Μήπως ήταν κάτι που φάγατε; Ακολουθήστε αυτά τα βήματα όταν η τροφή σάς ανακατεύει το στομάχι

Μήπως ήταν κάτι που φάγατε; Ακολουθήστε αυτά τα βήματα όταν η τροφή σάς ανακατεύει το στομάχι

Μείνετε ενυδατωμένοι και παρατηρήστε για σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε άμεση βοήθεια – π.χ. υψηλό πυρετό ή έντονο κοιλιακό πόνο

μήπως-ήταν-κάτι-που-φάγατε-ακολουθήστ-563084860

Επιδημίες ασθενειών που προκαλούνται από την τροφή εμφανίζονται συχνά στις ΗΠΑ.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο αρρωσταίνουν 48 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα από αόρατα μικρόβια που βρίσκονται στην τροφή, εκ των οποίων 128.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο και 3.000 πεθαίνουν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι υπεύθυνοι οργανισμοί είναι συνήθως ιοί (όπως οι νοροϊοί), βακτήρια (π.χ. Salmonella, Clostridium perfringens ή Campylobacter), παράσιτα (όπως το Toxoplasma gondii) ή τοξίνες (όπως αυτές που μπορούν να συσσωρευθούν στα οστρακοειδή).

Αν εισέλθουν στον οργανισμό σας και αρρωστήσετε, θα πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε.

Αναγνώριση των συμπτωμάτων

Κάποιες φορές, η σχετιζόμενη με τροφή νόσος εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Κάποιοι μικροοργανισμοί όμως (όπως ο νοροϊός και η Escherichia coli) δεν προκαλούν συμπτώματα για μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημεία είναι συνήθως έντονα: ναυτία, έμετος, κράμπες στο στομάχι ή διάρροια και πιθανώς χαμηλός πυρετός (κάτω από 38°C). Αν αφυδατωθείτε λόγω απώλειας υγρών από τον έμετο ή τη διάρροια, μπορεί να αισθάνεστε λήθαργο, ζαλάδα ή αίσθημα λιποθυμίας.

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν δύο ημέρες. Αν συνεχίζονται μετά από μία εβδομάδα, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να πάσχετε από νόσο που σχετίζεται με την τροφή. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα.

«Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει χημική ανισορροπία στον οργανισμό, ακόμη και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια», δηλώνει ο δρ Baugh.

Στη δίνη των συμπτωμάτων

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια νόσο που οφείλεται στην τροφή, θα πρέπει να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφύγετε τα σακχαρούχα ποτά ή το αλκοόλ (τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα).

Μείνετε σε απόσταση από άλλους (και προσπαθείτε να μη χρησιμοποιείτε την ίδια τουαλέτα), για να μη μεταδώσετε τους μικροοργανισμούς που φέρει ο οργανισμός σας, και συνεχίστε να λαμβάνετε όποια συνταγογραφούμενα φάρμακα παίρνετε για χρόνιες νόσους.

Θα πρέπει επίσης να μείνετε ενυδατωμένοι. «Αν σας είναι δύσκολο να κρατήσετε τα υγρά, πίνετε μικρές γουλιές. Είναι δύσκολο αλλά σημαντικό. Η απότομη έγερση σε όρθια στάση όταν είστε αφυδατωμένοι μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία και τραυματισμό.

Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει χημική ανισορροπία στον οργανισμό, ακόμη και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια», δηλώνει ο δρ Christopher Baugh, ιατρός ειδικευμένος στα επείγοντα περιστατικά στο Brigham and Women’s Hospital, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Αν τα συμπτώματά σας δεν περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό ή αίμα στα κόπρανα, μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα να πάρετε ένα αντιδιαρροϊκό φάρμακο όπως η λοπεραμίδη, αναφέρει ο δρ Baugh.

Αν, ωστόσο, αντέχετε τα συμπτώματα, ίσως είναι καλύτερα να αποφύγετε τα φάρμακα και να αφήσετε τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τους εισβολείς.

«Αν πάρετε το φάρμακο, υπάρχει κίνδυνος να βελτιωθούν τα συμπτώματα αλλά να παραταθεί ή να επιδεινωθεί η νόσος», εξηγεί ο δρ Baugh.

Πότε πρέπει να ζητήσετε επειγόντως φροντίδα

Κάποιες φορές, η σχετιζόμενη με τροφή νόσος μπορεί να απαιτεί επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. «Τα σημαντικότερα προειδοποιητικά σημεία είναι ο υψηλός πυρετός και το αίμα στα κόπρανα», δηλώνει ο δρ Baugh.

«Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε επειγόντως φροντίδα αν έχετε σοβαρή αφυδάτωση ή πόνο στην κοιλιά, αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα φάρμακα στο στομάχι (λόγω έμετου) ή αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα».

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφύγετε την αναζήτηση φροντίδας για να μη γίνετε βάρος σε άλλους. «Η βακτηριακή τροφική δηλητηρίαση που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητική για τη ζωή κατάσταση αν δεν πάρετε αντιβιοτικά και ενδοφλέβια υγρά», επισημαίνει ο δρ Baugh.

«Αν φροντίζετε κάποιον με νόσο σχετιζόμενη με τροφή, παρατηρήστε για τυχόν σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι απαιτείται ιατρική φροντίδα».

Μήπως ήταν κάτι που φάγατε; Ακολουθήστε αυτά τα βήματα όταν η τροφή σάς ανακατεύει το στομάχι-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT