Δείτε πώς να αποφύγετε τους κινδύνους των διαδικτυακών φαρμακείων

Δείτε πώς να αποφύγετε τους κινδύνους των διαδικτυακών φαρμακείων

Οι προσφορές φαρμάκων στο διαδίκτυο συχνά πληρώνονται πολύ ακριβά

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πληκτρολογήσετε τις λέξεις «το καλύτερο διαδικτυακό φαρμακείο» σε μια μηχανή αναζήτησης, θα βρείτε αμέτρητες επιλογές που σας υπόσχονται συνταγογραφούμενα φάρμακα που παραδίδονται στην πόρτα σας σε εκπτωτικές τιμές. Να είστε όμως προσεκτικοί αν σκοπεύετε να παραγγείλετε. Πολλά διαδικτυακά φαρμακεία προμηθεύουν χωρίς κανέναν δισταγμό προϊόντα ενδεχομένως επιβλαβή. Χρειάζεται κάποια εμπειρία για να αναγνωρίσετε τα νόμιμα φαρμακεία που πωλούν εγκεκριμένα φάρμακα.

Οι κίνδυνοι των διαδικτυακών φαρμακείων

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαδικτυακών φαρμακείων βρίθει από κινδύνους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και την Εθνική Ένωση Φαρμακευτικών Συμβουλίων (NABP), έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Η NABP έχει βρει ότι τουλάχιστον 40.000 διαδικτυακά φαρμακεία δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα ή τους νόμους περί ασφάλειας των ασθενών, περίπου 95% των ιστοτόπων που προσφέρουν συνταγογραφούμενα φάρμακα λειτουργούν παράνομα και 89% των παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων δεν απαιτούν συνταγή για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ναι, η κατάσταση είναι τόσο άσχημη.

Δείτε πώς να αποφύγετε τους κινδύνους των διαδικτυακών φαρμακείων-1
Φωτ. Shutterstock

Τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές;

Δεν ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε. «Θα μπορούσε να είναι ένα φαρμακείο σε άλλη χώρα, η οποία δεν έχει το ίδιο επίπεδο ποιοτικού ελέγχου με τις ΗΠΑ, ή θα μπορούσε να είναι ένα ψεύτικο φαρμακείο με νομιμοφανή βιτρίνα», δηλώνει η Joanne Doyle Petrongolo, φαρμακοποιός στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Δεν ξέρετε τι λαμβάνετε. «Δεν μπορείτε να ξέρετε αν το χάπι που παίρνετε έχει φυλαχθεί σε κατάλληλες συνθήκες, αν έχει λήξει, αν έχει τη σωστή περιεκτικότητα ή ακόμη και αν είναι το σωστό φάρμακο. Επίσης δεν γνωρίζετε τι άλλο περιέχεται στο προϊόν», δηλώνει η Doyle Petrongolo. Η NABP βρήκε ότι ορισμένα χάπια περιέχουν επικίνδυνες ουσίες μαζί με το φάρμακο.

Διακινδυνεύετε περισσότερα από την υγεία σας. Η NABP αναφέρει ότι ορισμένα διαδικτυακά φαρμακεία έχουν στηθεί για να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία (θέτοντάς σας σε κίνδυνο για κλοπή ταυτότητας) ή για την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας.

Μην αποθαρρυνθείτε

Παρά τους κινδύνους, υπάρχουν στις ΗΠΑ πολλά αδειοδοτημένα, νόμιμα διαδικτυακά φαρμακεία. Η χρήση τους έχει πολλά οφέλη. Το βασικό είναι οι φθηνότερες τιμές για ορισμένα φάρμακα. «Μερικές φορές μπορείτε να εξοικονομήσετε εκατοντάδες δολάρια, οπότε αξίζει να τα δοκιμάσετε», αναφέρει η Doyle Petrongolo.

Άλλοι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακά φαρμακεία είναι η ευκολία της παράδοσης των φαρμάκων απευθείας στο σπίτι σας, καθώς και η διακριτικότητα σε περίπτωση που νιώθετε άβολα να παραλάβετε ορισμένα φάρμακα από το φαρμακείο της γειτονιάς σας.

Μην αναζητάτε προσφορές για φάρμακα που κυκλοφορούν πολύ καιρό.

Παραγγείλτε με ασφάλεια

Για να εκτελέσετε συνταγές νιώθοντας σίγουροι ότι λαμβάνετε νόμιμα προϊόντα, μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα ασφαλή διαδικτυακά φαρμακεία. Οι επιχειρήσεις αυτές:

• Έχουν άδεια λειτουργίας από ένα πολιτειακό φαρμακευτικό συμβούλιο.

• Έχουν φυσική διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου, κατά προτίμηση στις ΗΠΑ.

• Ζητούν ιατρική συνταγή.

• Διαθέτουν πιστοποιημένο φαρμακοποιό, ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις σας.

• Οι τιμές τους δεν είναι υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές.

• Δηλώνουν με σαφήνεια ότι δεν πωλούν τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Πώς μπορείτε να τα γνωρίζετε όλα αυτά κοιτώντας μια ιστοσελίδα; Η Doyle Petrongolo συνιστά να χρησιμοποιείτε το εργαλείο Ασφαλών Αγορών της NABP (https://safe.pharmacy/buy-safely), το οποίο σας επιτρέπει να πληκτρολογήσετε τον ιστότοπο ενός διαδικτυακού φαρμακείου (τη διαδικτυακή διεύθυνση, όχι το όνομα του φαρμακείου) για να δείτε αν επαληθεύεται από την NABP.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε στον ιστότοπο του φαρμακείου ένα σύμβολο το οποίο δείχνει ότι είναι πιστοποιημένο από την NABP. Το σύμβολο μοιάζει με κάθετο σύμβολο του απείρου (σαν τον αριθμό 8) μέσα σε έναν κόκκινο κύκλο και με τις λέξεις «NABP Accredited Digital Pharmacy» (Ψηφιακό Φαρμακείο Πιστοποιημένο από την NABP). Παραδείγματα διαδικτυακών φαρμακείων με αυτό το σύμβολο είναι η φαρμακευτική υπηρεσία της Amazon (https://pharmacy.amazon.com) και το HealthWarehouse.com (www.healthwarehouse.com).

Επίσης, προτού παραγγείλετε οτιδήποτε διαδικτυακά, θυμηθείτε ότι μερικές φορές μπορείτε να βρείτε εξίσου καλές τιμές –ή και καλύτερες– σε ένα τοπικό φαρμακείο. «Δεν χρειάζεται να αναζητάτε προσφορές όταν πρόκειται για φάρμακα που κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό, όπως η υδροχλωροθειαζίδη ή η ατενολόλη για την αρτηριακή πίεση ή η σιμβαστατίνη για την υψηλή χοληστερόλη», δηλώνει η Doyle Petrongolo. «Μπορεί να νομίζετε ότι θα είναι πιο οικονομικά κάπου αλλού, αλλά στην πραγματικότητα συχνά κοστίζουν φθηνότερα –μόλις λίγα δολάρια– σε ένα τοπικό φαρμακείο ή σε ένα υπερκατάστημα».

Δείτε πώς να αποφύγετε τους κινδύνους των διαδικτυακών φαρμακείων-2
Φωτ. Shutterstock

Σημάδια που προειδοποιούν ότι το διαδικτυακό φαρμακείο είναι πλαστό

Αποφύγετε τα διαδικτυακά φαρμακεία τα οποία:
 • Δεν ζητούν συνταγή γιατρού.
 • Δεν είναι πιστοποιημένα από την Εθνική Ένωση Φαρμακευτικών Συμβουλίων.
 • Δεν διαθέτουν πιστοποιημένο φαρμακοποιό στο προσωπικό τους για να απαντά σε ερωτήσεις.
 • Προσφέρουν εκπτώσεις που μοιάζουν υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές.
 • Δεν προστατεύουν τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT