Γονιδιακή παραλλαγή ευθύνεται πιθανώς για τους ασυμπτωματικούς του κορωνοϊού

Γονιδιακή παραλλαγή ευθύνεται πιθανώς για τους ασυμπτωματικούς του κορωνοϊού

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικοί

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες βρήκαν μια γονιδιακή παραλλαγή που εξηγεί ενδεχομένως το γιατί ορισμένοι άνθρωποι που βρέθηκαν ή βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανοίξουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, σχολιάζει η Washington Post.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικοί. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ταχύτερες ανοσολογικές αντιδράσεις που καταπολεμούν τον ιό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Για να καταλάβουν πώς κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αποκρούουν τα συμπτώματα της, οι ερευνητές στράφηκαν στα γονίδια του ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου (HLA), τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα του σώματός μας να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα παθογόνα. Αυτοί οι γενετικοί πολεμιστές είναι «η πιο σημαντική ιατρικά περιοχή του γονιδιώματος», δήλωσε η Τζιλ Χολενμπαχ, επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια στα τμήματα νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης περιόδου, 136 από 1.428 θετικούς στον κορωνοϊό δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Μεταξύ των ασυμπτωματικών συμμετεχόντων, το 20% έφερε μια κοινή παραλλαγή HLA που ονομάζεται HLA-B*15:01.

«Υπάρχουν τόσα πολλοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης, όπως διάφορες προϋπάρχουσες ασθένεις, το βάρος, η ηλικία και το φύλο», δήλωσε η Χόλενμπαχ. 

Μια άλλη σχετική δημοσίευση το 2022 στο περιοδικό «Nature» η οποία είχε συμπεριλάβει περισσότερους από 57.000 ανθρώπους προσπαθούσε να εξηγήσει επίσης γιατί ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορωνοϊό, εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ άλλοι όχι.

Οι ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής κοινοπραξίας GenOMICC συνέκριναν τότε το γονιδίωμα 7.491 ασθενών Covid-19 που είχαν καταλήξει σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με 48.400 άτομα χωρίς τη νόσο, καθώς και με άλλους 1.630 που είχαν περάσει ήπια την Covid-19. Η συγκριτική γενετική ανάλυση επέτρεψε να εντοπιστούν γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη βαριά Covid-19, καθώς βρέθηκαν βασικές διαφορές σε 16 νέα γονίδια στους ασθενείς των ΜΕΘ, σε σχέση το DNA των υγιών και όσων νόσησαν ήπια.

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε μια παραλλαγή σε ένα μόνο γονίδιο, που διαταράσσει τη λειτουργία ενός βασικού μορίου του ανοσοποιητικού συστήματος (της ιντερφερόνης άλφα-10), πράγμα που είναι αρκετό για να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος ένας ασθενής με Covid-19 να αρρωστήσει βαριά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με παραλλαγές σε γονίδια που ελέγχουν τα επίπεδα ενός κεντρικού συστατικού της πήξης του αίματος (του παράγοντα 8), με συνέπεια επίσης τον αυξημένο κίνδυνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Με πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT