Νοσοκομείο στο σπίτι: Η ώρα για την κίνηση αυτή έχει φτάσει

Νοσοκομείο στο σπίτι: Η ώρα για την κίνηση αυτή έχει φτάσει

Αυτό το ασφαλές μοντέλο, με καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, βασίζεται σε κατ’ οίκον επισκέψεις και στην τεχνολογία για την παροχή φροντίδας νοσοκομειακού επιπέδου στο σπίτι – και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια

νοσοκομείο-στο-σπίτι-η-ώρα-για-την-κίνη-562423357

Κάθε χρόνο, σχεδόν ένα εκατομμύριο Αμερικανοί μαθαίνουν ότι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια. Η διάγνωση αυτή δεν είναι τόσο τρομερή όσο υποδηλώνει η ονομασία της (βλ. «Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;»). Ωστόσο, είναι μία από τις τρεις κύριες αιτίες εισαγωγής ηλικιωμένων στο νοσοκομείο – επιπλέον, περίπου τα μισά από αυτά τα άτομα επιστρέφουν στο νοσοκομείο μέσα σε ένα εξάμηνο. Πώς θα ήταν, όμως, αν μπορούσατε να λάβετε την ίδια, υψηλού επιπέδου φροντίδα γι’ αυτή τη συχνή πάθηση στην άνεση του σπιτιού σας;

Το νοσοκομείο στο σπίτι δεν είναι απλώς ένα όνειρο, αλλά μια καλά μελετημένη πρακτική που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και εφαρμόζεται ήδη στην Αυστραλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, αρχίζει επιτέλους να κερδίζει έδαφος και στις ΗΠΑ, χάρη σε μια νομοθετική ρύθμιση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει σήμερα στο ασφαλιστικό πρόγραμμα Medicare να πληρώνει γι’ αυτόν τον τύπο νοσηλείας.

Μια αυξανόμενη ανάγκη

«Η πανδημία της COVID-19, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες παροχής φροντίδας νοσοκομειακού επιπέδου», δηλώνει ο ιατρός επειγόντων περιστατικών δρ Jared Conley, αναπληρωτής διευθυντής του Health Care Transformation Lab (Εργαστήριο Μετασχηματισμού της Περίθαλψης) στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Το 2016, αυτός και συνάδελφοί του ξεκίνησαν προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας σε αυτό το νοσοκομείο, καθώς και στο Brigham and Women’s Hospital, άλλο ένα νοσοκομείο που υπάγεται στο Χάρβαρντ.

Οι πρώτες εμπειρίες τους επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση ατόμων με ποικίλες ιατρικές παθήσεις, αλλά κυρίως σε άτομα με επιδεινούμενη καρδιακή ανεπάρκεια, που συχνά αποτελούσαν το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων περιστατικών.

Τα προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας στα δύο νοσοκομεία του Χάρβαρντ αποδείχθηκαν εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, με ίδια ή και καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Οι ασθενείς επίσης προτιμούσαν την κατ’ οίκον φροντίδα και είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Πρόσθετο μπόνους: η κατ’ οίκον νοσοκομειακή φροντίδα ήταν περίπου 30 έως 40% λιγότερο δαπανηρή, επισημαίνει ο δρ Conley.

Τι είναι το νοσοκομείο στο σπίτι;

Ασφαλώς, ορισμένα άτομα είναι πολύ άρρωστα και ασταθή για να λάβουν φροντίδα στο σπίτι. Πολλά όμως άτομα που δεν χρειάζονται τόσο εντατική θεραπεία θέτουν σοβαρή «υποψηφιότητα» για κατ’ οίκον νοσηλεία, κατά την οποία ένας γιατρός επιβλέπει τις επισκέψεις φροντίδας που πραγματοποιούνται μία φορά την ημέρα (κάποιες φορές μέσω τηλεδιάσκεψης), σε συνδυασμό με κατ’ οίκον επισκέψεις από νοσηλευτές ή μέλη παραϊατρικού προσωπικού τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να συνομιλήσετε μέσω βίντεο με έναν καρδιολόγο που θα ρυθμίσει τη θεραπεία σας. Η αντιμετώπιση ενός επεισοδίου επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας απαιτεί συνήθως ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων, τα οποία βοηθούν να απομακρυνθεί υγρό από τους πνεύμονες και άλλα μέρη του σώματος.

Πέραν της τοποθέτησης της συσκευής για τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων, οι νοσηλευτές και άλλα μέλη της ομάδας φροντίδας μπορούν να λάβουν δείγματα αίματος και να πραγματοποιήσουν και άλλες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα καρδιάς και ακτινογραφία θώρακα με φορητές συσκευές, ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα μέλη της ομάδας φροντίδας ελέγχουν τα ζωτικά σημεία καθημερινά, αλλά έχετε επίσης μόνιμη παρακολούθηση μέσω ενός μικρού επιθέματος που τοποθετείται στο στήθος σας και μετράει την καρδιακή συχνότητα και τον καρδιακό ρυθμό, τον ρυθμό αναπνοής και τη δραστηριότητα. (Περιλαμβάνει επίσης έναν αισθητήρα που ειδοποιεί σε περίπτωση που πέσετε.)

Όλος ο εξοπλισμός παρέχεται από την ομάδα φροντίδας, συμπεριλαμβανομένου του τάμπλετ που χρησιμοποιείται για τις βιντεοκλήσεις και, αν χρειάζεται, μιας ξεχωριστής συσκευής που παρέχει γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

«Το σπίτι είναι πολύ καλύτερο περιβάλλον για την ανάρρωση – κοιμάστε καλύτερα, είστε λιγότερο καθιστικοί και μπορείτε να έχετε περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση με την οικογένεια και τους φίλους σας», επισημαίνει ο δρ Conley.

Μελλοντικές κατευθύνσεις

Πριν από την πανδημία, τα προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας στις ΗΠΑ δεν ήταν πάνω από 20. «Μετά όμως τη νομοθετική ρύθμιση για το Medicare, αυτό το μοντέλο φροντίδας αυξήθηκε σχεδόν εκθετικά», παρατηρεί ο δρ Conley.

Σήμερα, υπάρχουν 260 νοσοκομεία σε 37 πολιτείες που διαθέτουν προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας σε διάφορα στάδια έναρξης ή επέκτασης. Τον Δεκέμβριο του 2022, το Κογκρέσο ενέκρινε την παράταση της ρύθμισης για άλλα δύο χρόνια.

Τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθυσμός της Αμερικής γερνά.

«Αντί να χτίζουμε όλο και περισσότερα νοσοκομεία, που συχνά απαιτούν δαπάνες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τους αρρώστους μας. Πυξίδα μας για τη φροντίδα των ασθενών θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση των ημερών ανάρρωσης που περνούν με ασφάλεια στην άνεση του σπιτιού τους», δηλώνει ο δρ Conley.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

Παρότι ο όρος «καρδιακή ανεπάρκεια» υποδηλώνει ότι η καρδιά δεν δουλεύει, αυτό δεν ισχύει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η καρδιά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία αίματος και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διοχετεύσει αρκετό αίμα στο σώμα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του. Η κόπωση, η αδυναμία και η δυσκολία στην αναπνοή που προκαλούνται εμφανίζουν διακυμάνσεις, αλλά τελικά επιδεινώνονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές τα συμπτώματα επιδεινώνονται απότομα και απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT