Eνα πιο υγιεινό βούτυρο για την καρδιά σας;

Eνα πιο υγιεινό βούτυρο για την καρδιά σας;

Τα προϊόντα που περιέχουν φυτοστανόλες είναι μια εναλλακτική λύση έναντι του βουτύρου, αλλά οι ισχυρισμοί για τη θετική τους επίδραση στην υγεία ενδέχεται να μην ισχύουν

eνα-πιο-υγιεινό-βούτυρο-για-την-καρδιά-σ-562376053

Οι ειδικοί στη Διατροφολογία συχνά συνιστούν να περιορίσετε την ημερήσια πρόσληψη βουτύρου, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, προκειμένου να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές.

Είναι πράγματι τα υποκατάστατα βουτύρου με φυτοστανόλες καλύτερη λύση;

Οι φυτοστανόλες προέρχονται από τις κυτταρικές μεμβράνες των φυτών. Συναντώνται σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν αυτές τις φυσικές ουσίες μπορεί να μειώσουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη έως και 14% στα άτομα που καταναλώνουν 2.000 έως 3.000 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα προϊόντα υποκατάστασης βουτύρου συχνά δεν περιέχουν αρκετές φυτοστανόλες ώστε να έχουν θεραπευτική δράση. 

Βελτίωση της χοληστερόλης

Για να δείτε μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης, θα πρέπει μάλλον να τρώτε τουλάχιστον τέσσερις κουταλιές της σούπας την ημέρα, δηλώνει η Kathy McManus, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφολογίας στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Ωστόσο, μία κουταλιά της σούπας υποκατάστατο βουτύρου με φυτοστανόλες έχει περίπου 70 θερμίδες. «Αυτό σημαίνει ότι, για να λάβετε αρκετή ποσότητα υποκατάστατου ώστε να δείτε όφελος, θα πρέπει να καταναλώνετε 280 θερμίδες.

»Αν δεν είστε ελλιποβαρής, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να τρώτε τόσο μεγάλη ποσότητα», σχολιάζει η McManus.

Τύποι φυτοστανόλης

Μπορείτε να αγοράσετε φυτοστανόλες σε μορφή δισκίου. Όπως και με όλα τα συμπληρώματα όμως, υπάρχει πάντα ένα ερώτημα σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα των δραστικών συστατικών.

Ορισμένες φυτοστανόλες διατίθενται σε μασώμενη μορφή, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα προϊόντα αυτά έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα: περιέχουν περίπου 10 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα. «Είναι σαν καραμέλα», δηλώνει η McManus. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

Αν προσπαθείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, η καλύτερη προσέγγιση είναι συνήθως να ακολουθήσετε  δοκιμασμένες μεθόδους, συνιστά η McManus. Σε αυτές περιλαμβάνονται η υιοθέτηση μιας φυτοφαγικής κατά βάση διατροφής, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους και η προσπάθεια διατήρησης ενός υγιούς βάρους.

Εάν αναζητάτε μια πιο υγιεινή λύση έναντι του βουτύρου, θα μπορούσατε να στραφείτε στα υγρά έλαια, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι αβοκάντο, ή να χρησιμοποιείτε βούτυρο από ξηρούς καρπούς ως άλειμμα.

Ορισμένες καλές επιλογές είναι το φιστικοβούτυρο και το βούτυρο αμυγδάλου, προτείνει η McManus. 

Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το κλασικό βούτυρο, αλλά καλύτερα κρατήστε το για ειδικές περιστάσεις ή για συνταγές στις οποίες ταιριάζει μόνο η γεύση του πραγματικού βουτύρου, προσθέτει η McManus. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT