Δυσβάστακτο το κόστος της παχυσαρκίας για το σύστημα υγείας
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
δυσβάστακτο-το-κόστος-της-παχυσαρκία-562788817

Δυσβάστακτο το κόστος της παχυσαρκίας για το σύστημα υγείας

Σε μάστιγα όχι μόνο για την υγεία των πολιτών αλλά και για την οικονομία μιας κοινωνίας έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία, καθώς μια σειρά ασθενειών οι οποίες συνδέονται με αυτή, προκαλούν υψηλά κόστη στο σύστημα υγείας αλλά και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη Η Οικονομική Επιβάρυνση της Παχυσαρκίας σε 4 Χώρες της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης: 

Μελέτη μικροκοστολόγησης, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου «Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας», η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) και οι καρδιαγγειακές νόσοι αναδεικνύονται οι πιο δαπανηρές σχετιζόμενες με την παχυσαρκία συννοσηρότητες (Obesity-related complications, ORC) σε Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Ειδικότερα η μελέτη επισημαίνει τα εξής:

  • Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) και οι καρδιαγγειακές νόσοι (δηλ., ΚΑ, στηθάγχη και κολπική μαρμαρυγή) ήταν σταθερά οι πιο δαπανηρές συννοσηρότητες και στις 4 χώρες. Οι δαπάνες καθοδηγήθηκαν κυρίως από τη βαρύτητα της νόσου και την επακόλουθη αυξημένη χρήση πόρων, κυρίως για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

  • Η υπέρταση, το άσθμα, και η υπερλιπιδαιμία ήταν οι λιγότερο δαπανηρές σχετιζόμενες συννοσηρότητες και στις 4 χώρες (με κατ’ άτομο ετήσιο κόστος τα 1.946 δολάρια, 1.272 δολάρια και 2.558 δολάρια αντίστοιχα), προκαλώντας περίπου το ένα δέκατο έως ένα πέμπτο των δαπανών των πιο ακριβών συννοσηροτήτων λόγω των απλούστερων θεραπευτικών επιλογών, και τις λιγότερες απαιτήσεις για υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής και εξειδικευμένης φροντίδας που έγκεινται στη διαχείριση της νόσου.

  • Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η ετήσια δαπάνη που προκύπτει στην Ελλάδα (11.708 δολάρια ετήσιο κόστος κατ’ άτομο) είναι τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερη από τη δαπάνη που εκτιμάται στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας, γεγονός που αποδίδεται στο υψηλότερο κόστος των θεραπειών, των ανεπιθύμητων συμβάντων, και των επιπλοκών – και σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά χρήσης και δαπανών της μονάδας.

  • Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Η ετήσια δαπάνη που προκύπτει στην Ελλάδα (16.258 δολάρια) είναι τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη δαπάνη συγκριτικά με τις άλλες 3 χώρες, γεγονός που αποδίδεται στο υψηλότερο κόστος θεραπειών, επιπλοκών και ενδονοσοκομειακών διαδικασιών – σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά συνταγογράφησης σύμφωνα με τις επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες ιατρικής θεραπείας, μεγαλύτερες δαπάνες μονάδας και μεγαλύτερη χρήση πόρων.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την εταιρία Novo Nordisk επιβεβαιώνει ότι η παχυσαρκία και οι συννοσηρότητες αυτής συντελούν σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, και σε αμέτρητες αποταμιεύσεις δαπανών που μπορούν να υλοποιηθούν δυνητικά αποτρέποντας ή καθυστερώντας την εμφάνιση τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT