Τα καταλληλότερα ρούχα για αντηλιακή προστασία

Τα καταλληλότερα ρούχα για αντηλιακή προστασία

Προστατευτείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία φορώντας ρούχα από υλικά με πυκνή ύφανση και καπέλο

τα-καταλληλότερα-ρούχα-για-αντηλιακή-562462093

Αυτόν τον μήνα ξεκινάει επισήμως το καλοκαίρι και, μαζί με το αντηλιακό υψηλού δείκτη που χρησιμοποιείτε όταν βγαίνετε από το σπίτι, μια καλή ιδέα είναι να φοράτε κατάλληλα ρούχα για αντηλιακή προστασία. Που σημαίνει ότι δεν επιλέγετε ένα οποιοδήποτε καπέλο ή μακρυμάνικο που έχετε στην ντουλάπα σας· τα ρούχα με αντηλιακή προστασία κατασκευάζονται από υλικά που προστατεύουν αποτελεσματικά την επιδερμίδα σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Υφάσματα που παρέχουν προστασία

Τα καλοκαιρινά υφάσματα με αραιή ύφανση (όπως η γάζα και το λινό) δεν κάνουν πολλά για να εμποδίσουν την υπεριώδη ακτινοβολία να φθάσει στην επιδερμίδα σας. Καλύτερη άμυνα προσφέρουν τα ρούχα από υλικά με πυκνή ύφανση και αριθμό νημάτων (TC), σε σκούρα ή ζωηρά χρώματα (τα οποία απορροφούν το φως). Μερικά παραδείγματα είναι τα υφάσματα από πολυεστέρα, νάιλον, ελαφρύ μαλλί ή το καραβόπανο.

Πολλοί κατασκευαστές ενδυμάτων σήμερα χρησιμοποιούν υλικά υψηλής τεχνολογίας για τα ρούχα με αντηλιακή προστασία. Τα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας παρέχουν τουλάχιστον ισοδύναμη προστασία με τα απλά υφάσματα πυκνής ύφανσης, ίσως και μεγαλύτερη. Συχνά τα υφάσματα αυτά είναι υδατοαπωθητικά και στεγνώνουν γρήγορα. Μερικά από αυτά ενσωματώνουν χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά (όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου). Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτού του είδους η χημική προστασία είναι δυνατό να διαρκέσει για έναν περιορισμένο αριθμό πλύσεων, όπως για 20 έως 40.

Προστασία UPF

Θα είστε σίγουροι ότι ένα ρούχο προσφέρει αντηλιακή προστασία εάν στην ετικέτα του αναγράφεται ένας δείκτης προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UPF). Αυτή είναι μια μονάδα μέτρησης που δείχνει πόση υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά το ύφασμα.

«Αναζητήστε έναν δείκτη UPF 50, ο οποίος θα πρέπει να σταματά το 98% της ηλιακής ακτινοβολίας. Είναι ανάλογο ενός αντηλιακού με δείκτη αντηλιακής προστασίας [SPF] 30, επομένως φορώντας αυτού του είδους τα ρούχα είναι ουσιαστικά σαν να φοράμε αντηλιακό», αναφέρει η δρ Abigail Waldman, διευθύντρια του Κέντρου Χειρουργικής Mohs και Δερματοχειρουργικής στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Μπορεί κανείς να παραλείψει το αντηλιακό εάν φοράει ρούχα με δείκτη UPF; «Ναι, αλλά μόνο για τις περιοχές που καλύπτονται από τα ρούχα», λέει η δρ Waldman. «Κάθε εκτεθειμένο σημείο του δέρματος χρειάζεται αντηλιακό, όπως ο λαιμός, τα αυτιά, τα χέρια και τα πόδια».

Έχετε επίσης υπόψη σας ότι όλα τα ρούχα, είτε διαθέτουν δείκτη UPF είτε όχι, παρέχουν λιγότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία όταν βραχούν ή εάν τεντώνουν πάνω στο σώμα και το φως μπορεί να περάσει μέσα από τις ίνες τους. «Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας έχουν άνετη εφαρμογή. Επιπλέον, μια καλή ιδέα είναι να φορέσετε ένα αδιάβροχο αντηλιακό κάτω από τα προστατευτικά σας ρούχα, εάν ξέρετε από πριν ότι θα ιδρώσετε πολύ ή ότι θα μπείτε στο νερό», συμβουλεύει η δρ Waldman.

Επιλογές και κόστος

Εάν θέλετε να αγοράσετε ρούχα με δείκτη UPF, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα επιλογών ώστε να καλύψετε κάθε σημείο δέρματος, μεταξύ των οποίων καπέλα, φουλάρια, γάντια, μάσκες για το πρόσωπο, μαντίλι λαιμού (σωλήνας), μπλούζες, φούτερ με κουκούλα, φορέματα, φούστες, σορτς, παντελόνια, κολάν, εσάρπες, μαγιό, ολόσωμες φόρμες και άλλα.

Ποια είναι τα αντικείμενα που πραγματικά χρειάζεστε; «Όσο περισσότερη επιφάνεια της επιδερμίδας καλύπτετε, τόσο το καλύτερο, ιδίως εάν κάνετε εργασίες στην αυλή ή πηγαίνετε στην παραλία», λέει η δρ Waldman. «Προτιμήστε ένα καπέλο, μια μακρυμάνικη μπλούζα και παντελόνι. Μπορεί να σας είναι δυσάρεστα σε μια πολύ ζεστή μέρα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε πως το ύφασμα αναπνέει και έχει υδατοαπωθητικές ιδιότητες».

Τα ρούχα με δείκτη UPF μπορεί να είναι ακριβά. Στις ΗΠΑ, μια ανδρική μακρυμάνικη μπλούζα στοιχίζει περίπου 50 δολάρια, ενώ τα καπέλα με γείσο, ανδρικά ή γυναικεία, επίσης ξεκινούν από τα 50 δολάρια.

Για να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα, η δρ Waldman συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα βοηθητικό πλύσης στο πλυντήριο, το οποίο με την προσθήκη χημικών ουσιών μετατρέπει ρούχα πυκνής ύφανσης που ήδη έχετε σε ρούχα προστασίας από τον ήλιο (κατάλληλες γι’ αυτή την επεξεργασία είναι μπλούζες από ύφασμα τεχνολογίας dry-fit με νάιλον ή πολυέστερ). Το βοηθητικό πλύσης έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τα ρούχα με έναν δείκτη προστασίας UPF 30. «Είναι μια σκόνη την οποία απλώς ρίχνετε στην κανονική πλύση και διαρκεί για 20 πλύσεις. Η εμφάνιση των ρούχων δεν επηρεάζεται», λέει η δρ Waldman.

Λίγα λόγια για τα καπέλα

Χρειάζεστε ένα καπέλο που να προστατεύει κάτι παραπάνω από την κορυφή του κεφαλιού σας από τις ακτίνες UV, που σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα μεγάλο γείσο. «Πολλοί είναι αυτοί που φορώντας ένα καπέλο τύπου baseball (κασκέτο) δεν καλύπτονται επαρκώς. Αυτά τα καπέλα όμως δεν καλύπτουν τα αυτιά, το πιγούνι ή τον αυχένα. Γι’ αυτό προμηθευτείτε ένα καπέλο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γείσο, τουλάχιστον 7,5 εκατοστά», λέει η δρ Waldman. «Εάν δεν φοράτε καπέλο με μεγάλο γείσο, απλώστε αντηλιακό στις εκτεθειμένες περιοχές. Το ίδιο ισχύει και όταν χρησιμοποιείτε κράνος για μηχανάκι, γιατί έχει ανοίγματα μέσω των οποίων μπορεί να πάθετε έγκαυμα».

Το υλικό και η κατασκευή του καπέλου είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. «Δεν θέλετε μεγάλη επιφάνεια του καπέλου να αποτελείται από δίχτυ ή να έχει μεγάλα ανοίγματα, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες θα μπορούν να φθάσουν στο δέρμα σας. Το καλύτερο υλικό είναι το καραβόπανο, το πολυέστερ ή το νάιλον. Παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από ένα ψάθινο καπέλο», λέει η δρ Waldman.

Θυμηθείτε γιατί λαμβάνετε αυτά τα μέτρα

Αφιερώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να φορέσετε ρούχα με αντηλιακή προστασία σε εξωτερικούς χώρους, ωφελείτε πάρα πολύ την επιδερμίδα σας. «Ακόμη και ένα έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να καταλήξει σε καρκίνο του δέρματος έπειτα από μερικά χρόνια», λέει η δρ Waldman. «Εάν μπορείτε να καλυφθείτε και να αποφύγετε το έγκαυμα σήμερα, θα είστε πολύ καλύτερα αύριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT