Εισβολή κοριών

Από ό,τι φαίνεται, αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας

εισβολή-κοριών-562895449

Η απόγνωση του περασμένου φθινοπώρου στο Παρίσι εξαιτίας αυτών των μικροσκοπικών εισβολέων έγινε αισθητή ακόμη και σε άλλες ηπείρους. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδίδονταν αστραπιαία κατατρόμαξαν τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι άρχισαν να ψάχνουν για κοριούς στα στρώματα των ξενοδοχείων και στα καθίσματα των θεάτρων. Μέσα σε λίγες ημέρες, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα για την εμφάνιση των παρασίτων στο μετρό του Λονδίνου, πολλές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Παρότι τα στοιχεία ήταν κυρίως ατεκμηρίωτα, σύμφωνα με έναν ειδικό του Χάρβαρντ, οι κοριοί επανεμφανίστηκαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες κατά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω διαφόρων παραγόντων. Οπότε, καλό είναι να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να έρθετε σε επαφή μαζί τους και άθελά σας να τους μεταφέρετε στο σπίτι σας.

«Ναι, οι κοριοί αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα, ωστόσο υπάρχει μια υπερβολή στα ΜΜΕ, λόγω της οποίας γίνονται αυτά τα ρεπορτάζ», λέει ο δρ Richard Pollack, ανώτερος αξιωματούχος περιβαλλοντικής δημόσιας υγείας στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Δεν νομίζω ότι ο φόβος βοηθά. Ακόμη κι αν βρείτε κοριούς στο σπίτι σας, μπορείτε να διοχετεύσετε την ενέργειά σας σε στρατηγικές για την καταπολέμησή τους».

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι κοριοί είναι παράσιτα, γνωστά με την επιστημονική ονομασία Cimex lectularius. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 6 χιλιοστά, είναι επίπεδοι και δεν πετούν, κρύβονται σε σκοτεινούς και κλειστούς χώρους και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα ανθρώπων και ζώων. Αν και σχεδόν εξαλείφθηκαν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, η επανεμφάνιση των κοριών είναι πιθανό να οφείλεται στην αυξανόμενη αντοχή τους στα κοινά παρασιτοκτόνα, λέει ο Pollack.

«Έχει ξεκινήσει ένας αγώνας ισχύος ανάμεσα στη φύση και την ανθρωπότητα», λέει, «και τα παράσιτα ακολουθούν κατά πόδας, αναπτύσσοντας άμυνες απέναντι σε κάθε τρόπο που χρησιμοποιούμε για να τα εξοντώσουμε».

Οι κοριοί συνήθως περνούν απαρατήρητοι επειδή δρουν κυρίως όταν οι άνθρωποι κοιμούνται και το σάλιο τους περιέχει μια αναισθητική ουσία. Περίπου πέντε λεπτά μετά το τσίμπημα, επιστρέφουν στην κρυψώνα τους, κοντά στο σημείο όπου κοιμάται ο ξενιστής.

Εισβολή κοριών-1

Οι κοριοί δεν μεταφέρουν μικρόβια που προκαλούν νόσους, ούτε όμως είναι απαραίτητα ακίνδυνοι. Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποια αντίδραση στο τσίμπημα κοριού, άλλοι όμως εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση στο σάλιο τους. Μπορεί να εμφανιστούν σημάδια με ερυθρότητα που προκαλούν φαγούρα και μοιάζουν με τσίμπημα κουνουπιού. Με το ξύσιμο υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης των μικροσκοπικών πληγών από τα βακτήρια που κρύβονται κάτω από τα νύχια.

Τα καλά νέα; Τα περισσότερα τσιμπήματα δεν χρειάζονται θεραπεία και η φαγούρα υποχωρεί σε περίπου μία εβδομάδα. Το ξύσιμο επιδεινώνει και παρατείνει τη φαγούρα. Μερικοί χρησιμοποιούν κρύες κομπρέσες, αντιισταμινικά ή αλοιφές με κορτικοστεροειδή για να καταστείλουν τα συμπτώματα. Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικών, αν μολυνθούν τα τσιμπήματα, είναι περιορισμένες.

Τα περισσότερα τσιμπήματα δεν χρειάζονται θεραπεία και η φαγούρα υποχωρεί σε περίπου μία εβδομάδα, ενώ οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά είναι περιορισμένες.

«Δεν παρουσιάζουν όλοι αντίδραση στο τσίμπημα κοριού», λέει ο Pollack. «Η αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με φαγούρα που αρχίζει να εμφανίζεται στα σημεία των τσιμπημάτων λεπτά, ώρες ή ακόμη και ημέρες μετά το τσίμπημα».

Πώς να προστατευτείτε

Υπάρχουν πολλές λύσεις για την πρόληψη της μεταφοράς κοριών στο σπίτι σας και στο κρεβάτι σας. Ο Pollack προτείνει τις ακόλουθες στρατηγικές.

Όταν ταξιδεύετε: Τοποθετήστε τη βαλίτσα σας σε τραπέζι ή στον πάγκο για τις αποσκευές και όχι στο κρεβάτι. Πριν τακτοποιηθείτε στο δωμάτιο, τραβήξτε τα σεντόνια και ελέγξτε το στρώμα στις άκρες και στις ραφές του. Αναζητήστε την παρουσία κουκκίδων που δείχνει ότι υπάρχουν κόπρανα κοριών. Ειδοποιήστε αμέσως τη διεύθυνση του καταλύματος αν βρείτε ίχνη των παρασίτων.

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας: Αδειάστε τις βαλίτσες σας κατευθείαν στο πλυντήριο (σε υψηλή θερμοκρασία) ή βάλτε τα ρούχα σας στο στεγνωτήριο για περίπου 20 λεπτά. Μπορείτε επίσης να τα σιδερώσετε. Ελέγξτε και σκουπίστε τη βαλίτσα σας, μέσα και έξω. «Καθαρίζω και στεγνώνω τα πάντα πριν τα ξαναβάλω μέσα στον χώρο μου», λέει ο Pollack.

Όταν επισκέπτεστε άλλους: Κρεμάστε το παλτό και την τσάντα σας σε κρεμάστρα τοίχου ή σε ντουλάπι, μακριά από την κρεβατοκάμαρα. Μη στοιβάζετε το παλτό σας μαζί με τα παλτά των άλλων επάνω στο κρεβάτι ή σε άλλη επιφάνεια.

Όταν αγοράζετε χρησιμοποιημένα έπιπλα: Ελέγξτε προσεκτικά τα έπιπλα πριν τα βάλετε στο σπίτι. Με τα έπιπλα που είναι παρατημένα σε πεζοδρόμια, απαιτείται επιπλέον προσοχή.

Επιβεβαίωση του προβλήματος

Η απομάκρυνση των κοριών μπορεί να είναι μια δαπανηρή διαδικασία, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Πριν όμως ξοδέψετε εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ, βεβαιωθείτε ότι έχετε όντως κοριούς και όχι τους κοινούς σκόρους των χαλιών που τους μοιάζουν. «Κάποιοι είναι ευαίσθητοι στα μικροσκοπικά τριχίδια που καλύπτουν τις προνύμφες των σκόρων και εμφανίζουν εξάνθημα, το οποίο συχνά παρερμηνεύεται ως τσίμπημα κοριών», λέει ο Pollack.

Οι κοριοί συνήθως περνούν απαρατήρητοι, επειδή δρουν κυρίως όταν οι άνθρωποι κοιμούνται αλλά και επειδή το σάλιο τους περιέχει μια αναισθητική ουσία.

Επομένως, αν υποψιάζεστε ότι έχουν εισβάλει κοριοί στο σπίτι σας, θα πρέπει να προσλάβετε μια αδειοδοτημένη και αξιόπιστη εταιρεία απεντόμωσης. Μην ψεκάζετε τα αντικείμενά σας και μη χρησιμοποιείτε φάρμακα χωρίς να έχουν συνταγογραφηθεί, επιχειρώντας να εξαλείψετε μόνες σας τα παράσιτα.

«Πριν αποφασίσετε να λάβετε θεραπεία για τους κοριούς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι προκαλεί το πρόβλημα και ποιος είναι ο ένοχος», λέει ο Pollack. «Μιλήστε με την εταιρεία απεντόμωσης και μάθετε τι γνωρίζουν, τι σκοπεύουν να κάνουν, πόσο θα σας χρεώσουν, τι ασφάλιση έχουν και τι περιλαμβάνει η εγγύησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT