Εορταστικά δώρα με φροντίδα για την καρδιά

Εορταστικά δώρα με φροντίδα για την καρδιά

Για δώρα που προσφέρουν το κάτι παραπάνω, σκεφτείτε επιλογές που ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση

εορταστικά-δώρα-με-φροντίδα-για-την-κα-562767883

Χρειάζεστε μερικές ιδέες για τα δώρα των γιορτών προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους φίλους ή ακόμη και για τον εαυτό σας; Δείτε μερικές προτάσεις από δύο ειδικούς του Χάρβαρντ, οι οποίες ίσως αποτελέσουν έμπνευση για συνήθειες που κάνουν καλό στην καρδιά.

Εργαλεία και γκάτζετ για την κουζίνα

Η κατανάλωση σπιτικών γευμάτων από φρέσκα υλικά είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας ωφελεί την καρδιά και τη συνολική σας υγεία. Γκάτζετ που κάνουν την προετοιμασία του φαγητού ευκολότερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη μπορούν να φανούν χρήσιμα, λέει η Kate Mitchell, διαιτολόγος στην Κλινική Λιπιδίων και Πρόληψης της Καρδιαγγειακής Νόσου στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Beth Israel Deaconess Medical Center. «Το νούμερο ένα εργαλείο που συνιστώ είναι ένας κόφτης τροφίμων, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ψιλοκόψετε κρεμμύδια και πολλά άλλα λαχανικά και φρούτα», προτείνει. Συχνά περιέχουν και προσαρμοζόμενες λεπίδες για διαφορετικά είδη κοπής, όπως πολύ λεπτούς κύβους ή λεπτές φέτες.

Μπορείτε να προσφέρετε σε έναν φίλο μια κούτα με φρέσκα φρούτα εφάπαξ ή να στείλετε ένα «φρούτο του μήνα» για έως έναν ολόκληρο χρόνο αν αισθάνεστε γενναιόδωρος/η.

Ένα μαχαίρι του σεφ, υψηλής ποιότητας, αποτελεί βασικό εργαλείο για τους οικιακούς μάγειρες και μαγείρισσες. Για ένα ιδιαίτερα προσεγμένο δώρο, συνδυάστε το με ένα ακονιστήρι και ένα μεταλλικό γάντι ανθεκτικό στην κοπή, λέει η Mitchell. Αυτού του είδους τα γάντια, από εύκαμπτο ανοξείδωτο ατσάλινο πλέγμα, προστατεύουν τα χέρια σας από γρατζουνιές και κοψίματα. Ένα άλλο μικρό αλλά πρακτικό δώρο είναι ένα σετ από φόρμες σιλικόνης για την κατάψυξη, που διευκολύνουν την αποθήκευση μεμονωμένων μερίδων σούπας και μαγειρευτών φαγητών.

Τρόφιμα για δώρο

Η άμεση διαθεσιμότητα φρέσκων προϊόντων είναι ένας ακόμη εξαιρετικός τρόπος να υποστηρίξει κανείς την υγιεινή διατροφή. Μπορείτε να προσφέρετε σε έναν φίλο μια κούτα με φρέσκα φρούτα εφάπαξ ή να στείλετε ένα «φρούτο του μήνα» για έως έναν ολόκληρο χρόνο, από διάφορες διαδικτυακές πηγές, αν αισθάνεστε γενναιόδωρος/η. Μια ποικιλία από μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων χωρίς αλάτι μπορεί να είναι κατάλληλη για έναν φίλο με υπέρταση που προσπαθεί να καταναλώνει λιγότερο αλάτι. Ένα καλάθι με κεράσματα από τη Μεσόγειο αποτελεί ακόμη μια επιλογή (βλ. «Ένα μεσογειακό καλάθι-δώρο»).

Εορταστικά δώρα με φροντίδα για την καρδιά-1
Ένα καλάθι-δώρο με φρέσκα φρούτα είναι συχνά μια ευπρόσδεκτη –και πολύ πιο υγιεινή– εναλλακτική πρόταση έναντι των παραδοσιακών εορταστικών γλυκών.

Δώρα για καλή φυσική κατάσταση

Καθώς η Πρωτοχρονιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, δώρα που βοηθούν να τηρήσουμε τις αποφάσεις για τη νέα χρονιά θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα. Δεδομένου ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, σκεφτείτε δώρα όπως εξοπλισμό για άσκηση στο σπίτι, όπως ένα σετ βαράκια ή διάφορα είδη εύκαμπτων, ελαστικών ιμάντων (τα γνωστά λάστιχα αντίστασης). Ο Shawn Pedicini, φυσιοθεραπευτής στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Spaulding Rehabilitation Network, συνιστά ελαστικούς ιμάντες που μπορείτε να στερεώσετε στο πλαίσιο μιας πόρτας για να κάνετε ασκήσεις με βάση το Pilates, οι οποίες είναι ιδιαίτερα καλές για την ενδυνάμωση των μυών του κορμού.

Εορταστικά δώρα με φροντίδα για την καρδιά-2
(Φωτογραφία: Shutterstock)

Εάν το άτομο για το οποίο ψωνίζετε έχει μια αγαπημένη δραστηριότητα ή άθλημα, πιθανότατα θα βρει πολύ χρήσιμα τα αντίστοιχα γκάτζετ, εξοπλισμό ή ρούχα – όπως γάντια για ποδηλασία, γυαλιά κολύμβησης ή ένα στρώμα για γιόγκα. Ο Pedicini προτείνει επίσης ιδέες για άτομα που ασχολούνται με δύο δημοφιλή σπορ στις ΗΠΑ, το pickleball και το γκολφ. «Στο pickleball απαιτούνται κινήσεις για αλλαγή κατεύθυνσης, έτσι μια σκάλα ευκινησίας μπορεί να βοηθήσει στην εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων», λέει (βλ. φωτογραφία). Η άσκηση με μια ιατρική μπάλα –ή μπάλα προπόνησης, μια βαριά μπάλα με εύκολο κράτημα– μπορεί να βελτιώσει την απόσταση βολής ενός παίκτη του γκολφ. Ο Pedicini συνιστά μπάλα με επένδυση 2-4 κιλών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάρος για άρση ή για ρίψη με δύναμη στο έδαφος ή σε έναν τοίχο με σκοπό την ενδυνάμωση του επάνω μέρους του σώματος.

Ένα μεσογειακό καλάθι-δώρο

Η μεσογειακή κουζίνα, από καιρό αναγνωρισμένη ως ένας υγιεινός τρόπος διατροφής, διαθέτει πολλά νόστιμα μη ευπαθή τρόφιμα (μεγάλης διάρκειας ζωής) που θα μπορούσαν να επιλεγούν για ένα καλάθι-δώρο, όπως:

• ελαιόλαδο (αναζητήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψυχρής έκθλιψης)

• λιαστές ντομάτες συσκευασμένες με ελαιόλαδο

• μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας

• βαλσαμικό ξίδι

• ελιές

• κάππαρη

• ντολμαδάκια σε αμπελόφυλλα

• αποξηραμένα φρούτα (όπως χουρμάδες, σύκα και σταφίδες)

• ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT