«Εχουμε αυξημένη επίπτωση, αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας αυτή την περίοδο, σε σχέση με το 2023 και αυτή ήταν και η αφορμή για να γίνουν οι παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων» σημειώνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής- ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής.
Όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευής, «η χρονική συγκυρία είναι ανησυχητική λόγω του Καρναβαλιού, καθώς αναμένεται να συγχρωτιστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην περιοχή της Πάτρας. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο κορωνοϊός και με την τήρηση των προληπτικών μέτρων, αλλά και των παρεμβάσεων στις οποίες έχει ήδη προβεί ο ΕΟΔΥ, ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα περιοριστεί και το φαινόμενο θα ελεγχθεί σύντομα και αποτελεσματικά».
Μέτρα από τον ΕΟΔΥ
«Από τα μέσα της εβδομάδας ήδη χορηγήθηκε από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προληπτικά χημειοπροφύλαξη (σ,σ αντιμικροβιακή θεραπεία) σε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών (ο προγραμματισμός είναι για 3.000-5.000) ανεξάρτητα από το αν αποτελούν επαφές ή όχι, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός περιορισμός ή σχεδόν πολύ μικρός κίνδυνος να έχουμε περαιτέρω εξάπλωση. Αυτός είναι ο λόγος που χορηγείται η χημειοπροφύλαξη προληπτικά, έτσι ώστε αν κάποιος τυχόν έχει μολυνθεί, να μην μεταδίδει, αλλά και να μην εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα».
Όπως λέει ο καθηγητής, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, εκτός από τη χορήγηση προληπτικής θεραπείας, παράλληλα παρείχαν ενημέρωση για την μηνιγγίτιδα στην κοινότητα και τις τοπικές αρχές. «Οι αρχές και ο ΕΟΔΥ θα παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν εμφανιστεί άλλο κρούσμα και αν τυχόν χρειάζεται να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα στην Πάτρα. Τα κλιμάκια παρέμειναν έως την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα επιστρέψουν μετά το Καρναβάλι».
Τι να προσέχουμε
Εύλογο προκύπτει το ερώτημα αν υπάρχουν αντενδείξεις για αυτή τη θεραπεία, ή κατηγορίες ατόμων που δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να τη λάβουν. Υπάρχουν αντενδείξεις, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει εναλλακτικό φάρμακο, απαντά ο κ. Παρασκευής, ο οποίος για τη διεισδυτικότητα της νόσου, αναφέρει ότι εξαρτάται από τη φύση της επαφής.
«Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να κολλήσουμε, αν παραμείνουμε σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερη απόσταση των δύο μέτρων. Και για αυτό η επικινδυνότητα αφορά τις πολύ στενές επαφές και κυρίως τα άτομα που διαμένουν μαζί. Ο κίνδυνος για σοβαρή έκβαση είναι πολύ μικρός όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και δοθεί άμεσα θεραπεία στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και νοσηλεία σε ΜΕΘ».
Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σελφ τεστ παρά μόνο τεστ που γίνεται σε μονάδες υγείας. Άρα τι πρέπει να προσέχουμε, τι πρέπει να προλάβουμε, ερωτάται ο καθηγητής. «Αν εμφανίσουμε πυρετό, εξάνθημα, αδυναμία συγκέντρωσης, ή δυσκαμψία του αυχένα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας, να μην έχουμε επαφές με άλλα άτομα και αμέσως να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή, χωρίς όμως να ανησυχήσουμε».