Η καρδιακή προσβολή χτυπάει με διαφορετικούς τρόπους

Η καρδιακή προσβολή χτυπάει με διαφορετικούς τρόπους

Μη βασίζεστε στα κλασικά συμπτώματα για να δράσετε

η-καρδιακή-προσβολή-χτυπάει-με-διαφορ-562635472

Στην αναφορά των λέξεων «καρδιακή προσβολή», πολλοί σκέφτονται έναν άνδρα να σφίγγει το στήθος του υποφέροντας από πόνο. Όμως τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια και η υποκείμενη διεργασία στην οποία οφείλεται η καρδιακή προσβολή μπορεί κατά περίπτωση να διαφέρει.

«Η καρδιακή προσβολή χαρακτηρίζεται από βλάβη στον καρδιακό μυ (μυοκάρδιο) λόγω μείωσης της ροής του αίματος, όμως αυτό μπορεί να συμβεί με ποικίλους τρόπους», λέει ο δρ Stephen Wiviott, καρδιολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital. «Ανεξάρτητα από την αιτία, η βλάβη αυτή μπορεί να καταλήξει σε μόνιμη έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας ή ακόμη και σε θάνατο. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό τα άτομα να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές ενδείξεις, έτσι ώστε να γνωρίζουν πότε να αναζητούν φροντίδα».

Συμπτώματα και αίτια

Η δυσφορία στο στήθος παραμένει το πιο σύνηθες σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής. Όμως η δυσφορία μπορεί να γίνεται αντιληπτή περισσότερο σαν ήπια πίεση, μυϊκό τράβηγμα ή δυσπεψία παρά όπως ο πόνος που έχουμε ακούσει και περιμένουμε να δούμε. Μερικές φορές κυριαρχούν άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στη γνάθο, στους ώμους ή στα χέρια, ναυτία με ή χωρίς έμετο, εφίδρωση ή δύσπνοια.

Άτομα που περνούν μια καρδιακή προσβολή συχνά λένε εκ των υστέρων: «Αισθανόμουν απλώς χάλια». Δύο είναι οι μηχανισμοί βάσει των οποίων εμφανίζεται μια καρδιακή προσβολή. Και οι δύο σχετίζονται με την ανεπαρκή ροή αίματος σε μια περιοχή της καρδιάς, που τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν συσσωρεύεται λιπώδης πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες».

Μια καρδιακή προσβολή τύπου 1 παρουσιάζεται όταν συμβαίνει ρήξη της αθηρωματικής πλάκας, απελευθερώνονται χημικές ουσίες και προκαλείται ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος. Ο θρόμβος αποφράσσει την αρτηρία, διακόπτοντας τη ροή του αίματος προς ένα τμήμα της καρδιάς.

Σε μια καρδιακή προσβολή τύπου 2 δεν εμπλέκονται αθηρωματικές πλάκες και ρήξη τους. Αυτός ο τύπος συμβαίνει όταν υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην ποσότητα αίματος που χρειάζεται ένα τμήμα του μυοκαρδίου και στην παροχή αίματος στη στεφανιαία αρτηρία η οποία τροφοδοτεί αυτή την περιοχή της καρδιάς.

Το υπόβαθρο για αυτού του είδους την καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι κάποια πάθηση η οποία επιβαρύνει την καρδιά, όπως η γρίπη, η πνευμονία, ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, που έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της καρδιακής συχνότητας, ή μια μεγάλη άνοδος της αρτηριακής πίεσης.

Γιατί ο τύπος έχει σημασία

Παρότι η καρδιακή προσβολή τύπου 2 μπορεί να ακούγεται λιγότερο απειλητική, στην πραγματικότητα έχει χειρότερη πρόγνωση. Έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι ασθενείς που έχουν υποστεί αυτού του είδους την καρδιακή προσβολή είναι πιθανότερο να πεθάνουν τα αμέσως επόμενα χρόνια συγκριτικά με εκείνους που υπέστησαν μια καρδιακή προσβολή τύπου 1.

Αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα στο ότι η προσβολή τύπου 2 προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στην καρδιά, αλλά γιατί συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι έχουν άλλες παθήσεις επιπλέον των φραγμένων αρτηριών. Αυτά τα χαρακτηριστικά αυξάνουν τον κίνδυνο μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού.

Συγκριτικά, τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή τύπου 1 ίσως είναι πιθανότερο να λάβουν καθιερωμένες θεραπείες (όπως άμεσο καρδιακό καθετηριασμό για τη διάνοιξη της απόφραξης μέσω αγγειοπλαστικής ή ενδοπρόθεσης) και να αρχίσουν να λαμβάνουν φάρμακα για την πρόληψη μιας άλλης καρδιακής προσβολής (φάρμακα όπως αντιπηκτικά και υψηλής δόσης στατίνες). Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό από τους ασθενείς με προσβολή τύπου 2 να έχουν άλλες παθήσεις.

Αναγνώριση και αντίδραση

Το μήνυμα που πρέπει να κρατήσετε εδώ είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια της καρδιακής προσβολής έτσι ώστε να καλέσετε άμεσα το 166. «Να είστε πάντα προσεκτικοί για πιθανά καρδιολογικά συμπτώματα. Αναζητήστε άμεσα φροντίδα εάν είναι σοβαρά ή επίμονα και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν δεν είστε βέβαιος», λέει ο δρ Wiviott. «Ο οργανισμός σας σας στέλνει μια προειδοποίηση, μην την αγνοείτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT