Κερδίστε το παιχνίδι του δέρματος

Μια καθημερινή ρουτίνα που βοηθά το δέρμα του προσώπου να παραμείνει υγιές καθώς γερνά

κερδίστε-το-παιχνίδι-του-δέρματος-562448152

Σύμφωνα με ένα ρητό, το παρελθόν επιστρέφει πάντα για να σε στοιχειώσει. Πουθενά αλλού δεν είναι αυτό τόσο εμφανές όσο στο δέρμα. «Καθώς μεγαλώνετε, οι βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου στο πρόσωπο και στον λαιμό σας όταν ήσασταν νεότερος εμφανίζονται με τη μορφή ξηρού δέρματος, ρυτίδων και γεροντικών κηλίδων», δηλώνει η δρ Abigail Waldman, δερματολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Παρότι μεγάλο μέρος αυτής της βλαπτικής επίδρασης του ήλιου έλαβε χώρα στο παρελθόν, μπορείτε ακόμα και τώρα να λάβετε κάποια μέτρα για να την αναστρέψετε εν μέρει. «Η υιοθέτηση μιας καθημερινής ρουτίνας φροντίδας του δέρματος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τα υπάρχοντα δερματικά προβλήματα, να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και να προστατευθείτε από μελλοντική φθορά», δηλώνει η δρ Waldman.

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια πολύπλοκη διαδικασία. Κρατήστε τα πράγματα απλά και επικεντρωθείτε σε τρία βήματα: πλύσιμο, ενυδάτωση και εφαρμογή αντηλιακού. Στη συνέχεια, κάντε το κάθε μέρα.

Βήμα 1: Πλύσιμο

Πλύνετε το πρόσωπο και τον λαιμό σας δύο φορές την ημέρα: όταν ξυπνάτε το πρωί και πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ. (Μπορείτε να το κάνετε αυτό μία φορά την ημέρα αν το δέρμα σας τείνει να είναι ξηρό, και κατά προτίμηση το βράδυ, έτσι ώστε να κοιμηθείτε με καθαρό δέρμα.)

«Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τη συνηθισμένη πλάκα σαπουνιού», προτείνει η δρ Waldman. «Αφαιρεί την εξωτερική στιβάδα του δέρματος και δυσχεραίνει τη συγκράτηση της υγρασίας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα». Επιλέξτε καλύτερα ένα μη συνταγογραφούμενο προϊόν που διατίθεται ως ήπιο καθαριστικό για ευαίσθητο δέρμα. Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν θειικές ενώσεις ή στα οποία αναγράφεται η λέξη «αφρός» (Foam), γιατί μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε προϊόντα απολέπισης προσώπου με μικρά σωματίδια, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Κάντε μασάζ με μια ποσότητα καθαριστικού σε μέγεθος μπιζελιού πάνω σε υγρό πρόσωπο και λαιμό για περίπου 20 δευτερόλεπτα ή για όσο χρόνο χρειάζεται για να τραγουδήσετε δύο φορές το τραγουδάκι των γενεθλίων και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. «Αν δεν έχετε λιπαρό δέρμα, το πλύσιμο μόνο με χλιαρό νερό μπορεί επίσης να είναι αρκετό», αναφέρει η δρ Waldman.

H καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε δερματικά προβλήματα, να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και να προστατευθείτε από μελλοντική φθορά.

Βήμα 2: Ενυδάτωση

Μετά το πλύσιμο, και ενώ το δέρμα σας είναι ακόμη υγρό, εφαρμόστε ενυδατική λοσιόν ή κρέμα. (Τα άτομα με λιπαρό δέρμα μπορούν να παραλείψουν αυτό το βήμα.) «Η ενυδάτωση αναδομεί τον εξωτερικό φραγμό του δέρματος, εμποδίζοντας έτσι την υγρασία να διαφύγει και αποτρέποντας την είσοδο ξένων ουσιών», εξηγεί η δρ Waldman. Χρησιμοποιήστε ποσότητα σε μέγεθος κουταλιάς για ολόκληρο το πρόσωπο και άλλη τόση για τον λαιμό και κάντε μασάζ έως ότου απορροφηθεί.

Επιλέξτε μια λοσιόν ή κρέμα που περιέχει λιγότερα από 10 συστατικά ή στην οποία αναγράφεται ότι προορίζεται για ευαίσθητο δέρμα. «Λιγότερα συστατικά σημαίνει λιγότερα χημικά ή πρόσθετα, ιδίως αρώματα, που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα», εξηγεί η δρ Waldman.

Τα βασικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε είναι το υαλουρονικό οξύ, το νικοτιναμίδιο, το γλυκολικό οξύ και το σκουαλένιο, που βοηθούν το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο. Η βιταμίνη C και το αζελαϊκό οξύ μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι σκούρες κηλίδες.

Βήμα 3: Εφαρμογή αντηλιακού

Τέλος, εφαρμόστε αντηλιακό στο πρόσωπό σας, ιδίως κάτω από τα μάτια, καθώς και σε όλο τον λαιμό και τα αυτιά. «Το αντηλιακό όχι μόνο προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος και τις γηραντικές επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο, αλλά επίσης βοηθά να προληφθούν οι καφέ κηλίδες και να μην επιδεινωθούν οι ήδη υπάρχουσες», επισημαίνει η δρ Waldman.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με SPF (δείκτη προστασίας από τον ήλιο) τουλάχιστον 30. Αποφύγετε τα αντηλιακά σε σπρέι, τα οποία περιέχουν αλκοόλη, η οποία μπορεί να είναι καυστική. Για πρακτικούς λόγους, ένα προϊόν που είναι συγχρόνως ενυδατικό και αντηλιακό λειτουργεί επίσης μια χαρά.

«Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που ευχαριστιέστε να χρησιμοποιείτε, γι’ αυτό πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε ένα που έχει ευχάριστη μυρωδιά και υφή και απλώνεται εύκολα», προτείνει η δρ Waldman. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο για μεγάλες περιόδους, φροντίστε να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες.

Κερδίστε το παιχνίδι του δέρματος-1
Η καθημερινή εφαρμογή μιας ενυδατικής λοσιόν ή κρέμας προσώπου προστατεύει το δέρμα και το κρατάει καλά ενυδατωμένο.

Δώστε στο δέρμα σας A – ίσως και Β

Ένας άλλος τρόπος για την αποκατάσταση του δέρματος που γερνά είναι η χρήση μιας λοσιόν ή κρέμας που περιέχει ρετινοειδές, μια ουσία που προέρχεται από τη βιταμίνη Α. Τα ρετινοειδή αυξάνουν το κολλαγόνο (την αφθονότερη πρωτεΐνη του σώματος) και βοηθούν στην ενίσχυση του δέρματος και στην αποκατάσταση της ελαστικότητας. «Η τακτική εφαρμογή μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων, των κηλίδων από τον ήλιο και τη συνολική υφή του δέρματος», αναφέρει η δερματολόγος Dr. Abigail Waldman από το Brigham and Women’s Hospital.

Επιλέξτε μη συνταγογραφούμενες αντιγηραντικές κρέμες ή λοσιόν με ρετινόλη ως δραστική ουσία ή ζητήστε από τον γιατρό σας μια συνταγή για ένα πιο ισχυρό ρετινοειδές. Ξεκινήστε με προσοχή, καθώς τα προϊόντα αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα αν γίνει υπερβολική χρήση. Η δρ Waldman προτείνει για αρχή την εφαρμογή μία φορά κάθε τρεις ημέρες. Χρησιμοποιήστε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού για ολόκληρο το πρόσωπο πριν από τον βραδινό ύπνο. Τα ρετινοειδή καθιστούν το δέρμα ευαίσθητο στο φως, γι’ αυτό μην τα χρησιμοποιείτε στη διάρκεια της ημέρας. «Παρακολουθήστε πώς αντιδρά το δέρμα σας και ελέγξτε για τυχόν ερυθρότητα, σημαντική απολέπιση ή ερεθισμό», συνιστά η δρ Waldman. «Καθώς το δέρμα σας αναπτύσσει ανοχή, αυξήστε τη χρήση εφαρμόζοντας το προϊόν κάθε νύχτα».

Το νικοτιναμίδιο που λαμβάνεται από το στόμα, μια μορφή βιταμίνης Β3, έχει προστατευτικές δράσεις κατά της βλάβης που προκαλείται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο –τους δύο συχνότερους τύπους καρκίνου του δέρματος– στα άτομα με ευαισθησία στον καρκίνο του δέρματος. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας σχετικά με το αν είστε κατάλληλος υποψήφιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT