Oταν η παροδική απώλεια όρασης στο ένα μάτι δεν είναι σημάδι εγκεφαλικού

Oταν η παροδική απώλεια όρασης στο ένα μάτι δεν είναι σημάδι εγκεφαλικού

Οι οφθαλμικές ημικρανίες (ή ημικρανίες του αμφιβληστροειδούς) μπορούν να προκαλέσουν ύποπτα συμπτώματα. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

oταν-η-παροδική-απώλεια-όρασης-στο-ένα-μ-562861411

Το ότι οι ημικρανίες περιλαμβάνουν συχνά ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό, κόπωση και «ομίχλη εγκεφάλου», είναι ήδη αρκετά σοβαρό. Ένα τμήμα όμως από τα 40 εκατομμύρια Αμερικανών που αντιμετωπίζουν αυτούς τους επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους κατά κύματα, εμφανίζει άλλο ένα σύμπτωμα: προσωρινή τύφλωση ή άλλες οπτικές διαταραχές μόνο στο ένα μάτι.

Γνωστές ως οφθαλμικές ημικρανίες, αυτές οι οπτικές διαταραχές εκδηλώνονται σταδιακά, διαρκούν από 10 λεπτά έως 1 ώρα και εμφανίζονται μετά την έναρξη του ίδιου του πονοκεφάλου, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις ημέρες. Εκτιμάται ότι 1 στους 200 πάσχοντες από ημικρανίες εμφανίζει και οφθαλμικές ημικρανίες, με τριπλάσια συχνότητα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Μετά από κάθε επεισόδιο, η όραση επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Αν και οι οφθαλμικές ημικρανίες δεν είναι επικίνδυνες, τα έντονα συμπτώματά τους προσομοιάζουν σε αυτά που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια εγκεφαλικού, εγείροντας υποψίες.

Παρ’ όλα αυτά, οι αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με εγκεφαλικό έχουν μια σημαντική διαφορά: εμφανίζονται απότομα, λέει η δρ Amanda Macone, νευρολόγος με ειδίκευση στις κεφαλαλγίες στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Beth Israel Deaconess Medical Center.

«Στη διάρκεια εγκεφαλικού επεισοδίου, τα συμπτώματα όρασης δεν εξελίσσονται σταδιακά, αλλά συμβαίνουν ακαριαία», εξηγεί. «Και συχνά αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πλήρη απώλεια όρασης. Είναι σαν ένα μαύρο πέπλο να καλύπτει ξαφνικά το οπτικό σας πεδίο».

Διαφορές που προκαλούν σύγχυση

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για τα αίτια που πυροδοτούν τις οφθαλμικές ημικρανίες. Μπορεί όμως να συνδέονται με παροδικές αλλαγές σε νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία που καταλήγουν στον αμφιβληστροειδή, τον φωτοευαίσθητο ιστό στο πίσω μέρος του ματιού.

Οι οφθαλμικές ημικρανίες έχουν επίσης μερικά κοινά χαρακτηριστικά με την αύρα της οπτικής ημικρανίας, η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως φώτα που αναβοσβήνουν, εμφάνιση μαύρων στιγμάτων στο οπτικό πεδίο και άλλες αλλαγές της όρασης, αλλά και στα δύο μάτια. «Μερικές φορές οι πάσχοντες περιγράφουν την οφθαλμική ημικρανία ως θολή γραμμή που διασχίζει το οπτικό πεδίο τους ή ως απλή τύφλωση ή τυφλά σημεία», λέει η δρ Macone. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με την οφθαλμική ημικρανία».

Η παρακολούθηση αυτών των πιθανών οπτικών διαταραχών –και του τρόπου εμφάνισής τους σε κάθε περίπτωση– μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

«Αν σας συμβεί για πρώτη φορά ή αν η απώλεια της όρασής σας είναι αιφνίδια, επισκεφθείτε έναν γιατρό, ειδικά αν εμφανίζετε κι άλλα συμπτώματα που συνδέονται με αυτήν», λέει η δρ Macone. «Αν έχετε ξαφνικές αισθητηριακές αλλαγές, δεν μπορείτε να κουνήσετε το χέρι ή το πόδι σας ή εμφανίζετε αλλαγές στον λόγο, τότε είναι απόλυτα επιτακτική ανάγκη να μεταβείτε αμέσως σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT