Το πρόβλημα των πελμάτων που απειλεί την κινητικότητά σας

Το πρόβλημα των πελμάτων που απειλεί την κινητικότητά σας

Οι σκασμένες φτέρνες μπορεί να προκαλέσουν πόνο, φλεγμονή και άλλα προβλήματα

το-πρόβλημα-των-πελμάτων-που-απειλεί-τ-562361533

Kαθώς μεγαλώνουμε, στα πέλματά μας αναπτύσσονται κάλοι, δηλαδή σημεία με πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος. Κάλοι εμφανίζονται συνήθως στις φτέρνες, επειδή αυτές υφίστανται μεγάλη πίεση καθώς περπατάμε.

Η πίεση αυτή, σε συνδυασμό με το γηρασμένο δέρμα που συχνά είναι λεπτό και ξηρό, μας καθιστά ευάλωτους σε μια συχνή πάθηση, η οποία είναι δυνατό να επιφέρει ακόμα και αναπηρία, τις σκασμένες φτέρνες.

Πού οφείλονται οι κάλοι; 

Οι κάλοι είναι αποτέλεσμα τριβής. «Κάποιες φορές προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο το πέλμα ακουμπά στο πάτωμα και άλλες φορές οφείλονται στα χαλαρά παπούτσια, όπως τα σανδάλια, που δεν κρατούν το πέλμα σταθερό, με αποτέλεσμα να τρίβεται στο παπούτσι.

»Όταν υπάρχει όλη αυτή η τριβή, ο οργανισμός προστατεύεται σχηματίζοντας παχύτερο δέρμα στις φτέρνες», εξηγεί η Sara Rose-Sauld, χειρουργός άκρου ποδός στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Mass General Brigham Integrated Health. 

Όταν το δέρμα στην περιοχή των κάλων είναι πολύ ξηρό, έχει την τάση να εμφανίζει ρωγμές. «Φανταστείτε ένα κομμάτι ξερό, εύθρυπτο ψωμί. Αν πατούσατε πάνω του, θα διαλυόταν», εξηγεί η Rose-Sauld.

Κίνδυνοι λόγω σκασίματος στις φτέρνες 

Οι επώδυνοι κάλοι στις φτέρνες σας που έχουν σκάσει δυσκολεύουν το περπάτημα και αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς τα σκασίματα αποτελούν πύλες εισόδου μικροβίων στον οργανισμό. 

Το πρόβλημα των πελμάτων που απειλεί την κινητικότητά σας-1
Οι κάλοι στις φτέρνες μπορεί να εμφανίσουν σκασίματα, να μολυνθούν και να δυσκολέψουν το περπάτημα. Φωτ. Shutterstock 

Εάν μολυνθούν, τα σκασίματα στις φτέρνες ενδέχεται να εξελιχθούν σε πληγές, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολο να επουλωθούν. Ο κίνδυνος αυτός υφίσταται ιδιαίτερα για τους πάσχοντες από διαβήτη ή περιφερική αρτηριακή νόσο, οι οποίοι έχουν κακή κυκλοφορία αίματος στα πόδια και τα πέλματα.

Αντιμετώπιση 

Οι σκασμένες φτέρνες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, εάν δεν έχουν μολυνθεί, και εάν είστε βέβαιοι ότι οι προσβεβλημένες περιοχές είναι κάλοι και όχι πελματιαίες μυρμηγκιές ή ψωρίαση, που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Για τις σκασμένες φτέρνες η Rose-Sauld συνιστά:

– Nα απλώνετε στα σκασίματα μια αντιβιοτική αλοιφή, την οποία θα αγοράσετε από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού, για να αποτρέψετε τη μόλυνση.

– Nα καλύπτετε την περιοχή με έναν επίδεσμο, τον οποίο θα αντικαθιστάτε καθημερινά. 

– Nα φοράτε κάλτσες και παπούτσια με προστατευτικούς πάτους.

– Nα προσαρμόσετε τις δραστηριότητές σας, ώστε να ασκείται λιγότερη πίεση στις φτέρνες σας και να μπορέσουν να επουλωθούν.

Υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες έως ότου τα σκασίματα επουλωθούν και ο πόνος υποχωρήσει.

Μόλυνση

Εάν αισθάνεστε πόνο ή παρατηρήσετε ερυθρότητα, πύον ή οίδημα, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον ποδίατρό σας. Τα συμπτώματα αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη μόλυνσης, κατάσταση η οποία συνιστά επείγον ζήτημα υγείας, ειδικά εάν πάσχετε από διαβήτη ή περιφερική αρτηριακή νόσο.

Για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ένα τοπικό ή από του στόματος αντιβιοτικό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σας δει ξανά, δύο εβδομάδες αργότερα, ώστε να βεβαιωθεί ότι η προσβεβλημένη περιοχή επουλώνεται σωστά και ότι ο πόνος υποχωρεί. 

Ο γιατρός μπορεί επίσης να αφαιρέσει τον κάλο με ειδικά εργαλεία, όπως νυστέρια και ηλεκτρικούς τροχούς για τα πόδια. 
Στη συνέχεια θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποτρέψετε την επανεμφάνιση σκασίματος στις φτέρνες σας (βλ. «Πώς να αποφύγετε τις σκασμένες φτέρνες»).

Φροντίδα των ποδιών

Είναι δύσκολο να αποτρέψετε εντελώς τη δημιουργία κάλων, μπορείτε όμως να εμποδίσετε την ανάπτυξή τους, και κατά συνέπεια την εμφάνιση προβλημάτων, με τακτικό πεντικιούρ.

Εάν έχετε διαβήτη ή περιφερική αρτηριακή νόσο, ρωτήστε τον γιατρό σας κατά πόσο το πεντικιούρ συνιστάται για την περίπτωσή σας.

Πώς να αποφύγετε τις σκασμένες φτέρνες

Σκασίματα στις φτέρνες εμφανίζονται συνήθως τον χειμώνα. Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί κίνδυνο μόλυνσης. Λάβετε άμεσα μέτρα, για να προστατεύσετε τις φτέρνες και την κινητικότητά σας. 

– Μην περπατάτε ξυπόλυτοι. Φορέστε κάλτσες και παπούτσια με προστατευτικούς πάτους όταν κυκλοφορείτε και περπατάτε. 

– Ενυδατώνετε τα πέλματά σας τακτικά. Χρησιμοποιήστε παχύρρευστες ενυδατικές κρέμες με μαλακτικούς παράγοντες (μείγματα νερού και ελαίων), οι οποίες είναι τόσο παχιές, ώστε να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σπάτουλα για να βγάλετε μια μικρή ποσότητα από το βάζο. «Αποφύγετε τη βαζελίνη, η οποία κλειδώνει την ξηρότητα στο εσωτερικό», σημειώνει η Sara Rose-Sauld, χειρουργός άκρου ποδός στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Mass Ge­neral Brigham Integrated Health. 

– Μετά τη χρήση του προϊόντος φορέστε κάλτσες, για να μη γλιστρήσετε και πέσετε. 

– Αντιμετωπίστε τους κάλους άμεσα. «Χρησιμοποιήστε μια κρέμα που να περιέχει ουρία δύο φορές την ημέρα, και μόνο στην περιοχή των κάλων. Η ουρία μαλακώνει και καταπολεμά τις σκληρύνσεις», εξηγεί η Rose-Sauld. 

– Χρησιμοποιήστε ελαφρόπετρα. «Εάν η κρέμα με ουρία δεν φέρει αποτέλεσμα, μουλιάστε τα πόδια σας σε νερό και έπειτα τρίψτε τις φτέρνες σας με μια ελαφρόπετρα, για να λειάνετε τους κάλους», προτείνει η Rose-Sauld. 

– Ελέγχετε τακτικά τα πέλματά σας για κάλους. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν πάσχετε από διαβήτη (μπορεί να προκληθεί βλάβη στα νεύρα, η οποία εμποδίζει την αντίληψη της ύπαρξης τραυματισμού) ή περιφερική αρτηριοπάθεια (η οποία μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία στα πέλματα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT