Ο κίνδυνος «σιωπηλής» καρδιακής προσβολής 

Ο κίνδυνος «σιωπηλής» καρδιακής προσβολής 

Eως και οι μισές περιπτώσεις καρδιακής προσβολής μπορεί να περάσουν απαρατήρητες, ενώ συνδέονται και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

ο-κίνδυνος-σιωπηλής-καρδιακής-προσ-562349032

Μια καρδιακή προσβολή δεν προκαλεί πάντα τα δραματικά συμπτώματα που παρακολουθούμε στις ταινίες, όπου συνήθως ένας άνδρας μέσης ηλικίας πιάνει ξαφνικά σφιχτά το στήθος του με τον πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Μερικές φορές, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια, όπως ανεξήγητη κόπωση και αδυναμία, δύσπνοια ή ναυτία (βλ. «Μήπως είναι καρδιακή προσβολή;»). 

Όταν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, αυτή η λεγόμενη «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι το ίδιο ανησυχητική με την καρδιακή προσβολή που γίνεται αντιληπτή και διαγιγνώσκεται αμέσως. Τώρα, μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτή την υποψία (βλ. «Η σιωπηλή καρδιακή προσβολή μπορεί να σηματοδοτεί υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό στο μέλλον»). 

«Οι γιατροί γνωρίζουν από παλιά ότι η εμφανής καρδιακή προσβολή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι μακροπρόθεσμα μια καρδιακή προσβολή η οποία δεν γίνεται αντιληπτή μπορεί να συνεπάγεται παρόμοιο κίνδυνο», λέει ο καρδιολόγος δρ Robert Giugliano, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.  

Σύνδεση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού 

Ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού πηγάζει εν μέρει από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου, στους οποίους περιλαμβάνονται η υπέρταση, ο διαβήτης και το αυξημένο επίπεδο χοληστερόλης. Οι παράγοντες αυτοί καθιστούν τα άτομα πιο ευπαθή στην καρδιακή προσβολή και στα εγκεφαλικά. 

«Μερικές φορές, όμως, η καρδιακή προσβολή προκαλεί βλάβη στον μυ των τοιχωμάτων της καρδιάς», εξηγεί ο δρ Giugliano. Η βλάβη στις κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες) εμποδίζει τη φυσιολογική συστολή της καρδιάς και ευνοεί τον σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος μεταφέρεται στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό. 

Διάγνωση και θεραπεία 

Οι διαβητικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν «σιωπηλή» καρδιακή προβολή, ίσως επειδή είναι επιρρεπείς σε προβλήματα στα νεύρα που σχετίζονται με τη μεταβίβαση των σημάτων του πόνου. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να αποδώσουν τη δυσφορία που αισθάνονται στη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής σε δυσπεψία, μυϊκό τραυματισμό ή νόσο, όπως η γρίπη. 

Οι περισσότεροι ανακαλύπτουν ότι έχουν υποστεί σιωπηλές καρδιακές προσβολές σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Η βλάβη του μυοκαρδίου μπορεί να αποτυπωθεί στο ΗΚΓ. Επειδή αυτή η εξέταση δεν είναι αλάνθαστη, συχνά πρέπει να διενεργηθούν άλλες εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος καρδιάς (ηχοκαρδιογράφημα), προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Για τα άτομα με γνωστή καρδιοπάθεια, τα ΗΚΓ θεωρούνται εξέταση ρουτίνας. Αλλά για όλους τους υπόλοιπους, οι συστάσεις για επιπλέον έλεγχο βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, αναφέρει ο δρ Giugliano. Έως την ηλικία των 65 ετών, θα πρέπει να έχετε υποβληθεί σε τουλάχιστον ένα ΗΚΓ. Ενδεχομένως να πρέπει να κάνετε κι άλλες εξετάσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από τους ατομικούς σας παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. 

Η είδηση ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή χωρίς να το έχετε αντιληφθεί μπορεί να σας αναστατώσει, αλλά η πληροφορία αυτή μπορεί να σας φανεί χρήσιμη. Ιδανικά, η πληροφορία αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά σας και να ασκείστε σε τακτική βάση. Ενδεχομένως να πρέπει επίσης να γίνουν αλλαγές στα φάρμακά σας. Για παράδειγμα, εάν το επίπεδο της LDL χοληστερόλης σας είναι πάνω από 70 mg/dl, θα πρέπει να λάβετε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης (ή να αυξήσετε την τρέχουσα δόση σας). Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να προσπαθήσετε να πετύχετε χαμηλότερη τιμή αρτηριακής πίεσης. Εάν πάσχετε από διαβήτη, ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να αντικαταστήσετε την αγωγή σας με ένα από τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα (γνωστά ως αναστολείς της SGLT-2 και αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1), ορισμένα από τα οποία προλαμβάνουν επίσης την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό, αναφέρει ο δρ Giugliano.

Η «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή μπορεί να σηματοδοτεί υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό στο μέλλον

Μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου 2021 στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology εξέτασε τη συσχέτιση της καρδιακής προσβολής, συμπεριλαμβανομένης της «σιωπηλής» καρδιακής προσβολής, με τον κίνδυνο εγκεφαλικού. 

Συμμετέχοντες: 4.224 ηλικιωμένοι χωρίς προηγούμενο επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν μέρος στη μελέτη για την καρδιαγγειακή υγεία (CHS), στην οποία εντάχθηκαν ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, από τέσσερις κομητείες στην Καλιφόρνια, στο Μέριλαντ, στη Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσυλβάνια. 

Πότε: Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη CHS το 1989 και το 1990 και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο σχεδόν εννέα έτη. 

Πώς: Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε ηλεκτροκαρδιογραφήματα (ΗΚΓ) και στη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν δύο φορές ετησίως, απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικές με τυχόν καρδιολογικές παθήσεις ή περιστατικά νοσηλείας. 

Κύρια ευρήματα: Στη διάρκεια της παρακολούθησης, 10% των συμμετεχόντων εμφάνισαν αναγνωρισμένη (εμφανή) καρδιακή προσβολή, 9% εμφάνισαν «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή και 9% εγκεφαλικό. Μετά τη διόρθωση για αρτηριακή πίεση, διαβήτη και άλλους παράγοντες σύγχυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σιωπηλές καρδιακές προσβολές συσχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μήπως είναι καρδιακή προσβολή;

Το πιο κοινό σημάδι της καρδιακής προσβολής είναι η δυσφορία στο κέντρο του θώρακα, η οποία εξαπλώνεται στο επάνω μέρος του σώματος. Δεν παρατηρείται, όμως, σε όλες τις περιπτώσεις αυτό το κλασικό σύμπτωμα. Κάποιοι παρουσιάζουν λιγότερο συνήθη συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι ελαφρώς συχνότερα στις γυναίκες, στους πάσχοντες από διαβήτη και στους ηλικιωμένους. 

ΣΥΝΗΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 
● Αίσθηση πίεσης ή σφιξίματος 
στο κέντρο του θώρακα
● Πόνος στο στήθος ή δυσφορία που εξαπλώνεται στους ώμους, στον αυχένα και στους βραχίονες 
● Εφίδρωση 

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΝΗΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 
● Δύσπνοια 
● Αδυναμία 
● Ναυτία ή έμετος 
● Ζάλη 
● Οσφυαλγία ή πόνος στη γνάθο 
● Ανεξήγητη εξάντληση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT