Προστατευθείτε από τις πτώσεις εκτός σπιτιού

Προστατευθείτε από τις πτώσεις εκτός σπιτιού

Δείτε πώς να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τους κινδύνους πτώσης στους καθημερινούς σας προορισμούς

προστατευθείτε-από-τις-πτώσεις-εκτός-563037622

Ακόμη και αν έχετε διαμορφώσει το σπίτι σας έτσι ώστε να αποφεύγετε τις πτώσεις, ο κόσμος έξω από το σπίτι είναι γεμάτος κινδύνους που μπορεί να σας οδηγήσουν σε επικίνδυνα παραπατήματα και τούμπες.

Καθώς οι πτώσεις αποτελούν βασική αιτία καταγμάτων, τραυματισμών της κεφαλής και θανάτων από κακώσεις, ιδίως καθώς γερνάμε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να μείνετε ασφαλείς μόλις διασχίσετε την εξώπορτα του σπιτιού σας.

Δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τις πτώσεις σε διάφορους δημόσιους χώρους. 

Καταστήματα

Τα καταστήματα έχουν συνήθως λεία πατώματα, τα οποία μπορεί να είναι ολισθηρά ή ακόμη και υγρά. Όταν πηγαίνετε για ψώνια, φροντίστε να φοράτε παπούτσια με αντιολισθητικές ραβδώσεις. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα ισορροπίας, φροντίστε να έχετε κάτι στο οποίο να στηρίζεστε στη διάρκεια των αγορών.

Προστατευθείτε από  τις πτώσεις εκτός σπιτιού-1
Για να αποφύγετε τις πτώσεις, κρατηθείτε από την κουπαστή όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες – μην έχετε απλώς το χέρι σας κοντά σε αυτήν.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ ή ένα ηλεκτρικό σκούτερ του καταστήματος. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα είδος περιπατητήρα που διαθέτει τέσσερις ρόδες, χειρόφρενα, καλάθι και ενσωματωμένο κάθισμα. Παρέχει σταθερότητα και σας δίνει τη δυνατότητα να καθίσετε και να κάνετε διάλειμμα οπουδήποτε», αναφέρει η Barbara Ranucci, φυσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Αποκατάστασης Spaulding, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. 

Συνιστά επίσης να προσέχετε ιδιαίτερα όταν προσπαθείτε να φτάσετε κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται ψηλά. «Εάν είναι πάνω από το ύψος των ώμων σας, μπορεί να χάσετε την ισορροπία σας και να πέσετε προς τα πίσω», επισημαίνει η Ranucci. «Όταν τεντώνετε το χέρι σας για να πιάσετε κάτι, σταθείτε με το ένα πόδι εμπρός και το άλλο πίσω για περισσότερη σταθερότητα ή απλώς ζητήστε βοήθεια». 

Χώροι με συνωστισμό

Όταν επισκέπτεστε πολυσύχναστα αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, αίθουσες συναυλιών ή θέατρα, μπορεί να βρεθείτε μέσα σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που ίσως σας σκουντήσουν κατά λάθος και σας ρίξουν κάτω. Για να προφυλαχθείτε, κρατηθείτε από κάποιον συνοδό καθώς περπατάτε ή χρησιμοποιήστε έναν περιπατητήρα για σταθερότητα.

«Ο περιπατητήρας λειτουργεί επίσης ως προειδοποίηση για τους άλλους, έτσι ώστε να προσέχουν καθώς κινούνται δίπλα σας και να σας αφήνουν χώρο», παρατηρεί η Ranucci.
Πάρκα και παιδικές χαρές

Ξεκινάτε για έναν περίπατο, για τρέξιμο ή για πεζοπορία σε ένα πάρκο; Πρόκειται να πάτε τα εγγόνια σας στην παιδική χαρά; Έχετε τον νου σας για τυχόν ανώμαλο έδαφος, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης.

Σημεία που πρέπει να προσέχετε είναι οι περιοχές στις οποίες συναντώνται δύο διαφορετικοί τύποι εδάφους, όπως είναι οι χώροι στάθμευσης ή ο ειδικός τάπητας σε πολλές παιδικές χαρές.
Φροντίστε να φοράτε κατάλληλα παπούτσια, όπως αθλητικά παπούτσια με βαθιές ραβδώσεις ή μποτάκια πεζοπορίας. 

Δημόσιες σκάλες

Αν αισθάνεστε αστάθεια στις σκάλες, είναι προτιμότερο να τις αποφεύγετε και να παίρνετε το ασανσέρ. Αν δεν παρέχεται αυτή η επιλογή, τότε προσέξτε ιδιαίτερα στις σκάλες. Μπορεί τα σκαλοπάτια να μην έχουν το ίδιο πλάτος ή ύψος με αυτό που έχετε συνηθίσει στο σπίτι σας.

Πάνω απ’ όλα, κρατηθείτε από την κουπαστή. Φοράτε γυαλιά όρασης, αν τα χρειάζεστε. Προχωρήστε αργά. Αν η σκάλα είναι σκοτεινή, έχετε το ένα χέρι στην κουπαστή και με το άλλο κρατήστε έναν μικρό φορητό φακό (ή τον φακό του κινητού σας) για να φωτίσετε τον δρόμο σας. 

Δημόσιες τουαλέτες

Οι τουαλέτες είναι γνωστό ότι έχουν υγρά, ολισθηρά πατώματα που προκαλούν πτώσεις. Οι δημόσιες τουαλέτες έχουν τον πρόσθετο κίνδυνο ότι έχουν ανεπαρκή φωτισμό και χαμηλές λεκάνες. 

Μπείτε στην τουαλέτα με προσοχή. Η Ranucci συνιστά να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας, για την περίπτωση που δεν μπορείτε να σηκωθείτε από μια χαμηλή λεκάνη τουαλέτας και χρειαστεί να καλέσετε για βοήθεια. 

Προστατευθείτε από  τις πτώσεις εκτός σπιτιού-2

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε τον φακό του κινητού σας αν η τουαλέτα έχει χαμηλό φωτισμό. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε την τουαλέτα αναπήρων, η οποία διαθέτει λαβές στήριξης και ψηλότερη λεκάνη. 

Αν χρειάζεται να διασχίσετε ένα υγρό πάτωμα, περπατήστε αργά, με τα δάχτυλα των ποδιών ελαφρώς προς τα έξω, για μεγαλύτερη σταθερότητα. 

Χώροι στάθμευσης ή γκαράζ

Αν και είναι καλή άσκηση να σταθμεύετε μακριά από ένα κατάστημα ώστε να περπατάτε περισσότερο, αποφύγετε να το κάνετε αν έχετε προβλήματα αντοχής ή πόνο στις αρθρώσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης. Σταθμεύστε πιο κοντά στον προορισμό σας και μη διστάσετε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας εγκρίνει μια αναπηρική πινακίδα, αν τη χρειάζεστε. 

Επίσης: Αποφύγετε να παρκάρετε πολύ κοντά σε άλλο όχημα, θεωρώντας ότι μπορείτε να στριμωχτείτε ανάμεσα στο δικό σας αυτοκίνητο και το ξένο. Η Ranucci λέει ότι αυτό θα δυσχεράνει την ασφαλή έξοδό σας από το αυτοκίνητο, ιδίως αν χρησιμοποιείτε κάποιο βοήθημα βάδισης.

Επιπλέον, αν χρειαστεί να στρίψετε ή να περπατήσετε προς το πλάι για να μετακινηθείτε ανάμεσα στα αυτοκίνητα, αυξάνεται ο κίνδυνος να μπερδέψετε τα βήματά σας και να πέσετε. 

Όταν είναι εφικτό, αφήστε άφθονο ελεύθερο χώρο για να βγείτε από το αυτοκίνητο και να κινηθείτε άνετα. Αν έχετε αναπηρική πινακίδα, χρησιμοποιήστε τον προβλεπόμενο χώρο στάθμευσης, αν είναι ελεύθερος.

Κτίρια γραφείων 

Τα κτίρια με γραφεία βρίθουν από τους ίδιους κινδύνους που υπάρχουν και στο σπίτι, όπως σκαλοπάτια, ολισθηρά πατώματα, ακαταστασία στο πάτωμα, κακός φωτισμός και ολισθηρά χαλιά.

Επιπλέον, μπορεί να έχουν κυλιόμενες σκάλες, αναδιπλούμενες σκάλες, σκαλωσιές, βιομηχανικό εξοπλισμό και εργοτάξια – που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων. 

Αφαιρέστε ό,τι μπορείτε από τον χώρο στον οποίο εργάζεστε, όπως τυχόν ακαταστασία στο πάτωμα και μακριά ηλεκτρικά καλώδια, και αναφέρετε στη διαχείριση οτιδήποτε προκαλεί κίνδυνο πτώσης. 

Αν επισκέπτεστε κάποιο κτίριο με γραφεία –για παράδειγμα, για ένα ραντεβού με τον γιατρό σας–, προσπαθήστε να μη βιάζεστε καθώς περπατάτε: κινηθείτε με προσοχή. Ελέγξτε το περιβάλλον επιθεωρώντας για πιθανούς κινδύνους και αποφύγετέ τους. 

Και κάτι τελευταίο

Όπου και αν πάτε, η εξάσκηση στην ισορροπία θα σας βοηθήσει να αποφεύγετε καλύτερα τους κινδύνους πτώσης. 

«Η δύναμη στα πόδια και στον κορμό είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ισορροπίας», δηλώνει η Ranucci. «Η όρασή σας, η υγεία του έσω ωτός (του εσωτερικού του αυτιού) και η ευαισθησία στα πέλματα και στις αρθρώσεις είναι επίσης βασικά χαρακτηριστικά της ισορροπίας».

Η Ranucci συνιστά να κάνετε φυσικοθεραπεία αν υποψιάζεστε ότι έχετε προβλήματα ισορροπίας. 

Εάν είστε γενικά υγιείς, φροντίστε ώστε η τακτική σας γυμναστική να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών και του κορμού, όπως επαναλαμβανόμενα καθίσματα-εγέρσεις (στέκεστε μπροστά από μια καρέκλα, κάθεστε, έπειτα σηκώνεστε ξανά και επαναλαμβάνετε 5 έως 10 συνεχόμενες φορές), προβολές και άρσεις ποδιών.

Προστατευθείτε από  τις πτώσεις εκτός σπιτιού-3

Δοκιμάστε επίσης ασκήσεις ισορροπίας, όπως να σταθείτε στο ένα πόδι για 30 δευτερόλεπτα συνεχόμενα ή να περπατήσετε κατά μήκος ενός δωματίου βάζοντας το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, σαν να περπατούσατε σε τεντωμένο σχοινί. 

Για περισσότερες πληροφορίες για ασκήσεις ισορροπίας, δείτε την Ειδική Έκθεση Υγείας του Χάρβαρντ με τίτλο Better Balance (Καλύτερη ισορροπία) (www.health.harvard.edu/bb).

Σκεφτείτε πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τον κίνδυνο πτώσης

Η προετοιμασία ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες προτού βγείτε έξω είναι σημαντικό μέρος του σχεδίου για να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να αποφύγετε την πτώση. Αν έχει ήλιο και κάνει ζέστη, η αφυδάτωση μπορεί να σας προκαλέσει υπερθέρμανση και ζαλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση. Φοράτε καπέλο, έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, μένετε ενυδατωμένοι και προτιμήστε τη σκιά ή κλιματιζόμενους χώρους, όποτε αυτό είναι δυνατό. Αν βρέχει ή έχει πάγο, ο κίνδυνος ολίσθησης αυξάνεται. Φοράτε κατάλληλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών με αντιολισθητική σόλα. «Χρειάζεστε κατάλληλα παπούτσια, με καλή εφαρμογή και σωστές αντιολισθητικές ραβδώσεις. Συνιστούμε να τοποθετείτε πρόσθετη ενίσχυση από καουτσούκ ή καρφιά στη σόλα του παπουτσιού ή της μπότας σας», προτείνει η Barbara Ranucci, φυσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Αποκατάστασης Spaulding, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT