Ταξιδιωτικές συμβουλές για άτομα με ακράτεια

Ταξιδιωτικές συμβουλές για άτομα με ακράτεια

Οι εφαρμογές εντοπισμού τουαλέτας, οι ασκήσεις εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης και ορισμένες προμήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε με αυτοπεποίθηση

ταξιδιωτικές-συμβουλές-για-άτομα-με-α-563090599

Τα ταξίδια σε οποιαδήποτε απόσταση μπορεί να σας προβληματίζουν και να είναι άβολα όταν έχετε ακράτεια. Μπορεί να σας στρεσάρει η ιδέα ότι μπορεί να έχετε κάποιο ντροπιαστικό ατύχημα και μετά να πρέπει να διαχειριστείτε τα βρεγμένα ρούχα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα αποφύγετε όλα αυτά; Προγραμματίστε εκ των προτέρων. Δείτε μερικές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν, είτε πρόκειται απλά να κάνετε βόλτες στην πόλη είτε φύγετε για ένα μακρινό ταξίδι.

Αποφύγετε τους παράγοντες ερεθισμού της ουροδόχου κύστης

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν επιτακτική ανάγκη για χρήση τουαλέτας. Ξεκινώντας από την ημέρα πριν από ένα μακρινό ταξίδι, προσπαθήστε να αποφύγετε οτιδήποτε που περιέχει καφεΐνη (καφέ, τσάι, ενεργειακά ποτά, καφεϊνούχα αναψυκτικά, σοκολάτα), τα ανθρακούχα αναψυκτικά (όπως το ανθρακούχο νερό), το αλκοόλ και τις πικάντικες τροφές. «Ό,τι τρώτε ή πίνετε τώρα μπορεί να σας επηρεάσει αργότερα μέσα στην ημέρα ή την επόμενη ημέρα. Προτιμήστε το σκέτο νερό, εάν είναι δυνατό», συνιστά η δρ Mallika Anand, ουρογυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Ταξιδιωτικές συμβουλές για άτομα με ακράτεια-1
Φυσιολογική ουροδόχος κύστη

Εξασκηθείτε στην καταστολή της επιτακτικότητας

Η καταστολή της επιτακτικότητας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα από τους ελεγχόμενους μυς του πυελικού εδάφους στους μη ελεγχόμενους μυς της ουροδόχου κύστης, λέγοντάς τους να μη συσπαστούν. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές καταστολής της επιτακτικότητας. Μία είναι η εξής: «Όταν είστε στο σπίτι και έχετε πρόσβαση στην τουαλέτα, αν αισθανθείτε αιφνίδια επιτακτική ανάγκη για ούρηση, μείνετε ακίνητοι και πιέστε τους μυς του πυελικού εδάφους – αυτούς που πιέζετε συνήθως για να κρατήσετε τα ούρα ή τη διαφυγή αερίων», προτείνει η δρ Anand. «Μετά από πέντε δευτερόλεπτα, περπατήστε ήρεμα έως την τουαλέτα. Οι φυσικοθεραπευτές που ειδικεύονται σε αυτές τις τεχνικές καταστολής της επιτακτικότητας (θεραπευτές πυελικού εδάφους) μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να το κάνετε».

Εξετάστε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής

Αν φοβάστε ότι η συμπεριφορά της ουροδόχου κύστης σας θα εμποδίσει ένα ταξίδι ή μια ημέρα με σημαντικές δραστηριότητες, μιλήστε με τον γιατρό σας. Ίσως είναι δυνατό να πάρετε έναν σύντομο κύκλο φαρμακευτικής αγωγής που ηρεμεί την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή αυξάνει τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης. «Ελέγξτε τα φάρμακα για τουλάχιστον έναν μήνα προτού τα χρειαστείτε, για να δείτε αν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας ούρησης ή κένωσης της ουροδόχου κύστης», συνιστά η δρ Anand.

Φορέστε κατάλληλα ρούχα

Η έκφραση «ντυθείτε επιτυχημένα» (dress for success) αποκτά ένα νέο νόημα αν αντιμετωπίζετε μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Χρειάζεστε ρούχα που να ξεκουμπώνουν εύκολα ή να έχουν λάστιχο στη μέση (ώστε να μπορείτε να κατεβάσετε γρήγορα το παντελόνι και το εσώρουχό σας), ρούχα που μπορούν να καλύψουν τις διαρροές (τα σκούρα χρώματα λειτουργούν καλά, όπως και τα μακριά πουκάμισα που καλύπτουν τα οπίσθια) και εσώρουχα ακράτειας τα οποία είναι απορροφητικά, πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται.

Ίσως είναι επίσης καλό να εφαρμόσετε προστατευτική κρέμα με οξείδιο του ψευδαργύρου (στην εσωτερική πλευρά των μηρών) για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος.

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι συχνή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες με την αύξηση της ηλικίας.

Αν σχεδιάζετε να φορέσετε πάνα ακράτειας ενηλίκων σε αεροπλάνο, ίσως πρέπει να κάνετε εγγραφή και να ζητήσετε μια κάρτα ειδοποίησης από την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA). Η κάρτα αυτή ειδοποιεί τους υπαλλήλους του αεροδρομίου σχετικά με την κατάστασή σας, καθώς και για το γεγονός ότι μπορεί να επηρεαστεί ο έλεγχος αεροδρομίου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της TSA (https://health.harvard.edu/dismco).

Πάρτε μαζί σας σημαντικές προμήθειες

Πάρτε μαζί σας μια μικρή τσάντα με προμήθειες που μπορούν να σας σώσουν την ημέρα. Μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα δεύτερο εσώρουχο ή παντελόνι, μια πάνα ενηλίκων με επικάλυψη από φυσικές ίνες, π.χ. βαμβάκι ή μπαμπού, ένα σπρέι εξάλειψης οσμών, μια μικρή πλαστική σακούλα για να τοποθετήσετε τα βρεγμένα ρούχα και ένα φορητό ουροδοχείο (κοστίζει περίπου 10 δολάρια στο Amazon).

Ταξιδιωτικές συμβουλές για άτομα με ακράτεια-2
Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη

«Ίσως είναι επίσης καλό να έχετε πρόχειρα μερικά ψιλά στην τσέπη, ιδίως αν ταξιδεύετε εκτός των ΗΠΑ», προτείνει η δρ Anand. «Σε πολλά μέρη χρεώνουν τη χρήση της τουαλέτας και θα χρειαστείτε κέρματα ή χαρτονομίσματα μικρής αξίας».

Εντοπίστε πού υπάρχουν τουαλέτες

Μάθετε από πριν πού βρίσκονται οι δημόσιες τουαλέτες, έτσι ώστε να γνωρίζετε τις επιλογές όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Για να βρείτε τις τουαλέτες, κάντε αναζήτηση για έναν συγκεκριμένο προορισμό, κοιτάξτε την ιστοσελίδα του ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή εντοπισμού. Ορισμένες εφαρμογές, όπως η Toilet Finder ή η Flush, σας εμφανίζουν στον χάρτη τις θέσεις για εκατοντάδες ή χιλιάδες τουαλέτες στη Βόρεια Αμερική. Άλλες εφαρμογές εμφανίζουν τις θέσεις όπου υπάρχουν τουαλέτες σε μια συγκεκριμένη χώρα. Για παράδειγμα, η εφαρμογή National Public Toilet Map παρέχεται από την αυστραλιανή κυβέρνηση και εστιάζει στις δημόσιες τουαλέτες στην Αυστραλία.

Προγραμματίστε διαλείμματα για επισκέψεις στην τουαλέτα

«Πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν φύγετε από το σπίτι και στη συνέχεια προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τουαλέτα κάθε δύο ή τρεις ώρες, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε. Αν περιμένετε περισσότερο, κινδυνεύετε να έχετε κάποιο ατύχημα ή μια μεγαλύτερη διαρροή», επισημαίνει η δρ Anand.

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας

Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας σε περίπτωση που έχετε ένα ατύχημα. Άλλωστε, δεν είστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουν την επιτακτική ακράτεια. Είναι συχνή.

«Τη συναντάμε σε όλο και νεότερες ηλικίες τώρα που οι άνθρωποι έχουν πάντα μαζί τους μεγάλα μπουκάλια με νερό και αρχίζουν να πίνουν καφέ σε μικρότερες ηλικίες», σχολιάζει η δρ Anand. «Απλά κάντε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε το ατύχημα. Μην αφήνετε την ουροδόχο κύστη να ορίζει τη ζωή σας».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση της ακράτειας, διαβάστε την Ειδική Έκθεση Υγείας του Χάρβαρντ με τίτλο Better Bladder and Bowel Control (Καλύτερος έλεγχος της ουροδόχου κύστης και του εντέρου) (www.health.harvard.edu/bladder).

Τα βασικά για την επιτακτική ακράτεια

Η αιφνίδια επιτακτική ανάγκη για ούρηση μπορεί να προκληθεί από διάφορα προβλήματα, όπως οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, οι νευρολογικές παθήσεις, ο διογκωμένος προστάτης στους άνδρες ή μια ιατρική πάθηση που ονομάζεται υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη.

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι συχνή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες με την αύξηση της ηλικίας. Προκαλείται από απρόβλεπτες συσπάσεις του μυός στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να αναπτυχθεί λόγω σχετιζόμενων με την ηλικία αλλαγών στον μυ της ουροδόχου κύστης και στο επιθήλιο που καλύπτει την ουροδόχο κύστη. Το κύριο σύμπτωμα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είναι μια ενοχλητική, επιτακτική ανάγκη για ούρηση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συχνουρία (οκτώ ή περισσότερες φορές στη διάρκεια της ημέρας και περισσότερες από μία φορά κατά τον ύπνο) και διαρροή ούρων με επιτακτικότητα. Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Οι λύσεις ξεκινούν με την εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, τη σωματική άσκηση, την απώλεια βάρους και τον περιορισμό της πρόσληψης υγρών σε έξι με οκτώ φλιτζάνια υγρού (των 235 ml) την ημέρα (συνολικά, από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένης της σούπας). Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα αποτύχουν, τότε διατίθενται πιο προχωρημένες θεραπείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT