Λύσεις για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου

Λύσεις για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου

Φάρμακα και παραδοσιακά σπιτικά γιατροσόφια που ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο

λύσεις-για-την-αντιμετώπιση-του-πονόλ-562358938

Η δυσάρεστη αίσθηση ότι καταπίνετε βελόνες όταν έχετε πονόλαιμο μάλλον δεν θα σας κρατήσει μακριά από τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς τον πονόλαιμο και είναι ένας πόνος από τον οποίο θέλετε να απαλλαγείτε το γρηγορότερο. Επίσης, ο πόνος στον λαιμό μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιας πάθησης που απαιτεί τη φροντίδα του γιατρού σας. Παρακάτω δείτε τι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με αυτόν τον πόνο και πώς να ανακουφιστείτε αν σας ταλαιτωρεί.

Παράγοντες που προκαλούν πονόλαιμο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος προκαλείται από μη επικίνδυνες για τη ζωή ασθένειες ή από ορισμένες συνήθειες. Μερικά παραδείγματα είναι το κρύωμα, οι παραρρινοκολπίτιδες ή οι αλλεργίες, που προκαλούν υπερβολική παραγωγή βλέννης και ροή της στον λαιμό (οπισθορρινική καταρροή)· ο στεγνός λαιμός, που οφείλεται στο ότι κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό, δεν πίνετε αρκετό νερό ή έχετε καταναλώσει αλκοόλ (το οποίο μπορεί να σας αφυδατώσει)· η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (όταν τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο), βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτή που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο, ή αμυγδαλίτιδα (φλεγμονή των αμυγδαλών)· το κάπνισμα· το τραγούδι ή η δυνατή ομιλία για μεγάλο διάστημα, ο βήχας. 

Ορισμένες από τις παραπάνω αιτίες –όπως ο ξηρός λαιμός– μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα έναν παροδικό ερεθισμό. Άλλες μπορεί να προκαλούν φλεγμονή σε νεύρα. «Υπάρχει στον λαιμό σας ένα δίκτυο νεύρων που εξασφαλίζουν την αίσθηση. Τα νεύρα αυτά μπορεί να ερεθιστούν από φλεγμονή, χημικές ουσίες, καυτές ή κρύες τροφές», εξηγεί ο δρ Matthew R. Naunheim, ωτορινολαρυγγολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Mass Eye and Ear.

Μια πιο σοβαρή ένδειξη

Ο πονόλαιμος αποτελεί επίσης πιθανό σύμπτωμα της Covid-19. «Ήπια περιστατικά της νόσου Covid-19 μπορεί να μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Συμβουλεύω τους ασθενείς μου με πονόλαιμο και άλλα συμπτώματα (όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια ή απώλεια της γεύσης και της όσφρησης) να υποβληθούν σε τεστ. Αλλά μην πανικοβάλλεστε. Οι περισσότεροι πονόλαιμοι δεν προκαλούνται από την Covid-19», λέει ο δρ Naunheim. 

Πότε θα πρέπει να καλέστε τον γιατρό; «Καλέστε γιατρό εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε, εμφανίζετε δύσπνοια, έχετε υψηλό πυρετό ή αν βλέπετε αίμα όταν βήχετε», συμβουλεύει ο δρ Naunheim.

«Οποιοδήποτε σύμπτωμα επιμένει περισσότερο από δύο εβδομάδες –όπως βραχνάδα ή ένας κόμπος στον λαιμό– αποτελεί σημαντικό λόγο για να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του τραχήλου (λαιμού)».

Λύσεις για ανακούφιση

Η αντιμετώπιση του αιτίου του πονόλαιμου είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακουφιστείτε από τον ερεθισμό ή τον πόνο. «Για παράδειγμα, εάν έχετε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, θα βοηθήσουν τα αντιβιοτικά», λέει ο δρ Matthew R. Naunheim.

Αλλά για άμεση ανακούφιση δοκιμάστε τα παρακάτω: 

Ενυδάτωση. «Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι μια καλή αρχή, ειδικά εάν ο λαιμός σας είναι στεγνός. Πίνετε πολλά υγρά για να διατηρείτε τα κύτταρα του οργανισμού σας υγιή, να ενυδατώνετε τον λαιμό σας, να ξεπλένετε τις τοξίνες και τις εκκρίσεις λεπτόρρευστης βλέννης που μπορεί να ερεθίζουν τον λαιμό σας», λέει ο δρ Naunheim. 

Φάρμακα. Δοκιμάστε να πάρετε ένα παυσίπονο που δεν χρειάζεται συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. 

Αναισθησία. Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι ή δισκίο που περιέχει τον από του στόματος αναισθητικό παράγοντα φαινόλη, η οποία μπορεί να μουδιάσει τον λαιμό. Ωστόσο, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν εγκρίνει αυτά τα προϊόντα πριν τα χρησιμοποιήσετε, εάν έχετε δυσκολίες την κατάποση. Επίσης, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα τοπικό αναισθητικό που ονομάζεται βενζοκαΐνη, το οποίο συνδέεται με μια σπάνια αλλά επικίνδυνη αιματολογική νόσο, τη μεθαιμοσφαιριναιμία.

Όποιο προϊόν και να χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες για τη δοσολογία. 

Σταγόνες για τον βήχα. Οι σταγόνες για τον βήχα βοηθούν στην ανακούφιση του πονόλαιμου αυξάνοντας την παραγωγή σάλιου. «Συνιστώ την εκδοχή χωρίς ζάχαρη, για περιορισμό του κινδύνου τερηδόνας.

»Έχω διαπιστώσει ότι συνήθως οι σταγόνες μενθόλης προκαλούν περισσότερο ερεθισμό παρά βοηθούν», επισημαίνει ο δρ Naunheim. 

Μέλι. Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν ότι συνδέεται με τη μείωση της διάρκειας των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και των πονόλαιμων.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν το μέλι σε πρώτη ζήτηση. Σε αρκετούς, βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα», λέει ο δρ Naunheim. «Δεν θα πρέπει να δίνουμε μέλι στα βρέφη. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικά τα άτομα τα οποία χρειάζεται να ελέγχουν αυστηρά την κατανάλωση ζάχαρης, όπως οι διαβητικοί».

Θεραπεία με ζεστά. Η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων ή σούπας ή οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο είναι δυνατόν να ανακουφίσουν τον λαιμό.

«Θεωρούμε ότι τα ζεστά –αλλά όχι καυτά– υγρά, όπως το τσάι, προκαλούν μεγαλύτερη ροή αίματος στο βλεννογόνο του λαιμού, γεγονός που μειώνει την αίσθηση πως ο λαιμός είναι ξηρός», εξηγεί ο δρ Naunheim. 

Ατμός. Η χρήση ενός υγραντήρα χώρου βοηθά στη διάσπαση της βλέννης και στην καταπολέμηση του ξηρού λαιμού.

Πρόληψη του πονόλαιμου

Παραμένετε σε επιφυλακή ώστε να αποφύγετε βλαβερά μικρόβια και ιούς. «Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό και μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να αρρωστήσετε. Η χρήση μάσκας σάς προστατεύει επίσης», λέει ο δρ Naunheim.

«Φροντίστε και για την καλή υγιεινή του λαιμού σας. Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, πίνετε πολύ νερό, αποφεύγετε τον καπνό, το αλκοόλ και παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό. Τέλος, προσπαθήστε να μην κουράζετε τη φωνή σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT