Θέστε την κύστη σας υπό έλεγχο

Τρέχετε συνεχώς στην τουαλέτα; Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να νικήσουν αυτή την ανάγκη

θέστε-την-κύστη-σας-υπό-έλεγχο-563061928

Η δρ Mallika Anand πολλές φορές δέχεται στο ιατρείο της γυναίκες που κουβαλούν ένα από αυτά τα τεράστια (και ιδιαίτερα δημοφιλή) ποτήρια-θερμός, τα οποία μπορεί να έχουν χωρητικότητα ενός λίτρου νερού ή και περισσότερο. Γιατί την επισκέπτονται;

Συχνά, για να ρωτήσουν τη δρα Anand, που είναι ουρογυναικολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Beth Israel Deaconess Medical Center, γιατί έχουν συχνουρία.

Παρατηρείτε κάτι παράδοξο; Η υπερβολική κατανάλωση νερού (ή άλλων υγρών) θα έπρεπε να θεωρείται ένας προφανής λόγος για τις πολύ συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Αλλά η δρ Anand χρειάζεται συχνά να επισημαίνει αυτή τη συσχέτιση.

Η συχνουρία, η οποία ορίζεται ως ούρηση περισσότερες από οκτώ φορές στη διάρκεια της ημέρας ή περισσότερες από μία φορές τη νύχτα, δεν συνιστά ιατρική πάθηση. Αλλά πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα κοινή και πιθανόν να αφορά εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εμποδίζει τις καθημερινές τους κινήσεις.

«Υπάρχουν γυναίκες που μου λένε συχνά πως πίνουν δύο ή τρία από αυτά τα μπουκάλια του λίτρου την ημέρα ή έρχονται στην κλινική με έναν καφέ πάνω από μισό λίτρο και έπειτα εκπλήσσονται που έχουν συχνουρία», λέει.

Αρκετοί παράγοντες που προκαλούν συχνή ούρηση δεν είναι τόσο προφανείς όπως η υπερβολική κατανάλωση υγρών. Και παρότι δεν οφείλονται όλοι σε συνήθειες του τρόπου ζωής, οι γυναίκες μπορούν συνήθως να τροποποιήσουν καθημερινές επιλογές τους έτσι ώστε να περιορίσουν τη συνεχή ανάγκη να επισκέπτονται μια τουαλέτα.

Επιπρόσθετοι παράγοντες

Εάν η ουροδόχος κύστη σας σάς φαίνεται γεμάτη πολύ συχνά, εξετάστε το ενδεχόμενο να συντρέχουν οι παρακάτω συνήθεις –αν και μερικές φορές κρυφοί– παράγοντες:

Θέστε την κύστη σας  υπό έλεγχο-1

Καφεΐνη και αλκοόλ. Ροφήματα ή ποτά που περιέχουν μία από αυτές τις ουσίες δίνουν εντολή για παραγωγή ούρων από τους νεφρούς. Και οι δύο δρουν ως παράγοντες ερεθισμού της ουροδόχου κύστης, αυξάνοντας την επιθυμία για ούρηση.

Ανθρακούχα ποτά. Αυτά μπορούν επίσης να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη. Έχετε υπόψη ότι το απλό ανθρακούχο νερό δεν είναι καλύτερο από τα αναψυκτικά, από αυτή την άποψη. «Πολλοί προσπαθούν να ακολουθήσουν πιο υγιεινές συνήθειες πίνοντας ανθρακούχο νερό, αλλά όταν ρωτάμε για την κατανάλωση νερού, υπολογίζουν το ανθρακούχο νερό, ενώ δεν είναι το ίδιο με το απλό νερό», λέει η δρ Anand.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Είτε σε τρόφιμα είτε σε ποτά, ορισμένες από αυτές τις πρόσθετες ουσίες αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα ερεθισμού της ουροδόχου κύστης, «που μπορεί να σας οδηγήσουν στην τουαλέτα ακόμη και πριν γεμίσει η κύστη σας», εξηγεί η δρα Anand.

Ορισμένα φάρμακα. Κοινά φάρμακα που φουσκώνουν την ουροδόχο κύστη είναι μεταξύ άλλων τα διουρητικά, ορισμένα αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και οι βενζοδιαζεπίνες.

Εγκυμοσύνη. Κανένα μυστήριο δεν περιβάλλει το πώς η κύηση ενός εμβρύου που μεγαλώνει, προκαλεί συχνότερη ούρηση στη γυναίκα, εφόσον η μήτρα που διογκώνεται πιέζει την ουροδόχο κύστη μειώνοντας τη χωρητικότητά της.

Γήρανση. Η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα διαθέτουν μια επίστρωση από υποδοχείς οιστρογόνων. Η μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων κατά την κλιμακτήριο και στη συνέχεια μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και την ανάγκη για ούρηση, με αποτέλεσμα να έχετε νωρίτερα την αίσθηση της πληρότητας της ουροδόχου κύστης σας.

Παθήσεις. Μη ελεγχόμενος διαβήτης, αποφρακτική άπνοια ύπνου, λοιμώξεις του ουροποιητικού και ορισμένες νευρολογικές παθήσεις είναι δυνατό να προκαλέσουν περισσότερη ούρηση με διάφορους μηχανισμούς. Στον διαβήτη, παραδείγματος χάριν, οι νεφροί παράγουν περισσότερα ούρα, σε μια προσπάθεια να αποβάλουν την περίσσεια σακχάρου από το αίμα. Στην υπνική άπνοια, ο εγκέφαλος που στερείται οξυγόνου δίνει σήμα στους νεφρούς να αυξήσουν τον όγκο αίματος, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό, και «ένα τμήμα αυτού του όγκου αίματος μετατρέπεται σε ούρα», εξηγεί η δρ Anand.

Άγχος. Τα συναισθήματα άγχους μπορεί να προκαλέσουν σύσπαση των μυών που περιβάλλουν την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας την έντονη επιθυμία για ούρηση.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Εάν μεταβάλλοντας την ποσότητα και το τι πίνετε δεν μειωθεί ο αριθμός των φορών που ουρείτε καθημερινά, θα μπορούσατε να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Άλλες ενδείξεις ότι χρειάζεστε μια ιατρική αξιολόγηση περιλαμβάνουν τις αιφνίδιες αλλαγές στη συχνότητα ούρησης, τον πόνο κατά την ούρηση, περιστασιακή ακράτεια, την εμφάνιση προεξοχής στον κόλπο ή την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προσδιορίσει εάν έχετε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη (ΥΟΚ), μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ξαφνική, μη ελεγχόμενη επιθυμία για ούρηση. Η διάγνωση της ΥΟΚ τίθεται μόνο μετά από αποκλεισμό άλλων αιτίων συχνουρίας. Ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 40% των γυναικών στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν συμπτώματα ΥΟΚ, τα οποία παρουσιάζονται συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ουρολογίας.

Η αντιμετώπιση της ΥΟΚ ξεκινά με τις ίδιες αλλαγές του τρόπου ζωής που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι οποίες βοηθούν τις γυναίκες που αισθάνονται ότι παρουσιάζουν συχνουρία.

Για επίμονα συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει συγκεκριμένες θεραπείες που σχετίζονται με τα αίτια της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT