Τελικά το τόφου κάνει καλό στην υγεία;

Τελικά το τόφου κάνει καλό στην υγεία;

Το τόφου είναι ένα φυτικό τρόφιμο φτιαγμένο από σόγια, μοιάζει με λευκό τυρί και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις κουζίνες χωρών της Απω Ανατολής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τόφου πρωτοδημιουργήθηκε πριν από αιώνες στην Ασία με βασικά συστατικά τη σόγια και το νερό. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Μοιάζει με λευκό τυρί και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις κουζίνες χωρών της Απω Ανατολής. Επίσης, έχει χαμηλό θερμιδικό δείκτη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

«Το τόφου έχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, γεγονός που το καθιστά μια πραγματικά καλή εναλλακτική λύση για την πρωτεΐνη ζωικής [προέλευσης]», λέει η Τζέιμι Μοκ, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στο CNBC.

Η φυτική αυτή τροφή έχει επίσης ισοφλαβόνες, ένα είδος φυτικών οιστρογόνων, αναφέρει η Μοκ. Τα προϊόντα σόγιας και οι ισοφλαβόνες αντιμετωπίζονται με καχυποψία στις ΗΠΑ καθώς ορισμένοι τα συνδέουν με την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη. 

«Αν αναλογιστεί κανείς μόνο τα μέταλλα και τις βιταμίνες του, το τόφου είναι μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή», λέει η Μοκ. Αλλά υπάρχει «μια παρανόηση είναι πώς η σόγια επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών» και «ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σόγιας μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα υγείας».

Η διατροφολόγος λέει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν και η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, αυτές είναι παρόμοιες με τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Οι ισοφλαβόνες είναι επίσης πολύ διαφορετικές από τα συνθετικά οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε ορισμένα προβλήματα υγείας, σημειώνει.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες [οι ισοφλαβόνες] είναι ουδέτερες ή ακόμη και έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, ώστε να βοηθούν στη ρύθμιση των οιστρογόνων [και] να προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού», τονίζει. 

Με την πάροδο των ετών, οι επιστημονικές εκτιμήσεις είναι ανάμεικτες σχετικά με το αν η κατανάλωση προϊόντων σόγιας είναι πραγματικά ευεργετική για την υγεία της καρδιάς. Αλλά πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν και αυτόν τον ισχυρισμό.

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation διαπίστωσε ότι μεταξύ 210.000 ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι που έτρωγαν τόφου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από εκείνους που δεν έτρωγαν σχεδόν καθόλου (τόφου).

Mε πληροφορίες από CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT