Είναι καλό το αλκοόλ για την καρδιά σας;
είναι-καλό-το-αλκοόλ-για-την-καρδιά-σας-562578895

Είναι καλό το αλκοόλ για την καρδιά σας;

Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Harvard Health Publishing
Ακούστε το άρθρο

Eνα ή δύο ποτηράκια κρασί με το δείπνο, μερικές κρύες μπίρες ένα ζεστό σαββατόβραδο. Όλα αυτά είναι μέρος μιας διατροφής που είναι υγιεινή για την καρδιά, σωστά; Εξάλλου, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι απλώς μια πρόποση εις υγείαν του καρδιαγγειακού σας, έτσι δεν είναι; Τελικά, ίσως και όχι.

Στην πάροδο των ετών, οι μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Κάποιες δείχνουν ότι το αλκοόλ προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλες υπονοούν ακριβώς το αντίθετο. Τι ισχύει λοιπόν στην πραγματικότητα;

Φαίνεται πλέον ότι το αλκοόλ δεν είναι το ελιξίριο της υγείας που θεωρούνταν κάποτε. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το αλκοόλ όχι μόνο δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων μπορεί και να τον αυξάνει.

Μελέτη ανάμεσα στις μελέτες

Το πρόβλημα με τις περισσότερες έρευνες σχετικά με το αλκοόλ είναι ότι περιλαμβάνουν σχεδόν αποκλειστικά μελέτες παρατήρησης, οι οποίες δείχνουν συσχετίσεις και όχι σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

«Καμία προηγούμενη έρευνα δεν τεκμηρίωσε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί άμεσα την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας για παράδειγμα το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης ή αρτηριακής πίεσης», δηλώνει ο δρ Krishna Aragam, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το οποίο συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. «Αντ’ αυτού, οι περισσότερες έρευνες έχουν βρει ότι, γενικά, οι άνθρωποι που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ έχουν συχνά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου».

Αυτό ακριβώς, όμως, είναι το πρόβλημα. Είναι το αλκοόλ αυτό που προσφέρει προστασία ή κάτι άλλο; Μια νέα έρευνα μπορεί να έχει την απάντηση. Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2022 στην ηλεκτρονική έκδοση του JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι οι γενικές συνήθειες των ατόμων που κάνουν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –και όχι το ίδιο το αλκοόλ– ευθύνονταν για τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές εξέτασαν 371.463 ενήλικες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο εννέα τυπικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα (βλ. εικόνα).

Είναι καλό το αλκοόλ  για την καρδιά σας;-1

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Όταν εξέτασαν τα στοιχεία πιο προσεκτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ως ομάδα, τα άτομα που έκαναν χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν πιο υγιεινές συνήθειες σε σύγκριση με τα άτομα που απείχαν από το αλκοόλ. Γενικά, ήταν περισσότερο δραστήρια, έτρωγαν περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κόκκινο κρέας και δεν κάπνιζαν. Επίσης, είχαν γενικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

«Αν ληφθούν υπόψη μόνο λίγοι από αυτούς τους σχετιζόμενους με τον τρόπο ζωής παράγοντες, τα όποια πιθανά οφέλη είχαν σχετιστεί με την κατανάλωση αλκοόλ μειώνονται σημαντικά», δηλώνει ο δρ Aragam. «Αυτό δείχνει ότι οι υγιεινές συνήθειες και όχι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι αυτό που πρόσφερε προστασία από την καρδιαγγειακή νόσο».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η μελέτη έδειξε επίσης μεγάλες διαφορές στον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όλο το εύρος του φάσματος κατανάλωσης αλκοόλ. Όταν οι ερευνητές άφησαν στην άκρη τις συνήθειες του τρόπου ζωής και εξέτασαν μόνο τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρατήρησαν μια ελάχιστη αύξηση του κινδύνου στα άτομα με χαμηλή κατανάλωση. Ο κίνδυνος, όμως, αυξανόταν σταθερά όταν η εβδομαδιαία ποσότητα έφτανε τα επτά ποτά. «Όσο περισσότερο έπιναν τα άτομα ανά εβδομάδα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος», δηλώνει ο δρ Aragam.

Είναι καλό το αλκοόλ  για την καρδιά σας;-2
Φωτ. Shutterstock

Το ποτήρι μισογεμάτο

Μήπως λοιπόν αυτό σημαίνει ότι τελείωσαν τα αλκοολούχα ποτά για εσάς; «Για τα περισσότερα άτομα δεν υπάρχει πρόβλημα με την περιστασιακή κατανάλωση ενός ή δύο ποτών», δηλώνει ο δρ Aragam. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν κάθε μέρα ή σε σταθερή εβδομαδιαία βάση και, έτσι, ακόμη και αυτοί που περιγράφουν τον εαυτό τους ως μέτριο πότη, στην πραγματικότητα πίνουν λιγότερο από ό,τι τα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες. «Ωστόσο, θα πρέπει μάλλον να σταθμίσετε την κατανάλωση αλκοόλ με τη γενική υγεία της καρδιάς σας, δηλώνει ο δρ Aragam. Είναι προτιμότερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το ποια ποσότητα αλκοόλ είναι κατάλληλη για εσάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT