Ξεκινήστε «πυγμαχία χωρίς επαφή» για καλύτερη φυσική κατάσταση

Ξεκινήστε «πυγμαχία χωρίς επαφή» για καλύτερη φυσική κατάσταση

Η πυγμαχία χωρίς επαφή χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, και άλλοι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν

ξεκινήστε-πυγμαχία-χωρίς-επαφή-για-562578922

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πυγμαχία σημαίνει δύο αντίπαλοι με σορτσάκια που ανταλλάσσουν μπουνιές. Έτσι, ο όρος «πυγμαχία χωρίς επαφή» μπορεί να ακούγεται αντιφατικός. Ωστόσο, αυτή η μορφή άσκησης, κατά την οποία δίνεις γροθιές αλλά δεν λαμβάνεις, έχει αποκτήσει έναν καινούργιο ρόλο, εκτός του ρινγκ.

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν πλέον την πυγμαχία για να βοηθήσουν τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους. Η νόσος του Πάρκινσον, μια εξελισσόμενη νόσος του νευρικού συστήματος, προκαλεί ακούσιο και ανεξέλεγκτο τρόμο (τρέμουλο). Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον αντιμετωπίζουν επίσης σωματικά προβλήματα, όπως μυϊκή δυσκαμψία και αδυναμία, κακή ισορροπία και κακό συντονισμό, κόπωση, καμπουριαστή στάση σώματος και αργό, συρτό περπάτημα.

«Η άσκηση μέσω της ανέπαφης πυγμαχίας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά πολλά άτομα με νόσο του Πάρκινσον να βελτιώσουν την ισορροπία τους, τον συντονισμό χεριών-οφθαλμών, την εστίαση του νου, τη μυϊκή δύναμη και τον ρυθμό του σώματος», δηλώνει η Laurie Keating, βοηθός φυσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Αποκατάστασης Spaulding του Χάρβαρντ, η οποία εργάζεται με ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον ως προπονήτρια του προγράμματος Rock Steady Boxing. «Ωστόσο, η προπόνηση με πυγμαχία μπορεί επίσης να βοηθήσει και άλλους ηλικιωμένους με τον ίδιο τρόπο, δεδομένου ότι και αυτοί αντιμετωπίζουν πολλές από τις ίδιες σωματικές και νοητικές δυσκολίες».

Στη γωνία του ρινγκ

Το Rock Steady Boxing είναι ένα εθνικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ που περιλαμβάνει σχεδόν 900 παραρτήματα. Αν και ασχολείται με τη φροντίδα ατόμων με νόσο του Πάρκινσον, τα άτομα αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος της σταθερής ανάπτυξης που έχει γνωρίσει η άσκηση μέσω πυγμαχίας την τελευταία δεκαετία.

Το 2021, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί φόρεσαν τα γάντια του μποξ για να ασκηθούν. Κατά την προπόνηση, οι αθλούμενοι χτυπούν σάκους του μποξ και υπερμεγέθη γάντια του μποξ που φορούν οι προπονητές.

Η μορφή των μαθημάτων μπορεί να ποικίλλει, αλλά οι περισσότερες προπονήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προσφέρονται από το πρόγραμμα Rock Steady, περιλαμβάνουν έναν προπονητή ο οποίος καθοδηγεί τους αθλουμένους να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις που βασίζονται στην κλασική πυγμαχία: κροσέ (crosse), χουκ (hook), άπερκατ (uppercut) και τζαμπ (jab).

Για παράδειγμα, μπορείς να εκτελέσεις έναν συνδυασμό από γροθιές για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως τζαμπ, κροσέ, τζαμπ ξανά και δύο χουκ. Άλλες ρουτίνες μπορεί να περιλαμβάνουν πιο πολύπλοκες ακολουθίες ή κάτι πιο απλό, όπως επανάληψη μιας ή δύο γροθιών σε γρήγορο ρυθμό.

Οφέλη από την κορυφή έως τα νύχια

Αν και η άσκηση με πυγμαχία μπορεί να προσφέρει μια πλήρη προπόνηση ενδυνάμωσης και αεροβικής άσκησης, υπάρχουν κάποια οφέλη που ξεχωρίζουν.

Ισορροπία και στάση σώματος. Η στάση με ανοιχτά πόδια που χρησιμοποιείται στην πυγμαχία και η μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος όταν ρίχνεις μια γροθιά είναι εξαιρετική άσκηση για τη βελτίωση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος.

«Αν προσέξεις τους πυγμάχους, κινούν συνέχεια τα πόδια τους για να αποκτήσουν ισορροπία και σταθερή βάση ώστε να ρίξουν την επόμενη γροθιά», δηλώνει η Keating. Επίσης, η κίνηση των ποδιών που απαιτείται για να μετακινηθείς γύρω από έναν σάκο σε διδάσκει πώς να αλλάζεις κατεύθυνση γρήγορα και με ασφάλεια, κάτι που προάγει την ευκινησία και μειώνει τις πιθανότητες πτώσης.

Ενδυνάμωση του κορμού και του κάτω μέρους του σώματος. Η πυγμαχία μπορεί να δυναμώσει τους βραχίονες και τους ώμους, αλλά τα περισσότερα κέρδη τα έχουν ο κορμός και το κάτω μέρος του σώματος. «Οι αποτελεσματικές γροθιές ξεκινούν από τα πόδια», δηλώνει η Keating.

«Η δύναμη κατευθύνεται μέσω των ποδιών προς τα πάνω διά μέσου του κορμού και εκτείνεται στους βραχίονες για την εκτέλεση της γροθιάς. Έτσι, με κάθε γροθιά βοηθάς στην ενδυνάμωση των μυών των ποδιών και του κορμού».

Ένας πιο ισχυρός κορμός βελτιώνει τη στάση του σώματος, προστατεύει από την ισχιαλγία και βοηθά στις καθημερινές κινήσεις, όπως το σκύψιμο, το στρίψιμο του κορμού και το τέντωμα των χεριών για να φθάσουν κάτι.

Μνήμη και συγκέντρωση. Η πυγμαχία έχει μια διανοητική συνιστώσα, καθώς το μυαλό πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από το σώμα. Στη διάρκεια της προπόνησης, καλείσαι να θυμάσαι και να εκτελείς διάφορες ακολουθίες και συνδυασμούς χτυπημάτων.

«Αυτό όχι μόνο σε αναγκάζει να μάθεις πολύπλοκες κινήσεις, αλλά σε κρατάει επίσης επικεντρωμένο στη στιγμή, γιατί θα πρέπει να θυμάσαι τις τρέχουσες γροθιές, καθώς και αυτό που έρχεται αμέσως μετά», εξηγεί η Keating.

Μείωση του στρες. Η αεροβική άσκηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος μείωσης του στρες, αλλά η πυγμαχία έχει το πρόσθετο όφελος της απελευθέρωσης της συσσωρευμένης έντασης.

«Ορισμένες φορές είναι ωραία αίσθηση να αφήνεις την επιθετικότητά σου να εκδηλωθεί και ο σάκος του μποξ δεν θα ανταποδώσει ποτέ τα χτυπήματα», σχολιάζει η Keating.

Φορέστε τα γάντια σας

Στις ΗΠΑ μπορεί κανείς να βρει μαθήματα γυμναστικής με πυγμαχία σε πολλά γυμναστήρια, παραρτήματα της YMCA (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) και εξειδικευμένους ομίλους πυγμαχίας.
Τα γάντια συνήθως παρέχονται ή μπορείτε να αγοράσετε δικά σας. Θα σας μάθουν επίσης πώς να τυλίγετε τις παλάμες και τα δάχτυλά σας για επιπλέον προστασία. (Επειδή η πυγμαχία περιλαμβάνει τόσο ασκήσεις ενδυνάμωσης όσο και αεροβικές ασκήσεις, φροντίστε να συμβουλευτείτε από πριν τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι μια ασφαλής μορφή άσκησης για εσάς.)

Αν δεν είστε σίγουροι ότι η πυγμαχία είναι κατάλληλη για εσάς, παρακολουθήστε ένα μάθημα. Θα νιώσετε πιο άνετα αφού δείτε πώς είναι δομημένο το μάθημα και μπορεί να κινητοποιηθείτε παρακολουθώντας άλλους ανθρώπους σαν εσάς να συμμετέχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT