Τι μας δίδαξε η COVID-19

Η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες πολλών ανθρώπων όσον αφορά την υγεία, ενίοτε, προς το καλύτερο

τι-μας-δίδαξε-η-covid-19-562538056

Έχει περάσει λίγο περισσότερο από μία τριετία από την εμφάνιση της COVID-19 και όλοι αγωνιούν να συνεχίσουν να ζουν ξανά όπως και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μη βιάζεστε όμως τόσο πολύ να επιστρέψετε στις παλιές συνήθειές σας. «Παρότι η COVID-19 έφερε στρες και άγχος, άλλαξε ταυτόχρονα τον τρόπο που ζούμε και προσεγγίζουμε την υγεία μας, και μάλιστα, από πολλές απόψεις, προς το καλύτερο», λέει ο δρ Edward Phillips, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής του Τρόπου Ζωής στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Spaulding Rehabilitation Hospital. «Έχοντας μάθει να ζούμε με την COVID-19, έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να διατηρήσουμε τις υγιεινές συνήθειες που αποκτήσαμε στη διάρκεια της πανδημίας».

Ας ρίξουμε μια ματιά σε τέσσερις τομείς που σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας και επηρεάστηκαν από την COVID-19 και στις θετικές αλλαγές που επέφεραν.

Άσκηση

Επειδή τα γυμναστήρια και οι αίθουσες γυμναστικής ήταν κλειστά, αναγκαστήκαμε να βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε. Η γυμναστική στο σπίτι, τα διαδικτυακά μαθήματα και οι μοναχικές προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους αποτέλεσαν τη νέα κανονικότητα.

Συνεχίστε την. «Το θετικό με το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τις συνήθειές μας όσον αφορά την άσκηση είναι ότι ανακαλύψαμε ίσως νέες δραστηριότητες, τις οποίες απολαμβάνουμε», λέει ο δρ Phillips. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι ανακάλυψαν ότι προτιμούν να γυμνάζονται στο σπίτι σύμφωνα με το πρόγραμμά τους. Άλλοι δοκίμασαν μια νέα δραστηριότητα, όπως μια συνδρομή σε πρόγραμμα γυμναστικής με ποδήλατο Peloton, και διαπίστωσαν ότι τους προσέφερε ενθουσιασμό και όρεξη να γυμναστούν που δεν είχαν ξανανιώσει ποτέ. Ακόμη κι αν αποφασίσετε να επιστρέψετε στον τρόπο όπου γυμναζόσασταν πριν από την πανδημία, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εμπλουτίσετε το ρεπερτόριό σας.

«Λάβετε υπόψη σας ότι πλέον έχετε αλλάξει και ότι ίσως να θέλετε να θέσετε νέους στόχους για τη φυσική σας κατάσταση και να έχετε νέα ενδιαφέροντα», λέει ο δρ Phillips. Αν, για παράδειγμα, σας αρέσουν τα γυμναστήρια, δοκιμάστε να επισκεφτείτε ένα καινούργιο, που θα προσφέρει διαφορετικά μαθήματα, όπως ίσως γιόγκα ή πιλάτες. Ή αναζητήστε εντατικά προγράμματα άσκησης που επικεντρώνονται σε οργανωμένες ομαδικές προπονήσεις ή επενδύστε σε ατομικές προπονήσεις για ένα μικρό διάστημα. Αν βγαίνατε μόνοι σας για δυναμικό περπάτημα ή ποδηλασία, τώρα θα μπορούσατε να εγγραφείτε σε μια ομάδα ή να λάβετε μέρος σε κάποια διοργάνωση.

Διατροφή

Όταν ξέσπασε η πανδημία, συνηθίζαμε να παραγγέλλουμε φαγητό απέξω. Με τον καιρό όμως, και για να μειώσουν τα έξοδα, πολλοί άρχισαν να ασχολούνται με τη μαγειρική στο σπίτι. «Ό,τι φτιάχνετε στο σπίτι είναι σχεδόν πάντα πιο υγιεινό», λέει ο δρ Phillips.

Συνεχίστε την. Στη διάρκεια της πανδημίας βοήθησε πολύ η δυνατότητα για διαδικτυακά ψώνια από το σούπερ μάρκετ, επειδή προσέφεραν ασφάλεια και άνεση. Ενθάρρυναν επίσης την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών στις αγορές μας, σύμφωνα με τον δρα Phillips. «Έχετε λιγότερες πιθανότητες να κάνετε ανθυγιεινές παρορμητικές αγορές όταν παραγγέλλετε από το διαδίκτυο σε σύγκριση με τα ψώνια σε φυσικό κατάστημα», εξηγεί. Προσπαθήστε να συνεχίσετε τα ψώνια μέσω διαδικτύου ή τουλάχιστον να τα εναλλάσσετε με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. «Τα ψώνια μέσω διαδικτύου μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για νέα υγιεινά γεύματα, την ανακάλυψη νέων γεύσεων και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων σας στη μαγειρική», λέει ο δρ Phillips.

Ιατρικός προληπτικός έλεγχος

Μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έδειξε ότι περίπου 40% των ενηλίκων απέφυγαν τη συνήθη ιατρική φροντίδα και τους προληπτικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καταγράψτε σε μια λίστα τις πρόσφατες ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις, τους οδοντικούς καθαρισμούς, τις επισκέψεις σε οφθαλμίατρο, σε ωτορινολαρυγγολόγο και δερματολόγο. Έπειτα, μελετήστε τη λίστα και κλείστε ραντεβού, ξεκινώντας με αυτό που έχετε καθυστερήσει περισσότερο.

Συνεχίστε την. Μια θετική εξέλιξη που έφερε η πανδημία ήταν η εμφάνιση της τηλεϊατρικής, ή αλλιώς της ηλεκτρονικής υγειονομικής περίθαλψης, χάρη στην οποία μπορείτε να συμβουλεύεστε επαγγελματίες υγείας μέσω βιντεοκλήσης, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό τηλέφωνό σας. Πολλοί άνθρωποι εκτίμησαν την απλότητα και την εξοικονόμηση χρόνου που προσφέρει η τηλεϊατρική σε σύγκριση με τις επισκέψεις στο ιατρείο, ενώ οι μελέτες έδειξαν μεγάλη αύξηση των ψηφιακών ραντεβού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η τηλεϊατρική είναι αποτελεσματική για την παρακολούθηση και την επικοινωνία με επαγγελματίες υγείας για μικροπροβλήματα και συνήθεις ελέγχους για προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη. «Και πάλι όμως θα πρέπει να επισκέπτεστε τους επαγγελματίες υγείας για μερικούς προληπτικούς ελέγχους ρουτίνας και για εξειδικευμένη περίθαλψη», λέει ο δρ Phillips.

Τι μας δίδαξε η COVID-19-1
Η πανδημία μάς δίδαξε πώς μπορούμε να παραμείνουμε κοινωνικά δραστήριοι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των βιντεοκλήσεων. (Shutterstock)

Κοινωνικές επαφές

Οι τακτικές κοινωνικές επαφές μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ποιο είναι άραγε το θετικό; Η COVID-19 κατάφερε ίσως να αναδείξει τις πιο πολύτιμες σχέσεις μας, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε ποιοι άνθρωποι μας λείπουν πραγματικά και ποιοι όχι, λέει ο δρ Phillips. «Μπορεί να διαπιστώσατε ότι μερικές φιλίες είναι για εσάς πιο σημαντικές από όσο νομίζατε και πλέον μπορείτε να επενδύσετε σε αυτές περισσότερο».

Η επικοινωνία με παρέες μπορεί επίσης να άλλαξε. Για παράδειγμα, ίσως να νιώθετε ότι δεν σας λείπουν οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, και πλέον να απολαμβάνετε τους μικρότερους, πιο οικείους χώρους. «Σε αυτή την περίπτωση, αφιερώστε χρόνο στις συναθροίσεις που σας κάνουν να νιώθετε άνετα και σας ευχαριστούν», λέει ο δρ Phillips.

Συνεχίστε την. Οι πλατφόρμες βιντεοδιασκέψεων, όπως το Zoom, το Google Hangouts, το Microsoft Teams κ.ά., ήρθαν για να μείνουν. «Βοήθησαν τους ανθρώπους να κρατήσουν επαφή στη διάρκεια της καραντίνας και πλέον μπορούν να εξυπηρετήσουν τη συνέχιση των κοινωνικών σχέσεων σε τακτική βάση», λέει ο δρ Phillips. «Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την επόμενη διά ζώσης συνάντηση».

Μια τάση που αναδύθηκε εν μέσω πανδημίας ήταν το «ψηφιακό happy hour», όπου συνάδελφοι συναντιούνταν πέραν του ωραρίου εργασίας, για να κουβεντιάσουν χαλαρά μέσω βιντεοκλήσης. «Συνεχίστε αυτή τη συνήθεια, προγραμματίζοντας μια εβδομαδιαία ψηφιακή συνάντηση με φίλους ή συγγενείς για να ενισχύσετε την κοινωνική ζωή σας», λέει ο δρ Phillips.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT