Κάνναβη: Αιτία ανησυχίας για το καρδιαγγειακό;

Κάνναβη: Αιτία ανησυχίας για το καρδιαγγειακό;

Η χρήση μαριχουάνας φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιολογικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κάπνισμα μαριχουάνας ήταν κάποτε μια σκοτεινή, κρυφή πρακτική. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από αυτή την ουσία (που είναι γνωστή επίσης ως κάνναβη) έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, καθώς η ιατρική και ψυχαγωγική χρήση είναι πλέον νόμιμη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Η χρήση κάνναβης αυξάνεται – συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ηλικίας 60, 70 ετών και άνω.

«Οι γιατροί στις ΗΠΑ είναι εκπαιδευμένοι να ρωτούν τους ασθενείς τους σχετικά με τη χρήση μαριχουάνας. Ωστόσο, προχωρούν ακόμα κάπως στα τυφλά σχετικά με το πώς να τους εκπαιδεύσουν να τη χρησιμοποιούν με ασφάλεια», δηλώνει η δρ Zara Latif, ειδικευόμενη παθολόγος στο τρίτο έτος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η κάνναβη παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, γεγονός που έχει περιορίσει τις έρευνες για αυτήν την ουσία. Ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει: τον Δεκέμβριο του 2022 υπεγράφη ο Νόμος για τη Διεύρυνση της Έρευνας για την Ιατρική Μαριχουάνα και την Κανναβιδιόλη, ο οποίος έχει ως στόχο να υποστηρίξει την έρευνα για τις υγιεινές επιδράσεις της κάνναβης.

Ερευνητικές αβεβαιότητες

Έως τώρα, τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε για την κάνναβη και τις επιδράσεις της στην υγεία προέρχονται από μελέτες παρατήρησης και μελέτες περιστατικών, οι οποίες βασίζονται στις αναφορές των συμμετεχόντων σχετικά με τη χρήση μαριχουάνας. Όμως η συχνότητα χρήσης και τα δοσολογικά επίπεδα είναι δύσκολο να αξιολογηθούν με ακρίβεια, ιδίως σε άτομα που χρησιμοποιούν την ουσία για ψυχαγωγικούς λόγους. Έτσι, πολλά πράγματα σχετικά με τις επιδράσεις της μαριχουάνας –συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεών της στην καρδιά– παραμένουν ασαφή, αναφέρει η δρ Latif, η οποία ήταν μία από τους συγγραφείς μιας ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2020 στο Journal of Clinical Medicine σχετικά με τα καρδιαγγειακά προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση μαριχουάνας.

Το επίπεδο των δραστικών ουσιών ποικίλλει πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών της μαριχουάνας και το φυτό μπορεί να είναι έως και δέκα φορές πιο ισχυρό σήμερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Επιπλέον, η κάνναβη διατίθεται πλέον σε μια μεγάλη ποικιλία μορφών, οι οποίες κυρίως καπνίζονται ή καταναλώνονται ως τροφές (ονομάζονται βρώσιμες).

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η κάνναβη περιέχει πάνω από 500 χημικές ουσίες. Κάποιες μπορεί να επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των φαρμάκων, με αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση του επιπέδου στο αίμα οποιουδήποτε από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε, ή και όλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παίρνετε λόγω καρδιοπάθειας, προσθέτει η δρ Latif.

Κάνναβη και καρδιά

Όποιος χρησιμοποιεί κάνναβη ή σκέφτεται να τη χρησιμοποιήσει θα πρέπει να «προχωρά με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή».

Είναι γνωστό ότι η κάνναβη αυξάνει την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση, αν και οι υψηλές δόσεις μπορούν να έχουν την αντίθετη επίδραση. Η χρήση μαριχουάνας έχει εμπλακεί στην πρόκληση καρδιακής προσβολής, ιδίως σε νέους άνδρες χωρίς άλλους κινδύνους για καρδιοπάθεια.

Υπάρχουν επίσης μελέτες περιστατικών οι οποίες έχουν δείξει ότι η χρήση μαριχουάνας πυροδοτεί διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, όπως κολπική μαρμαρυγή, καθώς και μυοκαρδιοπάθεια από στρες, κατά την οποία μια αιφνίδια αύξηση της αδρεναλίνης προκαλεί βλάβη του μυοκαρδίου, που εκδηλώνεται με πόνο στον θώρακα και δύσπνοια. Επίσης έχει αναφερθεί αρτηρίτιδα (φλεγμονή των τοιχωμάτων των αρτηριών η οποία εμποδίζει τη ροή αίματος) μετά από χρήση υψηλής δόσης κάνναβης.

Οι καθημερινοί χρήστες μαριχουάνας είχαν περίπου 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει αυτή την ουσία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας τον Μάρτιο του 2023. (Τα ευρήματα, ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.) Επίσης, οι χρήστες κάνναβης είχαν 17% έως 24% περισσότερα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια από τα άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν την ουσία, σύμφωνα με δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) το 2022 σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου.

Στοιχεία από το τμήμα επειγόντων περιστατικών

Το 2021, καναδική μελέτη βρήκε υψηλότερα ποσοστά επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και εισαγωγών στο νοσοκομείο για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) στα άτομα που είχαν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν κάνναβη για ιατρικούς λόγους. Παρομοίως, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι επισκέψεις σε τμήμα επειγόντων περιστατικών για καρδιακές προσβολές έχουν αυξηθεί στις πολιτείες στις οποίες η κάνναβη είναι νόμιμη, σύμφωνα με την AHA. Σε μελέτη του 2023, σχεδόν τα μισά άτομα που προσήλθαν σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών του Άμστερνταμ αναφέροντας δηλητηρίαση από κάνναβη είχαν καρδιολογικά προβλήματα, όπως αίσθημα παλμών, πόνο στον θώρακα και λιποθυμία.

Κάνναβη: Αιτία ανησυχίας για το καρδιαγγειακό;-1
Τα αποξηραμένα λουλούδια μαριχουάνας μπορούν να ληφθούν με κάπνισμα, άτμισμα και εισπνοές, να ψηθούν μέσα σε τροφή ή να χρησιμοποιηθούν ως τσάι. Στα προϊόντα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες της κάνναβης (όπως την THC και τη CBD) περιλαμβάνονται έλαια, σπρέι, σταγόνες και βρώσιμες μορφές (ζελεδάκια και άλλα γλυκίσματα).

Εν κατακλείδι

Δεδομένων των αβεβαιοτήτων σχετικά με το πώς η δόση, η συχνότητα και η μορφή της κάνναβης μπορεί να επηρεάζουν ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι δύσκολο να δοθεί μια καθολική συμβουλή σχετικά με την ασφαλή χρήση της κάνναβης, δηλώνει η δρ Latif. «Ωστόσο μιλάω στους ασθενείς μου σχετικά με τους πιθανούς καρδιολογικούς κινδύνους, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν αποφάσεις όντας ενημερωμένοι», προσθέτει.

Η συμβουλή της AHA; Όποιος χρησιμοποιεί κάνναβη ή σκέφτεται να τη χρησιμοποιήσει θα πρέπει να «προχωρά με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT