Μπορεί κανείς να νιώθει νεότερος από την ηλικία του;

Μπορεί κανείς να νιώθει νεότερος από την ηλικία του;

Η θετική στάση απέναντι στη γήρανση μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε πνευματικά και σωματικά νεότεροι και πιο υγιείς

μπορεί-κανείς-να-νιώθει-νεότερος-από-τ-562635478

Είναι πολύ πιθανό να έχετε συναντήσει ηλικιωμένους που υπερηφανεύονται ότι νιώθουν σαν τριαντάρηδες ή ότι νιώθουν νεότεροι από όσο είναι στην πραγματικότητα. Συνήθως σκέφτονται θετικά και αισιόδοξα και είναι δραστήριοι.

Αλλά νιώθουν όντως νέοι και υγιείς ή εκφράζουν απλώς έναν ευσεβή πόθο τους;

«Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν πιο θετική στάση απέναντι στη γήρανση συνήθως ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς σε σύγκριση με ανθρώπους στους οποίους η ιδέα της γήρανσης φέρνει αρνητικές σκέψεις», λέει ο δρ David Sinclair, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σκέψεις γύρω από τη γήρανση

Το επιβεβαιώνουν και έρευνες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, εξετάστηκαν οι διαφορές στην ικανοποίηση όσον αφορά τη γήρανση για μια περίοδο τεσσάρων ετών, με συμμετοχή 14.000 ενηλίκων άνω των 50 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δήλωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση όσον αφορά τη γήρανση παρουσίαζαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία στη διάρκεια αυτής της τετραετίας σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ήταν λιγότερο ικανοποιημένα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι στους συμμετέχοντες που ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη διαδικασία της γήρανσης, ο κίνδυνος να εμφανίσουν διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο και καρδιοπάθεια ήταν μικρότερος. Η γνωστική λειτουργία τους ήταν επίσης καλύτερη και ήταν λιγότερο μοναχικοί και μελαγχολικοί. Οι συμμετέχοντες με αυτή τη θετική νοοτροπία ήταν επιπλέον πιο δραστήριοι σωματικά και είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου. «Αν αισθάνεστε νεότεροι, το πιθανότερο είναι ότι θα ενεργείτε σαν να ήσασταν νεότεροι», λέει ο δρ Sinclair. «Η υγιής και θετική στάση ζωής καθώς γερνάμε είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο».

Τι να κάνετε για να νιώθετε νεότεροι

Θα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να νιώθετε νεότεροι πνευματικά, σωματικά και ψυχικά. Ο δρ Sinclair προτείνει τα εξής:

Nα υπενθυμίζετε συνέχεια στον εαυτό σας ότι η ηλικία σας δεν καθορίζει κατά πόσον έχετε ή όχι την ικανότητα, τις δεξιότητες ή τη βούληση που χρειάζεται για να επιτύχετε σε κάτι.

Μειώστε το άγχος. Η συχνότητα του άγχους αυξάνεται με τη γήρανση, επομένως εφαρμόστε τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε. «Ο καθημερινός διαλογισμός, η μελέτη του στωικισμού (φιλοσοφία που διδάσκει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα θετικά συναισθήματα και να μειώσουμε τα αρνητικά) και η αφιέρωση λίγου χρόνου καθημερινά στην ηρεμία και την έκφραση ευγνωμοσύνης είναι μερικοί καλοί τρόποι να ξεκινήσει κανείς», λέει ο δρ Sinclair.

Αποκτήστε μια αίσθηση σκοπού. Όταν έχετε ισχυρή αίσθηση σκοπού ζωής, συνεχίζετε να επιδιώκετε την επίτευξη των στόχων σας και νιώθετε ότι η ζωή σας έχει αξία. Καλλιεργήστε ενδιαφέροντα που επικεντρώνονται στην αυτοβελτίωση, στην ανάπτυξη και στη σύνδεση με τους άλλους.

Για παράδειγμα, μάθετε ένα μουσικό όργανο ή μια ξένη γλώσσα, προσφερθείτε ως εθελοντής για έναν σκοπό που υποστηρίζετε, γίνετε μέντορας για νεαρά άτομα, παρακολουθήστε πανεπιστημιακά μαθήματα με αντικείμενο που σας προσφέρει νοητικά ερεθίσματα. Ή αποκτήστε νέες δεξιότητες, όπως η ομιλία σε κοινό, η μαγειρική ή η επισκευή αυτοκινήτων. Για να αντλήσετε ακόμη περισσότερη έμπνευση, ανατρέξτε στα χρόνια της νιότης σας. Τι σας άρεσε να κάνετε όταν ήσασταν νεότεροι; Σας άρεσε ο μοντελισμός τρένων ή ορισμένα αθλήματα;

Διατηρήστε την κοινωνικότητά σας. Η κοινωνικοποίηση μας κρατάει σε πνευματική εγρήγορση και απασχολεί το μυαλό. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι κοινωνικές επαφές συμβάλλουν στη μείωση των συναισθημάτων χαμηλής αυτοεκτίμησης που αποδυναμώνουν τον θετικό τρόπο σκέψης. Τις περισσότερες φορές, οι άνδρες είναι πιο φυσικό να «δένονται» με τους άλλους μέσω μιας κοινής δραστηριότητας ή με αφορμή ένα κοινό ενδιαφέρον, επομένως σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εγγραφείτε σε έναν περιπατητικό σύλλογο ή σε μια λέσχη γκολφ ή μπόουλινγκ, μια σκακιστική ή χαρτοπαικτική λέσχη, έναν σύλλογο εθελοντών ή στον σύλλογο ανδρών της κοινότητας όπου κατοικείτε.

Μπορεί κανείς να νιώθει νεότερος από την ηλικία του;-1
Η συμμετοχή σε μια αθλητική λέσχη είναι ένας τρόπος να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να αυξήσετε τις κοινωνικές επαφές σας.

Άλλη μία επιλογή είναι να δημιουργήσετε τον δικό σας κοινωνικό κύκλο – μια μικρή ομάδα στενών φίλων με τους οποίους επικοινωνείτε τακτικά. Προγραμματίστε συναντήσεις μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή μηνιαίες συναντήσεις με τους φίλους σας, είτε διά ζώσης είτε μέσω Zoom ή ομαδικής βιντεοκλήσης.

Θέστε προκλήσεις. Επιλέξτε μια πρόκληση που προϋποθέτει σωματική δραστηριότητα και μπορείτε ρεαλιστικά να την ολοκληρώσετε, σχεδιάστε τα βήματα για την υλοποίησή της και έπειτα στρωθείτε στη δουλειά για την επίτευξη του στόχου σας. Για παράδειγμα, προπονηθείτε για έναν αγώνα 5 χιλιομέτρων, ολοκληρώστε ένα πεζοπορικό μονοπάτι, παρακολουθήστε μια σειρά μαθημάτων σε ένα προπονητικό πρόγραμμα τύπου boot camp ή περπατήστε 1,5 χιλιόμετρο την ημέρα για έναν μήνα. Η τακτική άσκηση αυξάνει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας για άσκηση και οι προκλήσεις σάς χαρίζουν μια αίσθηση επιτυχίας. Επομένως, τόσο η τακτική άσκηση όσο και οι προκλήσεις σάς βοηθούν να νιώθετε νεότεροι.

Εργαστείτε. Στο εργασιακό περιβάλλον έχετε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε τις νοητικές δεξιότητές σας, όπως η επίλυση προβλημάτων και η ανάλυση σύνθετων εργασιών. Δείχνετε επίσης ότι εξακολουθείτε να είστε σημαντικοί για τους άλλους και τον κόσμο, γενικότερα, και ότι η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

Απορρίψτε τα στερεότυπα. Η προκατάληψη έναντι των ηλικιωμένων –η κοινωνικά διάχυτη πεποίθηση ότι είστε υπερβολικά μεγάλος για να ασχολείστε με ορισμένες δραστηριότητες– μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο σκέψης σας. «Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεράσετε αυτή την ιδέα, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίζετε συνέχεια στον εαυτό σας ότι η ηλικία σας δεν καθορίζει κατά πόσον έχετε ή όχι την ικανότητα, τις δεξιότητες ή τη βούληση που χρειάζεται για να επιτύχετε σε κάτι», λέει ο δρ Sinclair.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT