Συμβουλές για να συνηθίσετε τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ακοής

Συμβουλές για να συνηθίσετε τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ακοής

Δείξτε υπομονή στη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων και μάθετε τρόπους για να προσαρμόζετε τις συσκευές σε δύσκολα περιβάλλοντα.

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βοηθήματα ακοής είναι σήμερα πιο προσιτά και οικονομικά από ποτέ, χάρη σε μια νέα κατηγορία εγκεκριμένων από τον FDA συσκευών. Εάν εσείς (ή τα μέλη της οικογένειάς σας) πιστεύετε ότι έχετε ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής, μπορείτε να αγοράσετε μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ακοής (OTC), χωρίς γιατρό, ακοολογικές εξετάσεις ή συνταγή.

Ωστόσο, το να πάρετε ένα ζεύγος συσκευών OTC είναι μόλις το πρώτο βήμα για να αρχίσετε να ακούτε καλύτερα. Χρειάζεται χρόνος για να μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε, πώς να τα φοράτε και πώς να τα προσαρμόζετε.

Γνωρίστε τις συσκευές σας

Υπάρχουν δύο τύποι OTC βοηθημάτων ακοής. Ο ένας διατίθεται με λίγες προκαθορισμένες ρυθμίσεις. Ο άλλος (που ονομάζεται αυτορυθμιζόμενος) σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις βάσει ενός τεστ ακοής που κάνετε σε μια εφαρμογή ή στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή. Και οι δύο τύποι διαθέτουν κουμπιά ρύθμισης της έντασης. Επίσης, και οι δύο σας επιτρέπουν να πραγματοποιήσετε εναλλαγή μεταξύ των ρυθμίσεων, ανάλογα με τις ανάγκες.

Προετοιμαστείτε για μια περίοδο προσαρμογής

Τις πρώτες δύο εβδομάδες που θα τα φοράτε, τα βοηθήματα ακοής μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικά. Η φωνή σας μπορεί να σας ακούγεται διαφορετική, σαν να έχει διαφορετική ένταση ή ποιότητα όταν μιλάτε (σαν να ακούτε ηχώ ή έναν υπόκωφο ήχο). Οι απαλοί ήχοι, όπως το τρεχούμενο νερό ή ο ήχος των παπουτσιών πάνω στο χαλί, μπορεί να ακούγονται πιο έντονοι από το κανονικό και κάπως εκνευριστικοί.

«Ο εγκέφαλος πρέπει να προσαρμοστεί. Είναι σαν να βρίσκεστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και ξαφνικά ανάβετε το φως. Το δωμάτιο δείχνει αρχικά υπερβολικά φωτεινό, έως ότου τα μάτια σας το συνηθίσουν», εξηγεί η Sarah Hesseltine, ακοολόγος στο νοσοκομείο Massachusetts Eye and Ear, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Για να αντιμετωπίσετε την περίοδο προσαρμογής, η Hesseltine συνιστά να φοράτε τα βοηθήματα ακοής στο σπίτι (όπου υπάρχει πληθώρα απαλών ήχων) για τουλάχιστον λίγες ώρες την ημέρα ή και περισσότερο εάν είναι δυνατό. Επίσης, προσπαθήστε να μην πειράζετε συχνά την ένταση. Η Hesseltine προτείνει να αφήσετε τους απαλούς ήχους να είναι εντονότεροι από το κανονικό, έτσι ώστε ο εγκέφαλός σας να τους συνηθίσει πιο γρήγορα.

Όταν οι απαλοί ήχοι δεν θα σας φαίνονται υπερβολικά έντονοι, δοκιμάστε να φορέσετε τα βοηθήματα ακοής σε άλλα περιβάλλοντα, όπως το σούπερ μάρκετ, το αυτοκίνητο ή ένα θορυβώδες εστιατόριο.

Μάθετε να αλλάζετε τις ρυθμίσεις των συσκευών

Αντίθετα με πολλά συνταγογραφούμενα βοηθήματα ακοής, τα οποία προσαρμόζουν αυτόματα την ένταση όταν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στον θόρυβο γύρω σας, τα OTC βοηθήματα ακοής πρέπει να ρυθμιστούν με το χέρι. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε άλλη ρύθμιση για να παρακολουθήσετε τηλεόραση, άλλη για να κάνετε δουλειές στην αυλή και άλλη όταν βρίσκεστε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, όπως ένα εστιατόριο.

Σε ορισμένες περιστάσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η χρήση των βοηθημάτων ακοής.

Σε ένα εστιατόριο ή ένα πάρτι. «Λόγω του θορύβου του περιβάλλοντος, πιθανόν να μην μπορείτε να ακούσετε καθαρά τις ομιλίες στο 100%. Ακόμη και τα συνταγογραφούμενα βοηθήματα ακοής έχουν αυτόν τον περιορισμό. Το κόλπο είναι να ρυθμίσετε το βοήθημα ακοής έτσι ώστε να συλλαμβάνει τους ήχους που είναι μπροστά σας και να αφήνει στο παρασκήνιο τους θορύβους υποβάθρου. Για τον λόγο αυτό, μην κάθεστε σε ένα εστιατόριο έχοντας την πλάτη σας στον τοίχο – καθίστε έχοντας πίσω σας τα θορυβώδη τραπέζια», προτείνει η Hesseltine. «Μια άλλη επιλογή για μια συζήτηση σε εστιατόριο είναι ο συνομιλητής σας να χρησιμοποιεί ένα μικρόφωνο εξ αποστάσεως. Το μικρόφωνο μπορεί να τοποθετηθεί στο τραπέζι ή στο πέτο του συνομιλητή σας και θα στείλει τον ήχο απευθείας στα βοηθήματα ακοής».

Μια μέρα που φυσάει. Ο άνεμος που φυσά πάνω στα μικρόφωνα των βοηθημάτων ακοής δημιουργεί υπερβολικό θόρυβο. Η Hesseltine συνιστά να φοράτε κουκούλα ή καπέλο, που εμποδίζει τον άνεμο και μειώνει τον θόρυβο.

Στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας. Πολλά βοηθήματα ακοής έχουν ένα μικρόφωνο που τοποθετείται πάνω από το αυτί, το οποίο είναι εύκολο να το ξεχάσετε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο. «Αν δεν μπορείτε να ακούσετε κάποιον στη διάρκεια μιας κλήσης, δοκιμάστε να σηκώσετε το τηλέφωνο πιο ψηλά, προς το μικρόφωνο του βοηθήματος ακοής», προτείνει η Hesseltine. «Αν αυτό δημιουργεί ισχυρή ανάδραση, έναν ήχο σαν σφύριγμα ή στρίγκλισμα, αυτό σημαίνει ότι το εξάρτημα του αυτιού δεν έχει κατάλληλο μέγεθος και δεν έχει εισέλθει κανονικά μέσα στο αυτί. Δοκιμάστε να βάλετε ένα άκρο διαφορετικού μεγέθους στο τμήμα του βοηθήματος ακοής που εισέρχεται στο αυτί». (Οι συσκευές κανονικά διατίθενται με άκρα διαφόρων μεγεθών.)

Μπορεί να χρειαστούν μερικές δοκιμές έως ότου βρείτε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι ότι θα δυσκολευτείτε στην αρχή. Τα περισσότερα άτομα (και οι οικογένειές τους) βρίσκουν ότι η βελτίωση της ακοής που κερδίζουν αξίζει με το παραπάνω αυτή την προσπάθεια.

Πότε πρέπει να βγάζετε τα βοηθήματα ακοής

Τα βοηθήματα ακοής είναι ευαίσθητα. Μπορούν εύκολα να υποστούν βλάβη από τη ζέστη ή την υγρασία ή να χαθούν αν πέσουν από τα αυτιά σας ενώ κοιμάστε. Για τον λόγο αυτό, βγάζετε πάντα τις συσκευές όταν πηγαίνετε για ύπνο, όταν κάνετε ντους, κολυμπάτε, στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το σεσουάρ ή πηγαίνετε στο κομμωτήριο. Αν τα βοηθήματα ακοής βραχούν από τον ιδρώτα στη διάρκεια άσκησης, αφαιρέστε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Συμβουλές για να συνηθίσετε τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ακοής-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT