Διατροφή υγιεινή για την καρδιά: Πού κατατάσσεται η δίαιτά σας;

Διατροφή υγιεινή για την καρδιά: Πού κατατάσσεται η δίαιτά σας;

Η δίαιτα DASH –μαζί με τη μεσογειακή, την ιχθυοφαγική και τη φυτοφαγική διατροφή– έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία σε μια πρόσφατη κατάταξη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

διατροφή-υγιεινή-για-την-καρδιά-πού-κα-562610590

Αν σκεφτείτε ότι το 80% της καρδιοπάθειας μπορεί να προληφθεί μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής, είναι εύλογο να δώσετε προτεραιότητα σε μια συνήθεια χωρίς την οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε: τη διατροφή. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένων των γιατρών– δεν είναι σίγουροι για το ποιοι τύποι διατροφής είναι καλύτεροι για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Η αβεβαιότητα αυτή βρίσκεται πίσω από μια πρόσφατη δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Μαΐου 2023 στο Circulation, δηλώνει ο δρ Frank Hu, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. «Ο κόσμος ακούει για διάφορες δημοφιλείς δίαιτες στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως δεν είναι σίγουροι για το ποιες στηρίζονται πράγματι σε επιστημονικά στοιχεία», αναφέρει. Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους γιατρούς, καθώς λαμβάνουν πολύ λίγη εκπαίδευση στη Διατροφολογία στο πλαίσιο των σπουδών τους. (Λάβετε υπόψη ότι, παρότι η λέξη «δίαιτα» συνήθως σχετίζεται με την απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα αναφέρεται γενικότερα στον τύπο διατροφής που ακολουθούν συνήθως οι άνθρωποι.)

Κατάταξη βασισμένη σε στοιχεία

Η δήλωση κατατάσσει 10 δημοφιλείς δίαιτες ανάλογα με το πόσο καλά πληρούν τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες της AHA, οι οποίες συνιστούν περιορισμό των κορεσμένων λιπών και της περίσσειας υδατανθράκων, ιδίως των πολύ επεξεργασμένων υδατανθράκων και των σακχαρούχων ποτών (βλ. «Δημοφιλείς δίαιτες: Κοινές ονομασίες, κύρια χαρακτηριστικά και κατάταξη»). Τα στοιχεία προέρχονται από τυχαιοποιημένες μελέτες, πληθυσμιακές μελέτες και άλλες έρευνες δεκαετιών, δηλώνει ο δρ Hu, ο οποίος πραγματοποίησε τον έλεγχο της επιστημονικής δήλωσης.

Ένα υγιεινό μοτίβο διατροφής θα πρέπει να εστιάζεται σε ολόκληρες, πραγματικές τροφές και να περιορίζει τις επεξεργασμένες.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δίαιτες που κατατάχθηκαν στο ανώτατο επίπεδο είναι κατά βάση φυτοφαγικές», σχολιάζει η Kathy McManus, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφολογίας του Brigham and Women’s Hospital, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί έχουν από τη φύση τους χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Επίσης, είναι καλές πηγές ινών και περιέχουν ποικιλία αντιοξειδωτικών. «Αυτό που μου αρέσει στη δίαιτα DASH και στη μεσογειακή διατροφή είναι το ότι περιλαμβάνουν ψάρια, τα οποία είναι καλή πηγή υγιεινών λιπών και πρωτεϊνών», δηλώνει. Το ψάρι σε κονσέρβα, όπως η σαρδέλα, η ρέγκα και ο τόνος, είναι οικονομικές επιλογές, προσθέτει. Όμως αυτές οι δύο δίαιτες (όπως και πολλές παραλλαγές φυτοφαγικών τύπων διατροφής) μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν διάφορες άλλες υγιεινές πρωτεΐνες, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Ένας άλλος λόγος που οι δύο κορυφαίες δίαιτες παίρνουν υψηλή βαθμολογία είναι ότι ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να περιορίσουν τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα πρόσθετα σάκχαρα. «Ένα υγιεινό μοτίβο διατροφής θα πρέπει να εστιάζεται σε ολόκληρες, πραγματικές τροφές και να περιορίζει τις επεξεργασμένες τροφές, που τείνουν να προσθέτουν επιπλέον αλάτι, ζάχαρη και λίπος στη διατροφή σας», δηλώνει η McManus. Συνολικά, οι φυτοφαγικές και ιχθυοφαγικές δίαιτες τείνουν να είναι αρκετά υγιεινές, αλλά όχι αν οι άνθρωποι απλώς αποφεύγουν το κρέας και γεμίζουν το πιάτο τους με επεξεργασμένες τροφές, προσθέτει.

Να είστε ευέλικτοι

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τις οικείες τροφές με τις οποίες μεγαλώσατε. «Η τήρηση των πολιτισμικών παραδόσεων και προτιμήσεων είναι σημαντική για να παραμείνουν οι άνθρωποι μακροχρόνια πιστοί σε έναν τύπο δίαιτας», σχολιάζει ο δρ Hu.

Η McManus συμφωνεί: «Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μερικές προσαρμογές στον τρόπο προετοιμασίας των αγαπημένων σας παραδοσιακών πιάτων, προτιμώντας έναν πιο υγιεινό τύπο λίπους ή χρησιμοποιώντας λιγότερο αλάτι», παρατηρεί. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε μακροχρόνια τις υγιεινές αλλαγές, αν κάνετε μικρές σταδιακές αλλαγές που είναι ευέλικτες, φιλικές για την οικογένεια και ρεαλιστικές, προσθέτει.

∆ΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ∆ΙΑΙΤΕΣ: ΚΟΙΝΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ, ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Διατροφή υγιεινή για την καρδιά: Πού κατατάσσεται η δίαιτά σας;-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT