Ψωρίαση: Μην την αφήνεις να σε απομακρύνει – «Έλα Κοντά»
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ψωρίαση-μην-την-αφήνεις-να-σε-απομακρύ-562719922

Ψωρίαση: Μην την αφήνεις να σε απομακρύνει – «Έλα Κοντά»

Η ψωρίαση επηρεάζει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Η ψωρίαση, από την οποία πάσχουν περίπου 223.000 Έλληνες ήτοι το 2-3% του πληθυσμού της χώρας μας, αποτελεί για τον καθένα από αυτούς, ένα μακροχρόνιο ταξίδι υγείας, από το οποίο δυστυχώς, δεν λείπουν οι διακρίσεις, ο στιγματισμός και η ψυχολογική επιβάρυνση.

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση που εκφράζεται σε κάθε ασθενή με διάφορες μορφές, με πιο συχνή μορφή την ψωρίαση κατά πλάκας, που αντιστοιχεί στο 80% περίπου των περιστατικών της νόσου. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική και αντιμετωπίζεται.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός και εξανθήματα στο δέρμα, που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και απολέπιση. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι γνώσεις μας σχετικά με την παθοφυσιολογία της νόσου και η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η ψωρίαση είναι μία συστηματική φλεγμονώδης νόσος και συχνά σχετίζεται με άλλες νοσηρότητες.

Στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση συχνά συνυπάρχει μεταβολικό σύνδρομο (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία και κοιλιακή παχυσαρκία). Επιπλέον, η σοβαρή ψωρίαση σχετίζεται σημαντικά με αυξημένη προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου κ.ά.). Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος σε νεαρά άτομα που πάσχουν από σοβαρή νόσο.

Συχνή είναι και η εμφάνιση της ψωριασικής αρθρίτιδας, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 30%. Η ψωριασική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο και προοδευτικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις. Αν η ψωριασική αρθρίτιδα δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία.

Η νόσος επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και των ανθρώπων στο οικείο περιβάλλον τους. Κλειδί για τη σωστή διαχείριση της νόσου είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι αν και έχουν συμπτώματα δεν έχουν πάει στο γιατρό ώστε να γίνει η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπευτική αντιμετώπιση. Όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο νωρίτερα θα έχουμε και τα θεραπευτικά οφέλη.

Καμπάνια ενημέρωσης «Έλα Κοντά»

Με σκοπό την επικοινωνία του πολύ σημαντικού μηνύματος ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, και πως με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αντιμετωπίζεται, η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas προχώρησε σε καμπάνια με κεντρικό μήνυμα: «Έλα Κοντά». Μέσα από το μήνυμα αυτό, προτρέπει το κοινό να μην αφήνει τις προκαταλήψεις και την ελλιπή πληροφόρηση να επικρατούν, αλλά να ενημερώνεται σωστά, χωρίς να βάζει αποστάσεις στη ζωή του.

Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης της Amgen, με την υποστήριξη της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική αρθρίτιδα “Επιδέρμια”, αποσκοπεί στην ενημέρωση τόσο των ατόμων που ζουν με τη νόσο, όσο και του ευρύτερου κοινού, ότι η ψωρίαση είναι μια ασθένεια αντιμετωπίσιμη.

Οι πρωταγωνιστές της καμπάνιας, γυναίκες και άντρες, φαίνονται να απολαμβάνουν τη ζωή και τη συντροφικότητα χωρίς να περιορίζονται από την ψωρίαση. Παράλληλα μέσω των σχετικών μηνυμάτων, θίγεται η σημασία του ρόλου του δερματολόγου, με τη βοήθεια του οποίου οι ασθενείς μπορούν να ανακαλύψουν τις κατάλληλες θεραπείες, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψωρίαση μπορείτε να βρείτε στο www.elakonta.gr

GRC-NP-1223-80006

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT