Υπνος ξεχωριστά: Είναι καλός για τη σεξουαλική σας ζωή;
υπνος-ξεχωριστά-είναι-καλός-για-τη-σεξ-563077636

Υπνος ξεχωριστά: Είναι καλός για τη σεξουαλική σας ζωή;

Τα περισσότερα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια για διάφορους λόγους, αλλά η συνήθεια αυτή μπορεί να ενδυναμώσει την ερωτική σχέση

Harvard Health Publishing
Ακούστε το άρθρο

Eρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2023 από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου βρήκε ότι το ένα τρίτο όσων απάντησαν ανέφεραν ότι κοιμούνταν περιστασιακά ή τακτικά σε ξεχωριστά δωμάτια από τις/τους συντρόφους τους. 

Αυτό μπορεί να μοιάζει με ένδειξη προβληματικής σχέσης, αλλά η πρακτική αυτή είναι πολύ συχνή και μπορεί στην πραγματικότητα να χαρίσει στα ζευγάρια μεγαλύτερη ευτυχία και πιο στενή σχέση, σύμφωνα με τη Sharon Bober, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ιδρυτική διευθύντρια του Προγράμματος Σεξουαλικής Υγείας στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber. «Το γεγονός απλά και μόνο ότι δεν κοιμάστε πάντα στο ίδιο κρεβάτι δεν σημαίνει ότι αισθάνεστε χωρισμένοι ως ζευγάρι», εξηγεί. 

Αιτίες που οδηγούν σε χωριστά κρεβάτια

Το κύριο κίνητρο πίσω από τον ξεχωριστό ύπνο δεν είναι η έλλειψη σωματικής επιθυμίας ή συναισθηματικής οικειότητας, αλλά απλώς η ανάγκη και των δύο μελών του ζευγαριού να κοιμηθούν καλά και να ξεκουραστούν. 

«Όταν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι, αυτό σημαίνει ότι μοιράζεστε και τις συνήθειες ύπνου του άλλου ατόμου», παρατηρεί η Bober. «Αν ένα άτομο ροχαλίζει, τρίζει τα δόντια του, στριφογυρίζει ή τινάζεται ή αν σηκώνεται πολλές φορές τη νύχτα, αυτό μπορεί να διακόψει τον ύπνο του/της συντρόφου του, καθιστώντας και τα δύο άτομα πιο κουρασμένα και ευερέθιστα, γεγονός που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τη σχέση».

Υπνος ξεχωριστά: Είναι καλός για τη σεξουαλική σας ζωή;-1

Άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον χωριστό ύπνο είναι κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ο ένας σύντροφος μπορεί να θέλει το υπνοδωμάτιο πιο δροσερό ή πιο ζεστό), καθώς και τα διαφορετικά προγράμματα ύπνου (ο ένας μπορεί να θέλει να μένει ξύπνιος έως αργά για να διαβάσει ή να δει τηλεόραση ή μπορεί να πρέπει να σηκωθεί νωρίτερα). 

«Ο ξεκούραστος ύπνος είναι βασικός για την καλή υγεία και για μια καλή σεξουαλική ζωή», λέει η Bober.

«Μερικές φορές, με τον ύπνο σε ξεχωριστά δωμάτια μπορούν και τα δύο άτομα να κοιμηθούν καλύτερα και να ξεκουραστούν. Αντί να καταλήξει σε κάτι αρνητικό, αυτό μπορεί να επιτρέψει και στους δύο συντρόφους να έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και, επομένως, περισσότερη επιθυμία για σεξουαλική επαφή».

Συζήτηση στο κρεβάτι 

Μερικές φορές, μπορεί μόνο το ένα άτομο να εκφράζει την επιθυμία να κοιμηθούν χωριστά, γεγονός που μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται απόρριψη και να ανησυχεί για τη σχέση τους. 

«Αν οποιοσδήποτε από τους δύο συντρόφους ανησυχεί σχετικά με το ότι δεν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, το ζευγάρι θα πρέπει να συζητήσει για αυτές τις ανησυχίες», λέει η Bober. «Η συζήτηση μπορεί να αποκαλύψει κάποιο θέμα που δεν σχετίζεται με τη στενότητα της σχέσης και το οποίο εκκρεμούσε εδώ και κάποιον καιρό». 

Πριν από τον ξεχωριστό ύπνο, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να δοκιμάσετε κάποιους συμβιβασμούς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του διακεκομμένου ύπνου και οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές. 

Για παράδειγμα, αν το ροχαλητό του/της συντρόφου σας σας ξυπνά, φορέστε ωτοασπίδες, χρησιμοποιήστε μια παρακλίνια συσκευή παραγωγής ήχων ή φορέστε ακουστικά για να ακούτε ένα podcast καθώς αποκοιμιέστε.

Το άτομο που ροχαλίζει θα μπορούσε να δοκιμάσει να κοιμηθεί στο πλάι ή να δει έναν γιατρό για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως άπνοια ύπνου. 

Ακόμη και αν ένα ζευγάρι συμφωνήσει να προχωρήσει σε ύπνο σε χωριστά κρεβάτια, η Bober προτείνει κάποιες στρατηγικές που βελτιώνουν και διατηρούν τη σύνδεση, ενώ παράλληλα καθιστούν τη μετάβαση πιο ομαλή και για τους δύο συντρόφους:

Καθορίστε ένα πρόγραμμα. Αρχικά, συμφωνήστε να κοιμάστε χωριστά τις καθημερινές ή κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες χρειάζεστε περισσότερο να ξεκουραστείτε, αλλά να κοιμάστε μαζί τα Σαββατοκύριακα, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές. 

Κάντε άνετους και τους δύο χώρους ύπνου. «Και οι δύο χρειάζεστε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου», λέει η Bober. «Φροντίστε να είστε και οι δύο ικανοποιημένοι από τον χώρο στον οποίο κοιμάστε».

Προβλέψτε χρόνο για αγκαλιές. Πριν από τον ύπνο, περάστε χρόνο μαζί στο κρεβάτι για αγκαλιές, συζήτηση, για να διαβάσετε κάτι μαζί ή για λίγο χρόνο οικειότητας. Όταν είναι ώρα να κοιμηθείτε, πηγαίνετε στα ξεχωριστά κρεβάτια σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε το αντίστροφο: συναντηθείτε στο κρεβάτι το πρωί και συνδεθείτε πίνοντας καφέ και συζητώντας.

«Αυτό το είδος ευελιξίας μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να συνεχίσουν να συσχετίζουν το κρεβάτι με εγγύτητα, ευχαρίστηση και οικειότητα», σχολιάζει η Bober. 

Δώστε ένα ραντεβού για σεξουαλική επαφή. Ο ύπνος σε ξεχωριστά κρεβάτια μπορεί να εμποδίσει τις αυθόρμητες σεξουαλικές επαφές. Εάν εσείς και η/ο σύντροφός σας ανησυχείτε ότι η σεξουαλική σας ζωή είναι μειωμένη, προγραμματίστε χρόνο για οικειότητα. «Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση έξαψης και προσμονής», λέει η Bober. Για να κάνετε την εμπειρία ακόμη καλύτερη, οργανώστε τη συνάντησή σας ως ένα νυχτερινό ραντεβού ή ένα ρομαντικό βράδυ στο σπίτι. 

Πάρτε έναν υπνάκο μαζί. Μια άλλη ιδέα είναι να παίρνετε έναν υπνάκο μαζί στη διάρκεια της ημέρας. «Ακόμη και ένας σύντομος ύπνος μαζί μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο δεσμός της κρεβατοκάμαρας και είναι κάτι που τα ζευγάρια μπορούν να κάνουν είτε περιστασιακά είτε πιο τακτικά», λέει η Bober.

Ακόμη και ένας σύντομος ύπνος μαζί μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο δεσμός της κρεβατοκάμαρας και είναι κάτι που τα ζευγάρια μπορούν να κάνουν είτε περιστασιακά είτε πιο τακτικά.

Αξιολογείτε τακτικά τη διευθέτηση. Επικοινωνήστε μεταξύ σας καθημερινά για να δείτε τι λειτουργεί και τι όχι. «Δεν αρκεί ο ξεχωριστός ύπνος να βοηθά μόνο το ένα άτομο στη σχέση», παρατηρεί η Bober.

«Μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναθεωρήσετε το σχέδιο. Ο ύπνος ξεχωριστά, είτε μία στο τόσο είτε πιο τακτικά, μπορεί να είναι ευεργετικός μόνο αν και οι δύο σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι με αυτή τη ρύθμιση, κοιμούνται καλά και συνεχίζουν να αισθάνονται συνδεδεμένοι ως ζευγάρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT