Δυσκοιλιότητα: Συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο;

Δυσκοιλιότητα: Συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο;

Eρευνα υποδηλώνει μια νέα πιθανή συσχέτιση ανάμεσα σε αυτές τις δύο συχνές παθήσεις

δυσκοιλιότητα-συνδέεται-με-την-καρδι-562359028

Μπορεί η χρόνια δυσκοιλιότητα να καθιστά τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε καρδιολογικά προβλήματα; Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η απάντηση είναι «ναι», αλλά τα στοιχεία δεν είναι καθόλου σαφή.

Όπως και για όλα τα ευρήματα των μελετών παρατήρησης, η ύπαρξη συσχέτισης ανάμεσα σε δύο παθήσεις δεν σημαίνει ότι η μία προκαλεί την άλλη.

«Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους και, επομένως, τα αποτελέσματα από διαφορετικούς ερευνητές ποικίλλουν», δηλώνει ο δρ Kyle Staller, γαστρεντερολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Όλοι ίσως να μην μπορούμε να αφοδεύσουμε μία στο τόσο, αλλά η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι κάτι διαφορετικό (βλ. «Τι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα;»). Μάλιστα, άλλες μελέτες, μεταξύ των οποίων μία στην οποία ο δρ Staller ήταν από τους κύριους συγγραφείς, δεν διαπίστωσε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη δυσκοιλιότητα και τις καρδιολογικές παθήσεις. 

Αμφιλεγόμενη συσχέτιση; 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2020 στο BMJ Open χρησιμοποίησε δεδομένα από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών της Δανίας για να διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ δυσκοιλιότητας και καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι ερευνητές αντιστοίχισαν περισσότερα από 83.000 άτομα με διάγνωση δυσκοιλιότητας με περισσότερα από 832.000 άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν είχαν δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα συσχετίστηκε με 20% έως 50% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αρτηριοπάθειας (στένωσης των αρτηριών των ποδιών), κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής ανεπάρκειας. 

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πώς οι ερευνητές όριζαν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση δυσκοιλιότητας, ενώ στη συνέχεια μειωνόταν σταδιακά.

Κανονικά, αν κάτι προκαλεί κάτι άλλο, παρατηρείται μια αθροιστική επίδραση και η σύνδεση γίνεται πιο ισχυρή με την πάροδο του χρόνου, όχι πιο αδύναμη, εξηγεί ο δρ Staller.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η παρατηρούμενη τάση στα άτομα με δυσκοιλιότητα υποδηλώνει ότι τα επιπλέον καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλούνται από κάποιους άλλους παράγοντες, που δεν συνυπολογίστηκαν. 

Έλεγχος του εντέρου

Πάντως, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ένα ενδιαφέρον εύρημα που αξίζει περαιτέρω διερεύνηση. Σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς δυσκοιλιότητα, οι συμμετέχοντες με δυσκοιλιότητα είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους αίματος στις φλέβες (φλεβική θρομβοεμβολή).

Αυτοί οι εν δυνάμει επικίνδυνοι θρόμβοι εμφανίζονται συνήθως στα κάτω άκρα. Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις, θρόμβοι μπορεί να αναπτυχθούν στις φλέβες που μεταφέρουν αίμα από τα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου.

Το πρόβλημα αυτό, που είναι γνωστό ως σπλαχνική φλεβική θρόμβωση, ήταν τέσσερις φορές συχνότερο στα άτομα με δυσκοιλιότητα από ό,τι στα άτομα χωρίς δυσκοιλιότητα. 

Η συσχέτιση ανάμεσα στη δυσκοιλιότητα και αυτούς τους σπάνιους θρόμβους φαίνεται λογική, σχολιάζει ο δρ Staller. «Το παχύ έντερο μπορεί να μη λειτουργεί πολύ καλά αν υπάρχουν προβλήματα στη ροή του αίματος στο έντερο», παρατηρεί. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημείο αγγειοπάθειας στο έντερο. 

Ο δρ Staller ωστόσο επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά γι’ αυτή την πιθανότητα. Ορισμένα άτομα απλώς τείνουν να είναι λίγο δυσκοίλια και ήταν έτσι σε όλη τους τη ζωή.

Για άλλους, η δυσκοιλιότητα είναι συνήθως ένα παροδικό πρόβλημα με σαφή αιτία, όπως ένα ταξίδι, μια αλλαγή στο πρόγραμμα ή ένα νέο φάρμακο. Τα ναρκωτικά αναλγητικά που περιέχουν οξυκωδόνη είναι πασίγνωστα για το γεγονός ότι προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Άλλοι συνήθεις ύποπτοι είναι τα διουρητικά (τα οποία απομακρύνουν υγρά από το σώμα για να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση), τα συμπληρώματα σιδήρου και τα αντιόξινα που περιέχουν αργίλιο. 

Αν όμως είστε λίγο πάνω από 60 ή 70 ετών και εμφανίσετε ξαφνικά δυσκοιλιότητα χωρίς εμφανή αιτία, αυτό μπορεί να είναι περισσότερο ανησυχητικό και θα έπρεπε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, συνιστά ο δρ Staller.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί το εξής: η ένταση και η πίεση που καταβάλλετε στην προσπάθεια να επιτύχετε μια κίνηση του εντέρου μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, θέτοντας το καρδιαγγειακό σύστημα σε κίνδυνο.

Λάβετε λοιπόν μέτρα για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης και πίνοντας τουλάχιστον τέσσερα με έξι ποτήρια υγρών ημερησίως.

Τι είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα;

Η χρόνια δυσκοιλιότητα συχνά ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα. Άλλα συχνά συμπτώματα είναι τα εξής:

– Κένωση με προσπάθεια.

– Σβολιασμένα ή σκληρά κόπρανα.

– Αίσθηση απόφραξης στο έντερο ή στον πρωκτό.

– Ανάγκη για χρήση βοήθειας για την κένωση του ορθού, όπως η άσκηση πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς με τα χέρια ή η χρήση δαχτύλου για την απομάκρυνση των κοπράνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT