Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε προϊόντα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης ή του πόνου

μη-συνταγογραφούμενα-φάρμακα-που-μπο-562359043

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης αρχίζει να κορυφώνεται, πολλοί άνθρωποι σπεύδουν στα φαρμακεία αναζητώντας προϊόντα που ανακουφίζουν από το συνάχι και τους πόνους του σώματος. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα, την αλλεργία και τα ρινικά προβλήματα είναι τα φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Τα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) είναι επίσης πολύ δημοφιλή – και συχνά υπάρχουν σε φάρμακα συνδυασμού ουσιών για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, όμως, μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Δείτε οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να αποφεύγετε, καθώς και προτάσεις για πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. 

Πώς να απαλλαγείτε από μια βουλωμένη μύτη

«Τα πιο επίφοβα προϊόντα είναι αυτά που περιέχουν αποσυμφορητικά, επειδή προκαλούν σύσπαση ή στένωση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση», δηλώνει η Joanne Doyle Petrongolo, φαρμακοποιός στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Όταν έχετε κρυολόγημα, ο οργανισμός στέλνει επιπλέον αίμα στη μύτη σας. Τα αιμοφόρα αγγεία και οι γειτονικοί ιστοί εμφανίζουν οίδημα (πρήζονται), προκαλώντας συμφόρηση ή βουλωμένη μύτη. Αν όμως πάρετε αποσυμφορητικό, αυτό επηρεάζει όλα τα αιμοφόρα αγγεία, όχι μόνο αυτά της μύτης.

Για τον λόγο αυτόν είναι πιο ασφαλές να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν οξυμεταζολίνη, ψευδοεπινεφρίνη και φαινυλεφρίνη ως δραστική ουσία. 

Ωστόσο, το να αποφύγετε αυτά τα αποσυμφορητικά δεν είναι τόσο απλό, καθώς περιέχονται ως πρόσθετα συστατικά σε δεκάδες άλλα προϊόντα, επισημαίνει η Doyle Petrongolo.

Πολλά είναι προϊόντα συνδυασμού, τα οποία περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του πυρετού, του βήχα ή του πονόλαιμου, για παράδειγμα. Αν λάβουμε υπόψη όλα τα γενόσημα και τις εμπορικές ονομασίες (οι οποίες διαφέρουν μεταξύ των διάφορων εταιριών), ο αριθμός των επιλογών είναι τεράστιος.

Αντί να ελέγχετε εξονυχιστικά κάθε ετικέτα, η Doyle Petrongolo συνιστά να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό να σας συστήσει ένα προϊόν που να μην περιέχει αποσυμφορητικά και να είναι ασφαλές για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ότι τα αντιισταμινικά –τα οποία ανακουφίζουν από συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή, τα δακρυσμένα μάτια και το φτέρνισμα– μπορούν να μειώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης.

Τέτοια παραδείγματα είναι η χλωροφαινιραμίνη και η διφαινυδραμίνη. Αν και δεν επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά όταν λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία και θαμπή όραση, που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων, επισημαίνει η Doyle Petrongolo. 

Ανακούφιση από τους πόνους 

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση ΜΣΑΦ, τα οποία περιέχουν ιβουπροφαίνη και νατριούχο ναπροξένη.

Τα φάρμακα αυτά, τα οποία μεταβολίζονται από τους νεφρούς, ευνοούν την κατακράτηση άλατος και νερού. Το επιπλέον υγρό στο σώμα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Τα ΜΣΑΦ μπορούν επίσης να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας καρδιαγγειακά προβλήματα (βλ. «Μια προειδοποίηση που συχνά αγνοείται»). 

Η λήψη ΜΣΑΦ για έναν περιστασιακό πονοκέφαλο ή ένα διάστρεμμα συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με συχνούς πόνους τα λαμβάνουν σε τακτική βάση, κάποιες φορές περισσότερο από συνήθεια παρά από ανάγκη.

«Εάν υποφέρετε από κάποιον πόνο που είναι αρκετά έντονος ώστε να αισθανθείτε την ανάγκη να λάβετε ιβουπροφαίνη για πολλές ημέρες, επισκεφθείτε τον γιατρό σας», συνιστά η Doyle Petrongolo.

Αυτός μπορεί να αξιολογήσει κατά πόσο χρειάζεστε κάποιο συνταγογραφούμενο αναλγητικό, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι ο μη ελεγχόμενος πόνος μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. 

Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, αν και δεν διαθέτει τις ιδιότητες μείωσης της φλεγμονής που διαθέτουν τα ΜΣΑΦ. Για τα άτομα με πόνο στις αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας, μια άλλη επιλογή είναι η τοπική γέλη (τζελ) δικλοφενάκης. Η δικλοφενάκη, η οποία διατίθεται σε μορφή δισκίου με συνταγή, είναι ΜΣΑΦ.

Ωστόσο, το μη συνταγογραφούμενο σκεύασμα γέλης θεωρείται πιο ασφαλές από το χάπι, καθώς στην κυκλοφορία του αίματος καταλήγει μικρότερη ποσότητα του φαρμάκου.

Μια προειδοποίηση που συχνά αγνοείται

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η ετικέτα των μη συνταγογραφούμενων ΜΣΑΦ περιλαμβάνει την εξής σύσταση προσοχής: «Προειδοποίηση για καρδιακή προσβολή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: τα ΜΣΑΦ, με εξαίρεση την ασπιρίνη, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν χρησιμοποιείτε δόση μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ή για διάστημα μεγαλύτερο από το συνιστώμενο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT