινδύνου και να αποφασίσετε μαζί με τον γιατρό σας ποιο είναι το καλύτερο σχέδιο παρακολούθησης», δηλώνει η δρ Toni Golen, μαιευτήρας – γυναικολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess και αρχισυντάκτρια στο Harvard Women’s Health Watch. 

Πολλαπλασιαστικές αλλοιώσεις

Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού που ανησυχούν περισσότερο τους γιατρούς αφορούν περιοχές μεγάλης αύξησης των κυττάρων και ονομάζονται πολλαπλασιαστικές αλλοιώσεις. «Οι πολλαπλασιαστικές αλλοιώσεις αποτελούν δείκτη που υποδηλώνει ότι οδεύετε προς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού», σχολιάζει ο δρ Graham Colditz, επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να περιέχουν κύτταρα που αυξάνονται πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και, καθώς τα κύτταρα αυτά διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται, αυξάνεται η πιθανότητα να γίνουν καρκινικά, εξηγεί η δρ Golen. 

Ένας από τους συχνότερους τύπους πολλαπλασιαστικών αλλοιώσεων είναι μια υπερβολική αύξηση των κυττάρων, γνωστή ως υπερπλασία. Μπορεί να παρατηρηθεί στους γαλακτοφόρους πόρους, που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή, ή στους γαλακτοφόρους αδένες εντός του μαστού. 

Η υπερπλασία διακρίνεται σε δύο τύπους, την απλή και την άτυπη, αναφέρει η δρ Golen. Η απλή υπερπλασία χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική αύξηση των κυττάρων, αλλά τα ίδια τα κύτταρα δείχνουν φυσιολογικά κάτω από το μικροσκόπιο. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά αποτελεί λιγότερο σημαντικό παράγοντα κινδύνου από την άτυπη υπερπλασία. 

Αν δεν είναι καρκίνος του μαστού, χρειάζεται να ανησυχήσετε;-1
Οι περισσότεροι όγκοι του μαστού που εμφανίζονται σε μια μαστογραφία δεν είναι καρκινικοί, αλλά ορισμένοι ίσως απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση. Φωτ. Shutterstock 

Στα άτομα με άτυπη υπερπλασία, τα γρήγορα αυξανόμενα κύτταρα δεν δείχνουν εντελώς φυσιολογικά όταν εξετάζονται στο μικροσκόπιο, αλλά δεν είναι τόσο παθολογικά ώστε να θεωρηθούν καρκίνος. 

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τύποι μη καρκινικών πολλαπλασιαστικών ευρημάτων που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Σύνθετα ινοαδενώματα. Αποτελούν ένα μικρό υποσύνολο του συχνότερου τύπου καλοήθους όγκου του μαστού, που ονομάζεται ινοαδένωμα. Τα ινοαδενώματα στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά τα σύνθετα ινοαδενώματα μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο. 

Σκληρυντική αδένωση. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από διόγκωση των γαλακτοπαραγωγών λοβίων στον μαστό. 

Ακτινωτές ουλές. Οι αυξήσεις αυτές παίρνουν το όνομά τους από το σχήμα τους, το οποίο αποκτά εμφάνιση ουλής. Μπορεί να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Ενδοπορικά θηλώματα. Αυτές οι μικρές αυξήσεις κυττάρων εντός των γαλακτοφόρων πόρων θεωρούνται συνήθως αβλαβείς, αλλά ενδέχεται να προκαλούν περισσότερη ανησυχία εάν περιέχουν παθολογικά κύτταρα ή εάν υπάρχουν πολυάριθμες αυξήσεις, συνήθως πέντε ή περισσότερες. 

Αν έχετε μια καλοήθη πάθηση του μαστού που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε συχνότερα προληπτικό έλεγχο με χρήση της κλασικής μαστογραφίας. Μπορεί επίσης να προτείνει μαγνητική τομογραφία (MRI) ή υπερηχογράφημα μαστών. Οι εξετάσεις αυτές συνήθως γίνονται επιπλέον της μαστογραφίας. 

Ανάλογα με το οικογενειακό σας ιστορικό και άλλους παράγοντες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει πρόσθετες μεθόδους πρόληψης, προσθέτει η δρ Golen. 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως το γεγονός απλώς και μόνο ότι έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες με αυτές τις παθήσεις δεν αναπτύσσουν. 

«Ακόμα και αν έχετε άτυπη υπερπλασία, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού είναι σχετικά μικρή», καταλήγει η δρ Golen.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT