Γυμναστείτε με ασφάλεια, παρά τα προβλήματα όρασης ή ακοής

Γυμναστείτε με ασφάλεια, παρά τα προβλήματα όρασης ή ακοής

Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές, για να παραμείνετε δραστήριοι και να προστατεύσετε την υγεία και την κινητικότητά σας

γυμναστείτε-με-ασφάλεια-παρά-τα-προβλ-562357249

Οι δυσκολίες κατά την άσκηση που συνεπάγονται τα προβλήματα ακοής ή όρασης μπορεί αρχικά να είναι μικρές. Ίσως να γλιστρούν λίγο τα γυαλιά σας ενώ τρέχετε ή να μην μπορείτε να ακούσετε πάντοτε τι λέει ο φίλος σας καθώς περπατάτε μαζί.

«Με την αύξηση όμως των δυσκολιών, η εκτέλεση κάποιων δραστηριοτήτων μπορεί να γίνει τόσο κοπιαστική ή ακόμη και δυσάρεστη, ώστε να μη θέλετε πλέον να ασχοληθείτε με αυτές. Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να θέσουν την υγεία και την ασφάλειά σας σε κίνδυνο. Πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, εντοπίστε τις δυσκολίες και λάβετε μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Προβλήματα όρασης

Τα προβλήματα όρασης μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να γυμνάζεστε με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα, ίσως να μην μπορείτε να δείτε τον προπονητή στο μάθημα γυμναστικής. Από ορισμένα προβλήματα όρασης προκύπτουν ειδικές δυσκολίες. 

Εάν έχετε απώλεια της κεντρικής όρασης (εκφύλιση ωχράς κηλίδας): «Ενδεχομένως να δυσκολεύεστε να περπατήσετε σε ανομοιόμορφες επιφάνειες ή να προσπεράσετε εμπόδια ενώ κάνετε ποδήλατο. Και ίσως να μην μπορείτε να ασχοληθείτε πλέον με αθλήματα όπως το τένις και το γκολφ», λέει η οπτομέτρης Amy Watts, διευθύντρια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Όρασης στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mass Eye and Ear. 

Εάν έχετε απώλεια της περιφερειακής (πλευρικής) όρασης (γλαύκωμα): «Εύκολα μπορείτε να παραπατήσετε, όταν περπατάτε ή τρέχετε σε ανώμαλες επιφάνειες», σημειώνει η Watts. «Όταν κάνετε πεζοπορία σε δασικές περιοχές, μπορεί να μην παρατηρήσετε την ύπαρξη κλαδιών παρά μόνο αφού σκοντάψετε πάνω τους». 

Εάν έχετε μικρού βαθμού μυωπία ή πρεσβυωπία: Μπορεί να μη νιώθετε άνετα να γυμνάζεστε φορώντας τα γυαλιά σας. Μερικά άτομα τα βγάζουν για να γυμναστούν. «Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα», εξηγεί η Watts. Ωστόσο, τα άτομα με ιδιαίτερα κακή όραση κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν εάν δεν φορούν τα γυαλιά τους».

Προβλήματα ακοής

Τα προβλήματα ακοής επίσης επηρεάζουν ποικιλοτρόπως την ικανότητα άσκησης. Μια δυσκολία την οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με βαρηκοΐα είναι η έλλειψη ισορροπίας, επειδή στο εσωτερικό του αυτιού βρίσκεται ένα σημαντικό κέντρο ελέγχου της ισορροπίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε κίνηση να μοιάζει με πρόκληση και ο κίνδυνος πτώσεων να αυξάνεται. Άλλα προβλήματα έχουν να κάνουν με την επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεστε. Για παράδειγμα: 

Δεν αντιλαμβάνεστε τους κινδύνους στο περιβάλλον. «Εάν τρέχετε και διασχίζετε τον δρόμο, ίσως να μην ακούτε τα οχήματα που σας προσεγγίζουν. Ή μπορεί να δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε την κατεύθυνση ενός συγκεκριμένου ήχου, όπως μιας σειρήνας. Μπορεί να νομίζετε ότι έρχεται από τα αριστερά, ενώ ο ήχος έρχεται από τα δεξιά», λέει η Meaghan Reed, διευθύντρια Κλινικής Ακοολογίας στο Mass Eye and Ear. 

Δεν ακούτε όλες τις οδηγίες. «Στις ψηλοτάβανες αίθουσες γυμναστικής με τα σκληρά δάπεδα, ο θόρυβος στο πίσω μέρος της αίθουσας δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατανόηση των οδηγιών του γυμναστή. Η δυνατή μουσική μπορεί επίσης να δημιουργεί πρόβλημα», λέει η Reed. 

Αισθάνεστε απομονωμένοι. Μπορεί να νιώθετε αποκομμένοι, εάν δεν μπορείτε να ακούσετε τους άλλους κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης δραστηριοτήτων, ακόμη κι αν φοράτε ακουστικά βοηθήματα.

«Η χρήση ακουστικών βοηθημάτων ενδείκνυται σε αποστάσεις 1,5 έως 2,5 μέτρων. Σε ένα γήπεδο γκολφ, εάν η απόστασή σας από τους συμπαίκτες σας είναι μεγαλύτερη από 1,5 ή 2,5 μέτρα, ενδεχομένως να μην τους ακούτε, ειδικά εάν φυσάει», σημειώνει η Reed. 

Αστοχία εξοπλισμού. Όταν γυμνάζεστε, ο ιδρώτας και η υγρασία μπορεί να εισχωρήσουν στο ακουστικό βοήθημα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά.

Εύκολοι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων 

Μια μικρή προσαρμογή μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να παραμείνετε δραστήριοι και να συνεχίσετε να γυμνάζεστε. 

Εάν το πρόβλημα είναι η ισορροπία, προτιμήστε στατικά όργανα γυμναστικής από τα οποία μπορείτε να κρατιέστε, όπως ένα στατικό ποδήλατο ή ελλειπτικό μηχάνημα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε ασκήσεις τις οποίες μπορείτε να εκτελέσετε από καθιστή θέση, όπως γιόγκα σε καρέκλα. 

Όταν πηγαίνετε για περπάτημα, πάρτε μαζί σας έναν φίλο που θα μπορεί να δει και να ακούσει κάτι που εσείς ίσως να μην αντιληφθείτε. Περπατάτε σε ομαλές επιφάνειες, όπως ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή μονοπάτια. 

Όταν γυμνάζεστε σε ομαδικά μαθήματα, σταθείτε (ή καθίστε) στο μπροστινό μέρος της αίθουσας και μακριά από τη δυνατή μουσική.

Ενημερώστε από πριν τους γυμναστές για τα προβλήματα όρασης ή ακοής, ώστε να βεβαιώνονται ότι παρακολουθείτε τις οδηγίες τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

«Εάν δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τις οδηγίες, ζητήστε από τους γυμναστές να τις αναδιατυπώσουν, αντί απλώς να τις επαναλάβουν», λέει η Reed.

Αλλαγές στον βοηθητικό εξοπλισμό 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως να πρέπει να προσαρμόσετε τον εξοπλισμό σας, προκειμένου να συνεχίσετε να γυμνάζεστε, παρά τα προβλήματα ακοής ή όρασης. 

Εάν φοράτε γυαλιά κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαστικό λουράκι που συγκρατεί τα γυαλιά στη θέση τους ή να αγοράσετε ένα ζευγάρι συνταγογραφούμενα αθλητικά γυαλιά.

«Οι βραχίονές τους εφαρμόζουν καλύτερα γύρω από τα αυτιά και έτσι τα γυαλιά δεν γλιστρούν εάν ιδρώνετε. Τα γυαλιά μπορεί επίσης να διαθέτουν λουράκι που τα βοηθάει να παραμένουν στη θέση τους.

Επίσης, ορισμένα αθλητικά γυαλιά διαθέτουν φακούς που εφαρμόζουν γύρω από τα μάτια, προκειμένου να αποτρέπουν τις αντανακλάσεις στα πλάγια των ματιών και να τα προστατεύουν από τον αέρα και τη σκόνη», λέει η Watts. Ως εναλλακτική επιλογή, συνιστά τη χρήση φακών επαφής. Εάν φοράτε ακουστικό βοήθημα, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα ασύρματο μικρόφωνο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο φίλος με τον οποίο γυμνάζεστε μαζί ή ο γυμναστής σας, ώστε η φωνή τους να μεταδίδεται απευθείας στη συσκευή σας.

Επίσης, εάν η λειτουργία του βοηθήματος ακοής σας επηρεάζεται από τον ιδρώτα, υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να σας φανούν χρήσιμα. «Χρησιμοποιήστε ένα “κιτ στεγνώματος” ή ηλεκτρικούς αφυγραντήρες για να απομακρύνετε την υγρασία», λέει η Reed. «Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσετε ίσως να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ακουστικού βοηθήματός σας». 

Όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίζετε, ο γιατρός σας θα σας προτείνει λύσεις για να μπορέσετε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τόσο η απώλεια όρασης όσο και η απώλεια ακοής συνδέονται με την αδράνεια και αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT