Ξεπερνώντας τα εμπόδια στην καρδιακή υγεία

Ξεπερνώντας τα εμπόδια στην καρδιακή υγεία

Τι συμβουλεύουν οι καρδιολόγοι τους άνδρες ασθενείς τους σχετικά με τη διαχείριση της καρδιοπάθειας; Δύο ειδικοί του Χάρβαρντ μοιράζονται τις εμπειρίες τους

ξεπερνώντας-τα-εμπόδια-στην-καρδιακή-562938832

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο, αλλά πολλοί άνδρες περιμένουν να εμφανιστεί το πρόβλημα πριν αναζητήσουν βοήθεια. Στην περίπτωση της καρδιοπάθειας –το υπ’ αριθμόν ένα αίτιο θανάτου στους άνδρες– αυτό μπορεί να είναι μια υψηλή αρτηριακή πίεση, το αυξανόμενο επίπεδο χοληστερόλης ή ακόμη και μια καρδιακή προσβολή.

Οι άνδρες, ακόμη και όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της καρδιοπάθειας, συχνά συναντούν εμπόδια που δεν τους αφήνουν να διαχειριστούν την πάθησή τους ή να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν. Τι μπορούν να κάνουν;

Για να το μάθουμε, ρωτήσαμε δύο καρδιολόγους, τον δρα Haider Warraich και τον δρα Dale Adler από το συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital, τι ακούν από τους άνδρες ασθενείς τους και τι συμβουλές δίνουν.

Σκεφθείτε το μέλλον. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ο δρ Warraich ρωτά τους ασθενείς του ποιος είναι γι’ αυτούς ο ορισμός της μακροζωίας. «Όταν αναλογίζονται τι ελπίζουν να πετύχουν καθώς γερνούν, οι περισσότεροι λένε ότι γι’ αυτούς έχει αξία μια υψηλή ποιότητα ζωής και η αυτονομία της διαβίωσης παρά η απλή παράταση της ζωής για λίγα χρόνια περισσότερα από το κανονικό», αναφέρει. Παροτρύνοντας τους άνδρες ασθενείς να επικεντρωθούν στο μέλλον τους, τους βοηθά να ορίσουν στόχους και στη συνέχεια να προσδιορίσουν εάν βρίσκονται στον δρόμο για να τους πετύχουν. «Η διαδικασία αυτή τους βοηθά να κατανοήσουν τις ανεπάρκειές τους, όπως το ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπίζουν σοβαρά την απώλεια βάρους ή τη διαχείριση της χοληστερόλης, και μπορεί να τους παρέχει κίνητρα να κάνουν μόνιμες αλλαγές», λέει ο δρ Warraich.

Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση. Οι άνδρες μερικές φορές δεν αισθάνονται ότι ελέγχουν την υγεία της καρδιάς τους, λέει ο δρ Warraich. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να έχουν έναν ενεργό ρόλο είναι να παρακολουθούν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση. «Οι κίνδυνοι της υπέρτασης για την καρδιακή υγεία είναι μακροπρόθεσμοι. Έτσι, ακόμη κι αν ένας άνδρας δεν λαμβάνει φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, το να καταγράφει τις τιμές της πίεσης μπορεί να είναι μια ενεργητική προσέγγιση για τον εντοπισμό δυνητικών προβλημάτων», λέει ο δρ Warraich. Ο καθένας μπορεί εύκολα να το κάνει αυτό, εάν επενδύσει σε ένα οικιακό πιεσόμετρο. Καταγράφετε τις μετρήσεις της εβδομάδας και ειδοποιήστε τον γιατρό σας σε περίπτωση ξαφνικών αλλαγών.

Οι άνδρες, ακόμη και όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της καρδιοπάθειας, συχνά συναντούν εμπόδια που δεν τους αφήνουν να διαχειριστούν την πάθησή τους ή να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Αντιμετωπίστε την καχυποψία σχετικά με τα φάρμακα. Ο δρ Adler έχει διαπιστώσει ότι πολλοί άνδρες που χρειάζεται να λάβουν φάρμακα για την πίεση, στατίνες για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης ή άλλα φάρμακα διστάζουν να τα πάρουν. «Συχνά επικεντρώνονται υπερβολικά στις δυνητικές παρενέργειες και λιγότερο στα οφέλη», επισημαίνει. Αυτό σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αντανακλά μια γενική δυσπιστία απέναντι στα φάρμακα και στην ιδέα ότι θα πρέπει να παίρνουν χάπια επ’ αόριστον.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια στην καρδιακή υγεία-1

Όμως, ο δρ Adler λέει ότι οι άνδρες μπορούν να ξεπεράσουν αυτή την αντίσταση αν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν λόγο στο πώς χρησιμοποιούνται τα φάρμακα. «Λέω στους ασθενείς μου ότι, ακολουθώντας μια διατροφή και κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ίσως να μπορέσουν να λάβουν χαμηλότερες δόσεις ή ακόμη και να σταματήσουν κάποια στιγμή να λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα», λέει. «Όταν κατανοούν τη δύναμη που έχουν, είναι πιο ανοιχτοί στο να λάβουν φάρμακα που χρειάζονται για τη βελτίωση της καρδιακής τους υγείας».

Προγραμματίστε χρόνο για την υγεία. Η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας για να τηρήσετε την άσκηση, που κάνει καλό στην καρδιά. Ωστόσο, ένα από τα κορυφαία παράπονα που ακούει ο δρ Adler είναι η έλλειψη χρόνου. «Συνήθως οι άνδρες είναι δεκτικοί στη ρουτίνα και στα προγράμματα, αλλά συχνά δεν τα πάνε καλά όταν αυτά διαταράσσονται», λέει. Ο δρ Adler συμβουλεύει τους ασθενείς του να βρουν μερικά χρονικά διαστήματα που τους εξυπηρετούν στο πρόγραμμά τους και ανάλογα με το επίπεδο ενέργειας που έχουν μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε να διαθέτουν πολλαπλές επιλογές. Για παράδειγμα, το πρωί μόλις ξυπνήσετε ή το βράδυ πριν από το δείπνο (η άσκηση πριν από ένα γεύμα επιπλέον μειώνει την όρεξη). Επίσης, αντιμετωπίστε τον χρόνο άσκησης σαν μια κρίσιμη συνάντηση εργασίας και έχετε πάντοτε από πριν μια εναλλακτική λύση. «Με αυτόν τον τρόπο, εάν χάσετε την προγραμματισμένη σας άσκηση, μπορείτε αυτόματα να καταφύγετε στην εναλλακτική». Για παράδειγμα, κάντε ένα σύντομο περπάτημα, αφιερώστε πέντε λεπτά σε βαθιά καθίσματα και πουσάπ ή επισκεφθείτε το γυμναστήριο.

Μετατρέψτε την απώλεια βάρους σε ομαδική προσπάθεια. Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την καρδιακή υγεία είναι η αύξηση του βάρους. «Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά, σύμφωνα με μελέτες, η κοινή προσπάθεια απώλειας βάρους μέσω φιλικών “διαγωνισμών” ή διαδικτυακών φόρουμ είναι ένα εργαλείο για να διατηρήσετε το κίνητρό σας και να ξεπερνάτε τις αναποδιές», λέει ο δρ Adler. Θα μπορούσατε επίσης να στρατολογήσετε φίλους και να ξεκινήσετε τη δική σας «λέσχη» απώλειας βάρους, όπου θα μοιράζεστε το καθημερινό ή εβδομαδιαίο ζύγισμα, θα ανταλλάσσετε συμβουλές και τακτικές, θα συζητάτε για τις προκλήσεις και θα ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο.

Εκπαιδευτείτε στον έλεγχο των μερίδων. «Οι περισσότεροι δεν είναι ιδιαίτερα καλοί στον υπολογισμό των μερίδων των τροφών», λέει ο δρ Adler. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προγράμματα απώλειας βάρους όπως τα Weight Watchers και Jenny Craig είναι αποτελεσματικά, προσθέτει. «Σας παρέχουν ακριβώς τις μερίδες που θα πρέπει να τρώτε, που είναι αυτό που χρειάζεστε για να αισθάνεστε κορεσμό». Λέει στους ασθενείς του που προσπαθούν να τρώνε πιο υγιεινά ή να χάσουν βάρος, να προγραμματίζουν πάντα εκ των προτέρων τα γεύματά τους και να αποκτήσουν τη συνήθεια να μετρούν τις μερίδες. «Με τον τρόπο αυτόν, θα αποφύγετε να αναρωτιέστε τι θα φάτε και να καταναλώνετε περίσσιες θερμίδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT