Γρίπη διαρκείας: Η νέα απειλή για την καρδιά και τους πνεύμονες

Γρίπη διαρκείας: Η νέα απειλή για την καρδιά και τους πνεύμονες

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι, εκτός από τον long Covid και η long flu είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Οι ειδικοί μιλούν στην «Κ»

γρίπη-διαρκείας-η-νέα-απειλή-για-την-κα-562810291

Οχι και τόσο αντιπροσωπευτική για ορισμένους ασθενείς αποδεικνύεται η φράση «μία γρίπη είναι θα περάσει», καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ένας αριθμός όσων νοσηλεύονται με γρίπη μπορεί να καταλήξει με μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και το Σύστημα Υγείας των Βετεράνων του Σεντ Λούις δείχνει ότι τα άτομα που νοσηλεύονται με γρίπη μπορούν κι αυτά να υποστούν μακροχρόνιες και κατά συνέπεια αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, ιδίως στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς τους, καθώς η γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και να «αφήσει» σε ορισμένους ασθενείς χρόνια δύσπνοια ή βήχα.

Αυξημένος κίνδυνος μήνες μετά τη μόλυνση

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 εξετάστηκαν 10.985 ασθενείς που νόσησαν με βαριά γρίπη, καθώς και 81.280 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία μετά από επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, 18 μήνες μετά τη μόλυνση, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη αντιμετώπιζαν και εκείνοι αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, προβλημάτων υγείας ακόμη και θανάτου – αν και σε μικρότερο ποσοσοστό σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν λόγω κορωνοϊού (για κάθε 100 άτομα υπήρχαν 20 περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εννέα περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ για την Covid-19 από ό,τι για τη γρίπη).

Ο όρος long flu χρησιμοποιήθηκε καθώς –όπως και στις περιπτώσεις long Covid– ο υψηλότερος κίνδυνος εμφανιζόταν τους μήνες που ακολούθησαν μετά τη μόλυνση και όχι τις πρώτες 30 ημέρες. 

Οι ιογενείς λοιμώξεις σημαντικοί παράγοντες χρόνιων ασθενειών

«Κανένας από τους δύο ιούς δεν πρέπει να υποβαθμίζεται» τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο επιβλέπων ερευνητής Ziyad Al-Aly, διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας στο Σύστημα Υγείας των Βετεράνων του Σεντ Λούις. «Νομίζω ότι τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα ότι τόσο η Covid-19 όσο και η γρίπη πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους. Η πρόληψη μέσω εμβολιασμού πρέπει να παραμείνει το θεμέλιο της πολιτικής δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε. 

Παραθέτοντας περισσότερα δεδομένα από την έρευνα, ο επιβλέπων ερευνητής είπε πως οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους ή επιπλοκές στους ασθενείς με Covid-19 και γρίπη συνέβησαν στους μήνες που ακολούθησαν μετά τη μόλυνση και όχι τις πρώτες 30 ημέρες.

Πριν από την πανδημία είχαμε την τάση να υποβαθμίζουμε τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις θεωρώντας τες κάπως ασήμαντες. Αποδείκνύεται πως αυτό δεν ισχύει.

«Το γεγονός ότι η Covid-19 ή η γρίπη είναι οξείες ασθένειες δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία» επισήμανε ο επιστήμονας. «Ειδικά πριν από την πανδημία είχαμε την τάση να υποβαθμίζουμε τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις θεωρώντας τες κάπως ασήμαντες. Αποδείκνύεται πως αυτό δεν ισχύει, καθώς ορισμένοι άνθρωποι καταλήγουν με σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να σταματήσουμε να “απαξιώνουμε” τις ιογενείς λοιμώξεις και να κατανοήσουμε ότι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες χρόνιων ασθενειών», κατέληξε.

Απειλούνται άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Μιλώντας στην «Κ» o αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Δ.Σ. στο Νοσοκομείο «Η Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, τόνισε από πλευράς του πως δεν πρέπει να συγχέουμε τη γρίπη με τη γριπώδη συνδρομή. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του κοινού κρυολογήματος που περνάμε όλοι και της γρίπης (τύπου Α, τύπου Β κ.λπ.), η οποία είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν.

«Μία βαριά λοίμωξη σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, καπνίζοντες, παχύσαρκους ή ανθρώπους μεγάλης ηλικίας μπορεί να επιφέρει άσχημες εξελίξεις για την υγεία τους. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι αν υπάρχουν προβλήματα που αναπτύσσονται μετά τη νοσηλεία με γρίπη σε άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο έχει αρχίσει να ερευνά η επιστημονική κοινότητα», καταλήγει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT