Οι τελευταίες εξελίξεις στα συστήματα ιατρικού συναγερμού

Οι τελευταίες εξελίξεις στα συστήματα ιατρικού συναγερμού

Τα κινητά τηλέφωνα και η «έξυπνη» τεχνολογία κάνουν πιο πρακτικές τις συσκευές

οι-τελευταίες-εξελίξεις-στα-συστήματ-562652665

Τα συστήματα ιατρικού συναγερμού έχουν εξελιχθεί πολύ από τη δεκαετία του του 1980, που άρχισαν να γίνονται δημοφιλή. Oπως οι περισσότερες μικροσυσκευές, έχουν κάνει άλματα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Μια συναρπαστική εξέλιξη είναι η ικανότητα ενσωμάτωσης μιας υπηρεσίας παρακολούθησης ιατρικού συναγερμού σε μια ηλεκτρονική συσκευή που ήδη διαθέτετε, όπως ένα smartphone, smart watch ή smart speaker. Oμως, ο συνδυασμός αυτός βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. «Αν και η ολοκλήρωση των συστημάτων έχει εξελιχθεί, είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος έως ότου τα εργαλεία αυτά γίνουν καθημερινή πραγματικότητα. Η χρήση των smart speaker στα νοικοκυριά είναι ακόμη σχετικά χαμηλή και οι εταιρείες ιατρικών συναγερμών είναι πολύ προσεκτικές στην υιοθέτηση αυτών των νέων καινοτομιών. Ωστόσο, οι δυνατότητες είναι μεγάλες», σχολιάζει ο δρ Joseph Kvedar, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού npj Digital Medicine.

Ποιους τύπους συστημάτων διαθέτουμε το 2023; Ας ρίξουμε μια ματιά.

Παρακολουθούμενα κατ’ οίκον συστήματα

Τα κατ’ οίκον παρακολουθούμενα συστήματα ιατρικού συναγερμού περιλαμβάνουν συνήθως ένα αδιάβροχο κουμπί συναγερμού (που φοριέται ως κρεμαστό ή ως ρολόι), το οποίο μπορεί να μεταδώσει ένα σήμα σε μια μονάδα βάσης. Η μονάδα βάσης συνδέεται στη σταθερή γραμμή τηλεφώνου του σπιτιού σας.

Oταν πατάτε το κουμπί, εάν βρίσκεστε εντός του εύρους λειτουργίας (περίπου 300 μέτρα), η βάση καλεί ένα κέντρο παρακολούθησης. Τότε, εκπαιδευμένοι χειριστές σάς μιλούν μέσω ενός ηχείου που βρίσκεται στη βάση και μπορούν να ειδοποιήσουν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή ένα ασθενοφόρο.

Eνα νέο χαρακτηριστικό αυτών των συστημάτων είναι ότι ορισμένα διατίθενται πλέον με ενσωματωμένη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτούν σταθερή γραμμή τηλεφώνου. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα προσφέρουν τώρα συστήματα που περιλαμβάνουν μόνο ένα ενεργοποιούμενο από τη φωνή κινητό τηλέφωνο (μοιάζει με ηχείο ανοιχτής ακρόασης) που σας συνδέει με ένα κέντρο παρακολούθησης όταν καλείτε.

Προσεχώς: μια φωνητικά ενεργοποιούμενη μονάδα που μπορεί να επικοινωνήσει με ένα κέντρο παρακολούθησης και να λειτουργήσει ως έξυπνο ηχείο – ένα μικρό επιτραπέζιο ηχείο με έναν εικονικό βοηθό, που συνδέεται με το διαδίκτυο, καταλαβαίνει τις φωνητικές εντολές σας και εκτελεί εργασίες.

Παρακολουθούμενα φορητά συστήματα

Χάρη στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας, μπορείτε τώρα να αποκτήσετε ένα κουμπί συναγερμού το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει με ένα κέντρο παρακολούθησης χωρίς βασική μονάδα. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές είναι αδιάβροχες και μοιάζουν με τις μικρές συσκευές που ανοίγουν την πόρτα του γκαράζ. Μπορείτε να έχετε τη συσκευή στην τσέπη σας ή να τη φοράτε κρεμασμένη στον λαιμό σας ή να την αγκιστρώσετε στη ζώνη σας, και θα λειτουργεί οπουδήποτε υπάρχει υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται, το ίδιο θα βελτιώνονται και οι επιλογές σας.

Αυτά τα κουμπιά συναγερμού διαθέτουν ηχεία, μέσω των οποίων μπορείτε να μιλήσετε σε έναν χειριστή. Διαθέτουν επίσης την ικανότητα ανίχνευσης πτώσης και τεχνολογία GPS (παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού), που επιτρέπει στους χειριστές να στείλουν βοήθεια στην ακριβή θέση στην οποία βρίσκεστε. Πολλές φορητές συσκευές μπορεί επίσης να συνοδεύονται από μια εφαρμογή της εταιρείας ιατρικού συναγερμού, η οποία επιτρέπει στην οικογένειά σας να επικοινωνήσει μαζί σας και να δει πού βρίσκεστε.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα συστήματα ιατρικού συναγερμού-1
Έχετε ένα smart watch το οποίο χρησιμοποιείτε για να παρακολουθείτε την υγεία σας και να επικοινωνείτε; Ίσως μπορείτε να το συνδέσετε με υπηρεσίες παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης.

Μια πρόσφατη εξέλιξη: Ορισμένες συσκευές μοιάζουν με smart watch και διαθέτουν κουμπί κλήσης για βοήθεια μαζί με άλλα χαρακτηριστικά τυπικά των smart watch, όπως βηματόμετρο, παρακολούθηση καρδιακής συχνότητας, εφαρμογή πρόγνωσης καιρού, υπενθυμίσεις ημερολογίου, ακόμα και δυνατότητα λήψης κειμένων.

Υπηρεσία παρακολούθησης μόνο

Μήπως διαθέτετε ήδη smartphone, smart watch ή smart speaker; Iσως να μπορείτε να λάβετε υπηρεσίες παρακολούθησης ιατρικού συναγερμού χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε άλλον εξοπλισμό.

Για παράδειγμα, εάν έχετε μια συσκευή Amazon Echo (ένα έξυπνο ηχείο), μπορείτε να τη συνδυάσετε με το Alexa Together της Amazon, μια υπηρεσία παρακολούθησης ιατρικού συναγερμού με συνδρομή.

Ορισμένες εταιρείες, όπως η Lively (www.lively.com), προσφέρουν τώρα μια εφαρμογή παρακολούθησης ιατρικού συναγερμού με συνδρομή, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε σε ένα smart speaker ή smart watch.

Κόστος και εναλλακτικές λύσεις

Η παρακολούθηση ιατρικού συναγερμού δεν είναι φθηνή. Το κόστος κυμαίνεται από 20 έως 50 δολάρια τον μήνα, ανάλογα με την εταιρεία και τυχόν πρόσθετες υπηρεσίες που θα επιλέξετε (όπως ανίχνευση πτώσης ή εφαρμογές που επιτρέπουν στην οικογένειά σας να συνδεθεί με τη συσκευή σας). Μπορεί επίσης να υπάρχουν χρεώσεις για την ενεργοποίηση και τον εξοπλισμό (έως μερικές εκατοντάδες δολάρια).

Η εναλλακτική λύση είναι να πάρετε ένα σύστημα συναγερμού το οποίο δεν παρακολουθείται. Μπορείτε να πάρετε ένα smart speaker και να το ρυθμίσετε να καλεί τις επαφές σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (αλλά όχι την υπηρεσία ασθενοφόρων, λόγω εμποδίων που σχετίζονται με τους κανονισμούς). Το smartphone σας πιθανότατα έχει ήδη ένα ενσωματωμένο κουμπί έκτακτης ανάγκης (τα χαρακτηριστικά αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τη συσκευή – για παράδειγμα, μπορεί να πρέπει να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο το πλαϊνό κουμπί). Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε δωρεάν εφαρμογές «κουμπιού πανικού» για το smartphone ή το smart watch που διαθέτετε, οι οποίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα ειδοποιήσουν τις επαφές σας ότι χρειάζεστε βοήθεια.

Επίσης, πολλές μη παρακολουθούμενες συσκευές κουμπιού ασφαλείας διατίθενται διαδικτυακά για λιγότερα από 50 δολάρια. Μπορείτε να συνδυάσετε κάποια από αυτές με το smartphone σας, έτσι ώστε να επικοινωνεί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα δουν όμως τα αγαπημένα σας πρόσωπα αυτές τις ειδοποιήσεις; Θα μπορούν να σας βρουν; Όλα αυτά είναι σημαντικά ζητήματα.

Eνα πράγμα είναι βέβαιο: καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται, το ίδιο θα βελτιώνονται και οι επιλογές σας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT