Συσκευές CPAP και μάσκες: Ποιες είναι οι σωστές για εσάς;

Συσκευές CPAP και μάσκες: Ποιες είναι οι σωστές για εσάς;

Συνοψίσαμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε αποφάσεις και να ξεκινήσετε θεραπεία, έτσι ώστε να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα

συσκευές-cpap-και-μάσκες-ποιες-είναι-οι-σω-562755640

Ο γιατρός σας λέει ότι χρειάζεστε συνεχή θετική πίεση αεραγωγών (CPAP) για να αντιμετωπίσετε την υπνική άπνοια και ανυπομονείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Ωστόσο, ανησυχείτε λίγο, επειδή έχετε ακούσει ότι η χρήση ενός συστήματος CPAP μπορεί να είναι άβολη και δύσκολη. Πώς επιλέγετε ένα σύστημα που θα σας δώσει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας; Δείτε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Κατανοήστε τη θεραπεία

Η CPAP είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια, μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παύσεις στην αναπνοή, οι οποίες προκαλούνται από έναν φραγμένο αεραγωγό.

Δουλειά του συστήματος CPAP είναι να κρατά τον αεραγωγό ανοιχτό. Αυτό το επιτυγχάνει ωθώντας βίαια ένα ρεύμα αέρα διαμέσου ενός σωλήνα και μιας μάσκας που φοράτε στη διάρκεια του ύπνου. Ο αέρας προέρχεται από μια μικρή παρακλίνια αντλία (έναν συμπιεστή αέρα).

Κάποιες άλλες μορφές θετικής πίεσης αεραγωγών (PAP) μπορεί να είναι χρήσιμες για άτομα που πάσχουν από κεντρική υπνική άπνοια, αν και οι παύσεις της αναπνοής σε αυτόν τον τύπο άπνοιας ύπνου σχετίζονται με αλλοιωμένα μηνύματα από τον εγκέφαλο και όχι με απόφραξη (βλ. «Τι είναι η άπνοια ύπνου;»).

Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας θα καθορίσει ποιο είδος συσκευής CPAP χρειάζεστε. «Η συσκευή και οι ρυθμίσεις της καθορίζονται βάσει συνταγής, ακριβώς όπως και σε ένα φάρμακο», εξηγεί ο δρ Noah Siegel, διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής και Χειρουργικής του Ύπνου στο νοσοκομείο Massachusetts Eye and Ear, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Με τη CPAP, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιείται μία συγκεκριμένη, σταθερή τιμή πίεσης αέρα. Άλλοι τύποι θεραπείας PAP είναι οι εξής:

Aυτορρυθμιζόμενη θετική πίεση αεραγωγών (APAP), η οποία παρέχει ένα εύρος προρρυθμισμένων τιμών πίεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Διφασική θετική πίεση αεραγωγών (BiPAP), η οποία παρέχει δύο διαφορετικές προρρυθμισμένες τιμές πίεσης – μία πιο ισχυρή όταν εισπνέετε και μία λιγότερο ισχυρή όταν εκπνέετε.

Αερισμός με προσαρμοζόμενο σερβομηχανισμό (ASV), μια προχωρημένη συσκευή που παρέχει πίεση βάσει των μοτίβων αναπνοής καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

«Γενικά, τα άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια ανταποκρίνονται καλύτερα στη CPAP ή στην APAP. Τα άτομα με κεντρική υπνική άπνοια μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα στην BiPAP ή στην ASV», δηλώνει ο δρ Siegel.

Διερευνήστε τις επιλογές σε μάσκες προσώπου

Μπορείτε να επιλέξετε τι μάσκα προσώπου θα χρησιμοποιήσετε με το σύστημα PAP και αυτή είναι μια σημαντική απόφαση.

Οι μάσκες προσώπου συχνά είναι ογκώδεις και πολλοί άνθρωποι διστάζουν να τις φορέσουν. Ο δρ Siegel συνιστά να διερευνήσετε στο διαδίκτυο τις επιλογές μάσκας και να δοκιμάσετε μερικές προτού επιλέξετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σε ένα κατάστημα ιατρικών προμηθειών ή στη διάρκεια μιας κατ’ οίκον επίσκεψης του αντιπροσώπου ιατρικού εξοπλισμού.

Οι μάσκες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες.

Στοματορρινικές μάσκες. Οι μάσκες αυτές καλύπτουν τη μύτη και το στόμα και χορηγούν αέρα και στα δύο. Είναι ιδανικές για κάποιον που αναπνέει από το στόμα ή έχει ρινικά ή ρινοκολπικά προβλήματα.

Ρινικές μάσκες. Οι μάσκες αυτές χορηγούν αέρα μόνο στη μύτη. Είναι λιγότερο ογκώδεις από τις στοματορρινικές και υπάρχουν μοντέλα που προσαρμόζονται πάνω από τη μύτη, κάτω από τη μύτη ή μέσα στη μύτη.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό και για τους δύο τύπους μάσκας, επισημαίνει ο δρ Siegel, είναι το σημείο στο οποίο ο σωλήνας της αντλίας εισέρχεται στη μάσκα. «Οι μάσκες παραδοσιακού τύπου συνδέονται με τον σωλήνα στο μπροστινό μέρος της μάσκας, κοντά στη μύτη. Αυτό μπορεί να ενοχλεί τα άτομα που στριφογυρνούν πολύ στο κρεβάτι ή τα άτομα που έχουν κλειστοφοβία», παρατηρεί. «Σε κάποιους νεότερους τύπους, ο σωλήνας συνδέεται στην κορυφή της μάσκας. Αυτό είναι πολύ λιγότερο ενοχλητικό».

Δώστε χρόνο

Η προσαρμογή σε οποιοδήποτε σύστημα PAP απαιτεί χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές μάσκες για να βρείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα και με ποια αισθάνεστε πιο άνετα. «Σε περίπτωση που έχετε αλλεργίες ή συχνή ρινοκολπική συμφόρηση, που σας εμποδίζουν να χρησιμοποιήσετε μια ρινική μάσκα, υπάρχουν παρεμβάσεις –π.χ. ρινικά σπρέι ή ρινικές χειρουργικές επεμβάσεις– που μπορεί να κάνουν τη ρινική μάσκα πιο ανεκτή», δηλώνει ο δρ Siegel. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να προβεί ο γιατρός σας σε προσαρμογές στο μηχάνημά σας, για παράδειγμα να αλλάξει τις ρυθμίσεις πίεσης και ύγρανσης.

Απλώς επιμείνετε και να θυμάστε ότι η χρήση ενός συστήματος PAP είναι μια συνεχιζόμενη θεραπεία που απαιτεί τακτική αξιολόγηση, όπως και η λήψη μιας φαρμακευτικής αγωγής.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μια ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από παύσεις της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Οι παύσεις διαρκούν τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου και καταπονούν το σώμα. Η υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην αποφρακτική υπνική άπνοια, οι παύσεις στην αναπνοή συμβαίνουν όταν ο αεραγωγός φράσσεται για σύντομο διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα ιστού στον αεραγωγό (συχνά λόγω υπερβάλλοντος βάρους), τις υπερτροφικές αμυγδαλές ή τη μεγάλη γλώσσα.

Στην κεντρική υπνική άπνοια, οι παύσεις στην αναπνοή συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος δεν απελευθερώνει ηλεκτρικές ώσεις προς τους μυς που σας βοηθούν να αναπνεύσετε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT