FDA: Πώς να κατανοούν οι γυναίκες τους κινδύνους και τα οφέλη των εμφυτευμάτων στήθους

FDA: Πώς να κατανοούν οι γυναίκες τους κινδύνους και τα οφέλη των εμφυτευμάτων στήθους

Ο Οργανισμός έχει εγκρίνει μια σειρά απαιτήσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας

fda-πώς-να-κατανοούν-οι-γυναίκες-τους-κιν-562376113

Οταν μια γυναίκα αποφασίζει να βάλει εμφυτεύματα στήθους, δίνει τη συγκατάθεσή της σε μια μακροχρόνια σχέση. Τα εμφυτεύματα έχουν πολλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, είτε η γυναίκα τα επιλέγει για αισθητικούς λόγους είτε για λόγους αποκατάστασης του μαστού μετά από μια χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου. Ωστόσο, ενέχουν επίσης κινδύνους.

«Μια γυναίκα που αποφασίζει να βάλει εμφυτεύματα στήθους θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να μην κρατήσουν για πάντα», δηλώνει η δρ Andrea Pusic, καθηγήτρια Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί νέα επέμβαση στο μέλλον ή να υπάρξουν επιπλοκές μακροπρόθεσμα. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια σοβαρή απόφαση και οι ιατρικές συσκευές δεν είναι τέλειες».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)  πρόσφατα έκανε ορισμένες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες που σκέφτονται να βάλουν εμφυτεύματα στήθους γνωρίζουν καλά τι σημαίνει η τοποθέτηση εμφυτευμάτων προτού προχωρήσουν στη χειρουργική επέμβαση.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο FDA ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών, στις οποίες περιλαμβάνονταν οι εξής: 

– Θέσπιση νέων προδιαγραφών που θα πρέπει να ακολουθούν οι κατασκευαστές στην ετικέτα των εμφυτευμάτων στήθους, συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης σε πλαίσιο.

– Έγκριση της πώλησης εμφυτευμάτων στήθους μόνο από καταστήματα που συμφωνούν να παρέχουν στις ασθενείς έναν ολοκληρωμένο κατάλογο, ο οποίος περιγράφει τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους.

– Επικαιροποίηση των συστάσεων προληπτικού ελέγχου για την ανίχνευση διαρροών στα σιλικονούχα εμφυτεύματα στήθους.

– Έκδοση επικαιροποιημένων πληροφοριών για τις μετεγκριτικές μελέτες εμφυτευμάτων στήθους για καλύτερη ενημέρωση των ασθενών. 

Οι αλλαγές αυτές είναι θετικές για τις γυναίκες, δηλώνει η δρ Pusic. «Η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων στήθους δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλής, γιατί η τεχνολογία εμφυτευμάτων έχει βελτιωθεί και τα ποσοστά διαρροής είναι χαμηλότερα από ποτέ. Επιπλέον, οι χειρουργικές επιπλοκές είναι επίσης χαμηλότερες, χάρη στις νέες τεχνικές και μεθόδους. Πλέον, οι γυναίκες μπορούν να είναι ακόμη πιο σίγουρες ότι ο FDA δεσμεύεται ενεργά να διασφαλίσει ότι τα εμφυτεύματα στήθος είναι ασφαλή και ότι κάθε γυναίκα είναι καλά ενημερωμένη», δηλώνει.

Ένα συνέδριο αποκαλύπτει προβλήματα

Οι αλλαγές που εισήγαγε ο FDA παρακινήθηκαν από μια ομάδα χειρουργών, επιστημόνων, γυναικείων συλλόγων και συλλόγων προάσπισης των ασθενών που συνεδρίασαν την άνοιξη του 2019. 

Αμέσως μετά το συνέδριο, ο FDA απαγόρευσε την πώληση εμφυτευμάτων στήθους με μη λεία επιφάνεια, τα οποία συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο για έναν σπάνιο τύπο καρκίνου που ονομάζεται αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα. Οι γυναίκες που είχαν ήδη χρησιμοποιήσει τέτοια εμφυτεύματα δεν έλαβαν συστάσεις να τα αφαιρέσουν, αλλά τους ζητήθηκε να έχουν τον νου τους για τυχόν αλλαγές στον μαστό. 

Το συνέδριο ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες που επέλεξαν να τοποθετήσουν εμφυτεύματα μπορεί να το έκαναν χωρίς να κατανοούν πλήρως όλα τα πιθανά μειονεκτήματα που σχετίζονται με την επέμβαση. 

Ένας από τους κινδύνους στους οποίους εστίασαν οι σύνεδροι είναι η ασθένεια εμφυτευμάτων στήθους, ένα σύνολο συμπτωμάτων τα οποία περιλαμβάνουν κόπωση, άγχος και κατάθλιψη, πόνο στον θώρακα και τριχόπτωση, και που ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι συνδέονται με τα εμφυτεύματα. 

FDA: Πώς να κατανοούν οι γυναίκες τους κινδύνους και τα οφέλη των εμφυτευμάτων στήθους-1

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μειοψηφία γυναικών με εμφυτεύματα στήθους αναφέρουν συμπτώματα. Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από τα εμφυτεύματα στήθους ή από κάτι εντελώς διαφορετικό», αναφέρει η δρ Pusic. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Στο μεταξύ, ο FDA θέλει οι γυναίκες που σκέφτονται να τοποθετήσουν εμφυτεύματα να γνωρίζουν ότι υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα μετά την επέμβαση. 

Ο νέος κατάλογος βοηθά τις γυναίκες να ενημερωθούν για το γεγονός αυτό, καθώς και για άλλους πιθανούς κινδύνους, όπως οι χειρουργικές επιπλοκές και η ρήξη εμφυτεύματος στήθους. «Το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των εμφυτευμάτων στήθους», δηλώνει η δρ Pusic. 

Παρακολούθηση για προβλήματα

Πέραν της απαίτησης για τον κατάλογο, ο FDA άλλαξε τις συστάσεις του σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών με σιλικονούχα εμφυτεύματα για τυχόν διαρροές, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να ελέγχονται. «Τα εμφυτεύματα σιλικόνης επανεισήχθησαν στις ΗΠΑ το 2006», δηλώνει η δρ Pusic. Είχαν απαγορευτεί μετά την εμφάνιση διαρροών από εμφυτεύματα στήθους, οι οποίες επέτρεπαν την εξάπλωση της σιλικόνης στο σώμα. 

Προκειμένου να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται γρήγορα αυτό το πρόβλημα προτού αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, ο FDA συνιστά οι γυναίκες με εμφυτεύματα σιλικόνης να εξετάζονται για τυχόν διαρροή κάθε δύο χρόνια. Οι αξιωματούχοι συνέστησαν αρχικά αυτή η εξέταση να γίνεται με μαγνητική τομογραφία (MRI).

Παρότι η μέθοδος αυτή ήταν σίγουρα αποτελεσματική στον εντοπισμό της ρήξης του εμφυτεύματος στήθους, πολλές γυναίκες δεν συμμορφώνονταν με αυτή τη σύσταση. Όχι μόνο ήταν δαπανηρή –έως 2.000 δολάρια τα οποία κατέβαλλαν από την τσέπη τους για κάθε εξέταση MRI– αλλά επίσης για ορισμένες γυναίκες η εξέταση MRI αποτελούσε πηγή άγχους, αναφέρει η δρ Pusic.

Σήμερα ο FDA συνιστά μια ευκολότερη και πιο φθηνή εναλλακτική λύση, την εξέταση με υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση ρουτίνας και, εάν προκύψουν προβλήματα, αυτά μπορούν να επιβεβαιωθούν με χρήση MRI. 

Τα νέα αυτά μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες είναι ενημερωμένες και θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε αυτές που σκέφτονται να τοποθετήσουν εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα στήθους μπορούν να προσφέρουν οφέλη στις κατάλληλες ασθενείς: αυτές που είναι καλά ενημερωμένες για τα υπέρ και κατά της επέμβασης.

Ωστόσο, θα πρέπει να καθίσταται σαφές στις γυναίκες ότι πρόκειται πάντα για μια χειρουργική επέμβαση και ότι τα εμφυτεύματα στήθους είναι ιατρικές συσκευές και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, καταλήγει η δρ Pusic. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT