Ερωτική διάθεση

Τι μπορείτε να κάνετε όταν αλλάζει η ερωτική επιθυμία για σας και τη σύντροφό σας;

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αισθήματα της ερωτικής επιθυμίας μεταβάλλονται, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, με την ηλικία. Μερικές φορές η επιθυμία είναι εντονότερη για τον έναν μόνο σύντροφο ή παρουσιάζει τόσο πολλές διακυμάνσεις και για τους δύο, που σπάνια συγχρονίζονται.

Με τα χρόνια, σωματικές αλλαγές που επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία εμφανίζονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι άνδρες ίσως παρατηρούν λιγότερη ερωτική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία, ενώ οι γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να έχουν μειωμένη λίμπιντο καθώς και κολπική ξηρότητα, η οποία καθιστά επώδυνη τη συνεύρεση.

Αν και οι παραπάνω σωματικές μεταβολές είναι αντιμετωπίσιμες, άνδρες και γυναίκες μπορεί να αισθάνονται αμηχανία ή αβεβαιότητα σχετικά με αυτές τις αλλαγές και το γεγονός αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει στην αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βιώσουν ποτέ ξανά την εμπειρία της επιθυμίας, σύμφωνα με τη Sharon Bober, διευθύντρια του Προγράμματος Σεξουαλικής Υγείας στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Dana-Farber Cancer Institute. «Η σεξουαλικότητα εξελίσσεται όπως πολλές πλευρές της ζωής, αλλά με κοινή προσπάθεια πολλά ζευγάρια μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μια ικανοποιητική ερωτική ζωή που να καλύπτει τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους», λέει.

Συζήτηση για τα ερωτικά σας ζητήματα

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές της επιθυμίας είναι να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τη σύντροφό σας και να ακούσετε τα δικά της. «Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε με αυτές τις αλλαγές, χωρίς να παραλείψετε το πώς συνεχίζετε να αποζητάτε τη σύνδεση», λέει η δρ Bober. «Ίσως για τη σύντροφό σας να είναι ευπρόσδεκτη η ευκαιρία να μοιραστεί τα συναισθήματά της ή να έχει σκέψεις ή νέες ιδέες για το τι θα ήταν ευχάριστο για εκείνη στον παρόντα χρόνο».

Φυσικά, η συζήτηση για το σεξ δεν είναι πάντοτε εύκολη. Διαβάστε μερικούς τρόπους για να την ξεκινήσετε.

Δείξτε ότι είστε ανοιχτός στον διάλογο. Ξεκινήστε τη συζήτηση με θετικό τρόπο. «Μπορείτε να προσεγγίσετε το θέμα χωρίς να τρομάξετε τη σύντροφό σας, προσφέροντας ευγενικά ευκαιρία για επικοινωνία», προτείνει η δρ Bober. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Τελευταία έχω στο μυαλό μου την ερωτική μας ζωή και θα ήθελα να σου πω τι σκέφτομαι. Μπορούμε να βρούμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε;».

Συζητήστε για το τι σας ευχαριστεί. Προσεγγίστε αυτό το θέμα από την άποψη του πόσο εκτιμάτε την αμοιβαία καλή σχέση που έχετε. «Είναι πολύ ευκολότερο για το ζευγάρι να αισθανθεί ότι κάνει μια εποικοδομητική συζήτηση όταν και οι δύο νιώθουν ότι στηρίζουν ο ένας τον άλλο, αντί ότι επικρίνονται», λέει η δρ Bober. Για παράδειγμα, μπορείτε να μιλήσετε για ό,τι απολαμβάνατε μαζί και τώρα σας λείπει. Ζητήστε από τη σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

Εκφράστε τα θέλω σας. Συζητήστε για τις προσδοκίες και των δυο σας από τη σεξουαλική σας σχέση από εδώ και πέρα, όπως περισσότερο ενθουσιασμό, μεγαλύτερη οικειότητα ή επανασύνδεση. «Επικεντρωθείτε και στους δυο σας», λέει η δρ Bober. «Ακόμη κι αν το ζευγάρι συμφωνεί όσον αφορά το σεξ, μπορεί ο καθένας να έχει ιδιαίτερες επιθυμίες και ανάγκες που να διαφέρουν σε κάποιον βαθμό, και θα πρέπει και οι δύο να είναι έτοιμοι να βρουν κοινό έδαφος».

Δημιουργήστε εμπιστοσύνη. Ζητήστε από τη σύντροφό σας να περιγράψει τι είναι αυτό που απολαμβάνει ή της είναι ευχάριστο πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, τι θα είχε ανάγκη ή τι θα ήθελε για να τονωθεί η επιθυμία της και τι θα ήταν πρόθυμη να δοκιμάσει. Στη συνέχεια μοιραστείτε αντίστοιχα τις δικές σας σκέψεις.

Διαφορετικοί τρόποι ικανοποίησης

Από τη στιγμή που κάνατε αυτή τη συζήτηση, μπορείτε να εξερευνήσετε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της ερωτικής σας ζωής προκειμένου να αναθερμάνετε την ερωτική επιθυμία και να πετύχετε την κοινή σας ευχαρίστηση. Να ορισμένες προτάσεις από τη δρα Bober:

Δοκιμάστε την επαφή χωρίς διείσδυση. Εδώ η προσοχή και η ενέργεια κατευθύνονται στα προκαταρκτικά και στη χρήση των χεριών για τη διέγερση μαζί με τη σύντροφό σας, όπως κάνοντας μασάζ, αγκαλιάζοντας, χαϊδεύοντας, φιλώντας ο ένας τον άλλο ή απλώς με το να κουλουριάζεστε γυμνοί στο κρεβάτι. «Η έμφαση βρίσκεται στη σωματική οικειότητα και εγγύτητα, χωρίς η συνεύρεση να είναι ο πρωταρχικός στόχος ή το μέτρο για μια ικανοποιητική επαφή», λέει η δρ Bober.

Επικεντρωθείτε στην ευχαρίστηση. Πριν και κατά τη διάρκεια του σεξ, ρωτήστε τη σύντροφό σας τι της αρέσει και τι της προκαλεί το ενδιαφέρον. Και ύστερα μοιραστείτε τι αρέσει σε εσάς. «Απλώς και μόνο μιλώντας για το τι βρίσκει ο καθένας σας ερωτικό, μπορεί να σας διεγείρει», λέει η δρ Bober. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενεργοποιήσετε την επιθυμία, αλλά πρώτα πρώτα το ζευγάρι πρέπει να βιώνει μια ερωτική ή απολαυστική εμπειρία προκειμένου να γεννηθεί το αίσθημα της επιθυμίας».

Εξερευνήστε νέες εμπειρίες. Βρείτε διασκεδαστικούς τρόπους για να δημιουργήσετε μια ερωτική ή ρομαντική διάθεση, όπως διαβάζοντας ερωτικά διηγήματα ο ένας στον άλλο, παρακολουθώντας μια ερωτική ταινία ή χρησιμοποιώντας ερωτικά βοηθήματα ή παιχνίδια όπως δονητές και λιπαντικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές μεθόδους διέγερσης, όπως στοματικό σεξ και αμοιβαίο αυνανισμό.

Βρείτε την ιδανική ώρα. Η επιθυμία επηρεάζεται επίσης από το επίπεδο ενέργειας, η οποία μπορεί να διαφέρει σε κάθε άτομο. «Κάποιοι έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και ερωτική διάθεση το πρωί, ενώ άλλοι έχουν περισσότερη ενέργεια το βράδυ», λέει η δρ Bober. «Τα ζευγάρια πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους για το πότε και ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη και να προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση».

Κλείστε ραντεβού. Ο προγραμματισμός ενός τακτικού ραντεβού είναι επίσης σημαντικός. Δοκιμάστε να σχεδιάσετε κάτι καινούργιο, όπως μια εκδήλωση ή μια διανυκτέρευση εκτός σπιτιού. «Η προσμονή, στον αντίποδα μιας αυθόρμητης κίνησης, μπορεί να είναι εξαιρετικά ερωτική», παρατηρεί η δρ Bober. Η καινοτομία είναι η λέξη-κλειδί. Κάνοντας κάτι διαφορετικό, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση ενθουσιασμού που επίσης ενισχύει την επιθυμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT