Συμβουλές για την αντιμετώπιση των εμβοών

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των εμβοών

Η αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών, η άσκηση της ενσυνειδητότητας και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης και της δυσφορίας

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μακρινοί χτύποι της καμπάνας από το ρολόι του δήμου ή της εκκλησίας μπορεί να είναι ένας αγαπημένος, ακόμη και ηρεμιστικός ήχος. Τα κουδουνίσματα των εμβοών (του βουητού) μέσα στα αυτιά, όμως, είναι ακριβώς το αντίθετο. Αυτός ο υψηλής οξύτητας εσωτερικός ήχος, που μοιάζει με κουδούνισμα ή σφύριγμα, μπορεί να γίνει τρομερά ενοχλητικός.

«Οι εμβοές μπορεί να σας δυσκολεύουν να συγκεντρωθείτε, να μειώνουν την ποιότητα του ύπνου σας και να σας προκαλούν ευερεθιστότητα, νευρικότητα, άγχος, κατάθλιψη ή αισθήματα απελπισίας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έχει ψυχικές, σωματικές και κοινωνικές επιπτώσεις και να σας κάνει να αποφεύγετε τις κοινωνικές συναναστροφές, δηλώνει η Emma Alscher, ακοολόγος στο νοσοκομείο Massachusetts Eye and Ear, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. 

Παρότι η εξάλειψη των εμβοών δεν είναι πάντα εφικτή, τα παρακάτω μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. 

Ελέγξτε αν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις. Οι εμβοές παρατηρούνται συχνά σε άτομα με απώλεια ακοής. Μπορεί επίσης να αποτελούν παρενέργεια κάποιων φαρμάκων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλονται σε όγκο ο οποίος επηρεάζει το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ακοή.

Επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει την αιτία των εμβοών και ενδεχομένως να σας βοηθήσει να τις εξαλείψετε ή να τις μειώσετε. 

Μάθετε ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν τις εμβοές. Καταγράψτε τις συνθήκες στις οποίες οι εμβοές γίνονται ενοχλητικές. «Αυτό σας βοηθά να προβλέψετε, να αποτρέψετε και να αλλάξετε τις καταστάσεις που επιδεινώνουν τις εμβοές», επισημαίνει η Alscher.

Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα αισθάνονται ότι οι εμβοές τους επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή καφεϊνούχων ποτών, αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ ή η καφεΐνη προκαλεί πολύ συχνά εμβοές. 

Χρησιμοποιήστε βοηθήματα ακοής. «Εάν έχετε απώλεια ακοής, είναι πολύ πιθανό τα βοηθήματα ακοής να σας προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τις εμβοές και να σας βοηθήσουν να ακούτε καλύτερα», δηλώνει η Alscher. 

Δοκιμάστε μια συσκευή κάλυψης εμβοών. Η συσκευή αυτή μοιάζει με βοήθημα ακοής και παράγει ήχους (για παράδειγμα, ήχους της φύσης), οι οποίοι κάνουν τις εμβοές να μοιάζουν λιγότερο έντονες.

«Ο ήχος αποσπά την προσοχή του εγκεφάλου και οι επιπτώσεις των εμβοών γίνονται πιο εύκολα ανεκτές. Εάν έχετε απώλεια ακοής σε συνδυασμό με εμβοές, η λειτουργία κάλυψης εμβοών και η λειτουργία υποβοήθησης της ακοής μπορεί να καλύπτονται από μία συσκευή», αναφέρει η Alscher.

«Πολλές τέτοιες συνδυαστικές συσκευές διαθέτουν επίσης δυνατότητες ζωντανής ροής μέσω Bluetooth και, έτσι, μπορείτε να βρείτε κάποιον μοναδικό ήχο που προτιμάτε και να ρυθμίσετε την αναπαραγωγή του σε ζωντανή ροή απευθείας στο βοήθημα ακοής».

Ασκηθείτε. «Σε ορισμένα άτομα, η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τη συχνότητα και την ένταση των εμβοών και τη δυσφορία που προκαλούν», δηλώνει η Alscher. «Επιπλέον, το υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σας υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας. Και τα δύο αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις εμβοές».

Δοκιμάστε την ενσυνειδητότητα. «Ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Mindfulness Based Tinnitus Stress Reduction (Βασισμένη στην ενσυνειδητότητα μείωση του στρες των εμβοών) υποστηρίζει την προσπάθειά σας να εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές, στη γιόγκα, στη χαλάρωση και στον διαλογισμό, προκειμένου να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις εμβοές», αναφέρει η Alscher.

«Έχει αποδειχθεί ότι τα προγράμματα ενσυνειδητότητας μειώνουν την κατάθλιψη και το άγχος, ενώ βελτιώνουν την κοινωνική λειτουργικότητα και τη συνολική ψυχική υγεία σε άτομα με εμβοές».

Δοκιμάστε τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Η CBT σάς βοηθά να αναγνωρίσετε τις αρνητικές σκέψεις σχετικά με τις εμβοές και να μεταβάλετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τις εμβοές και το πώς αντιδράτε σε αυτές. Η CBT χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με την ενσυνειδητότητα. 

Γραφτείτε σε μια διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης ατόμων με εμβοές. «Οι ομάδες αυτές μπορούν να προαγάγουν τα αισθήματα ελπίδας και ελέγχου. Τα μέλη τους μοιράζονται συχνά μεταξύ τους μεθόδους που έχουν βρει επιτυχείς στην αντιμετώπιση των εμβοών», αναφέρει η Alscher.

Μπορείτε να βρείτε τέτοιες ομάδες στο Facebook (αναζητήστε «υποστήριξη για τις εμβοές») ή στην Αμερικανική Εταιρεία για τις Εμβοές (www.ata.org, κάντε κλικ στο «Support»). 

Δώστε μια ευκαιρία στη θεραπεία επανεκπαίδευσης για τις εμβοές. Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί συμβουλευτική και ηχοκάλυψη προκειμένου να βοηθήσει τον εγκέφαλο να εκπαιδευτεί σε νέα μοτίβα ακοής, ώστε οι εμβοές να γίνονται λιγότερο αντιληπτές. 

Μειώστε το στρες. Το στρες μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εντονότερα τις εμβοές και να αντιδράτε εντονότερα σε αυτές. Σας δίνουμε πολλές προτάσεις για τη μείωση του στρες στη σελίδα 9 (βλ. «Οι καλύτεροι τρόποι μείωσης του καθημερινού στρες»). 

Μείνετε κοινωνικά δραστήριοι. Μερικές φορές οι εμβοές μπορεί να γίνουν τόσο αφόρητες, που να σας οδηγήσουν σε απομόνωση και μοναξιά, κάνοντάς σας να επικεντρώνεστε στα συμπτώματά τους. Φροντίστε να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που ευχαριστιέστε την παρέα τους, ακόμη και αν πρόκειται μόνο για ανταλλαγή μηνυμάτων ή τηλεφωνική επικοινωνία.

Η συναναστροφή αυτή θα μετατοπίσει την εστίασή σας μακριά από τις εμβοές και θα αυξήσει τα αισθήματα ευεξίας, ελπίδας και ευτυχίας.

Αυτοσχέδιοι τρόποι ανακούφισης από το βούισμα στα αυτιά

Δεν χρειάζεστε πάντα κάποια εξεζητημένη συσκευή αυτιού για να καλύψετε τους ήχους των εμβοών. Βάζοντας να παίζει μουσική ή «λευκός θόρυβος» μπορείτε να αποσπάσετε πιο εύκολα την προσοχή του εγκεφάλου σας, ώστε να προσέχει λιγότερο τις εμβοές. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τη νύχτα, όταν έχει ησυχία και οι εμβοές μπορεί να σας εμποδίσουν να κοιμηθείτε. «Η χρήση μιας συσκευής παραγωγής ήχου ή ενός ανεμιστήρα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με εμβοές να αποκοιμηθούν πιο εύκολα και να ενοχλούνται λιγότερο από αυτές. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή παραγωγής ήχου και στη διάρκεια της ημέρας», αναφέρει η Emma Alscher, ακοολόγος στο νοσοκομείο Massachusetts Eye and Ear, το οποίο συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. Τα κοινά ακουστικά ή τα ακουστικά τύπου ψείρας μπορούν επίσης να βοηθήσουν. «Είναι απλώς θέμα προτίμησης», αναφέρει η Alscher. «Δεν συνιστούμε όμως τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου, γιατί ακυρώνουν επίσης τους θορύβους του περιβάλλοντος, οι οποίοι μπορεί να είναι χρήσιμοι για την κάλυψη των εμβοών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT