Παρίσι 2024: Ο Σηκουάνας απειλεί τρίαθλο και κολύμβηση ανοικτού νερού

Παρίσι 2024: Ο Σηκουάνας απειλεί τρίαθλο και κολύμβηση ανοικτού νερού

Το τρίαθλο ίσως γίνει δίαθλο και το ανοικτό νερό να... στερέψει στους Ολυμπιακούς

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγώνες τριάθλου και κολύμβησης ανοικτού νερού στους Ολυμπιακούς (αλλά και τους Παραολυμπιακούς) Αγώνες του 2024 στο Παρίσι απειλούνται πλέον από τον Σηκουάνα, όπου η κολύμβηση έχει επισήμως απαγορευτεί από το 1923, σύμφωνα με άρθρο καθηγητών του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάφμπορο, που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, στην ηλεκτρονική επιστημονική επιθεώρηση The Conversation.

Η μόλυνση από τα λύματα στον Σηκουάνα, που διασχίζει τη βόρεια Γαλλία σε μήκος 777 χιλιομέτρων, έπεσε κάτω από το απαραίτητο για ασφαλή κολύμβηση επίπεδο μόλις δύο ημέρες πριν από τους αγώνες τριάθλου ανδρών και γυναικών.

Βεβαίως, οι αθλητές που δοκιμάζουν τα νερά πριν βουτήξουν για να αγωνιστούν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες αναποδιές. Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης ανοικτού νερού και ο αγώνας δοκιμών παρατριάθλου και μeικτής σκυταλοδρομίας στον Σηκουάνα ακυρώθηκαν λόγω της χαμηλής ποιότητας του νερού. Δεν είναι περίεργο που οι αθλητές ανησυχούσαν πριν από το Παρίσι 2024.

Επιβάρυνση

Ο Σηκουάνας είναι επιβαρυμένος με έναν τεράστιο πληθυσμό (12,3 εκατ. άνθρωποι ζουν στην περιοχή γύρω από το Παρίσι) και μια χαμηλή ροή ποταμού που δεν μπορεί εύκολα να αραιώσει τη ρύπανση. Το εκεί αποχετευτικό σύστημα του 19ου αιώνα υποχρεώνεται να διαχειριστεί πολλά λύματα: Το νερό της βροχής συρρέει από δρόμους, χωράφια και στέγες και εισέρχεται στο αποχετευτικό σύστημα, συσσωρεύοντας πετρέλαιο, βαρέα μέταλλα, περιττώματα ζώων και φυτοφάρμακα από την πορεία του.

Σε συνδυασμό με τα μη επεξεργασμένα λύματα από σπίτια και επιχειρήσεις, η ροή του νερού αποχέτευσης συχνά καταπονεί τη χωρητικότητα του δικτύου και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Για να αποφευχθεί η αντίστροφη ροή, τα μη επεξεργασμένα λύματα απορρίπτονται στον Σηκουάνα μέσω 200 εξόδων. Αυτό είναι κοινώς γνωστό ως συνδυασμένη υπερχείλιση αποχέτευσης, εξηγούν οι Βρετανοί επιστήμονες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο θολό ποτάμι με λιγότερο οξυγόνο και υψηλότερη συγκέντρωση βακτηρίων στα λύματα. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης, το επίπεδο των βακτηρίων E.coli και Enterococus που απορρίπτονται στον Σηκουάνα από μία εκροή αυξάνονται σχεδόν 100 φορές σε σύγκριση με μια περίοδο χωρίς βροχή.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να υποβαθμίσει περαιτέρω τον ποταμό. Τα κλιματικά μοντέλα περιφερειακής κλίμακας προβλέπουν περισσότερες σύντομες και απότομες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα έτη 2016, 2022, 2023 και τώρα το 2024 σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι τοπικές αρχές έχουν δοκιμάσει διάφορες στρατηγικές για να βελτιώσουν την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα. Το «πλάνο κολύμβησης» της πόλης έχει κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ από την απονομή των Αγώνων στο Παρίσι το 2016. Αυτό αντιστοιχεί σε 5,2 εκατ. ευρώ ανά αθλητή που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες κολύμβησης ανοικτού νερού και τριάθλου.

Το Παρίσι έχει επενδύσει αυτά τα χρήματα στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων Marne Aval και Seine Valenton. Αυτές οι εγκαταστάσεις αύξησαν την ικανότητα επεξεργασίας του αποχετευτικού συστήματος του Παρισιού και εκτιμάται ότι μείωσαν τον ετήσιο όγκο των ακατέργαστων λυμάτων που εισέρχονται στον Σηκουάνα από 90 εκατ. κυβικά μέτρα το 2003 σε 15 εκατ. το 2018.

Η πόλη έχτισε επίσης τη δεξαμενή Austerlitz στο 13ο διαμέρισμα, η οποία παρεμποδίζει την απορροή από τις αποχετεύσεις ομβρίων και διοχετεύει το νερό σε μια δεξαμενή. Αυτό υποτίθεται ότι καθυστερεί ή αποτρέπει την υπερφόρτωση του αποχετευτικού συστήματος.

Ολα τα αγκυροβολημένα σκάφη στον Σηκουάνα πρέπει τώρα να συνδεθούν στο αποχετευτικό σύστημα για να αποφευχθεί η απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων. Επιχορήγηση 6.000 ευρώ προσφέρθηκε σε 20.000 παριζιάνικα νοικοκυριά που στέλνουν τα λύματα απευθείας στο ποτάμι για να συνδεθούν με το σύστημα αποχέτευσης.

Παρά αυτές τις προσπάθειες, οι συνθήκες κατά τη διάρκεια των προολυμπιακών αγώνων το 2023 προκάλεσαν ανησυχίες. Στη δοκιμαστική εκδήλωση του Παρισιού, οι συγκεντρώσεις των λυμάτων ξεπέρασαν το ασφαλές όριο, καθώς η δυνατή βροχή στις 28 Ιουλίου είχε προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του E.coli. Αυτό ανάγκασε τους διοργανωτές να ακυρώσουν έναν γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου κολύμβησης ανοικτού νερού που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου του ίδιου έτους.

Eρευνες υποδηλώνουν ότι οι κολυμβητές ανοικτών υδάτων μπορεί να υποφέρουν από γαστρεντερικά συμπτώματα, μολύνσεις των ματιών και του δέρματος και αναπνευστικές ασθένειες από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά. Ο κίνδυνος για τους αθλητές ενισχύεται από την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να προκύψει από έντονο ανταγωνισμό και προπόνηση.

Οι έντονες βροχοπτώσεις ανάγκασαν τους διοργανωτές της εκδήλωσης να ακυρώσουν μια προπόνηση τριάθλου προχθές Κυριακή. Περαιτέρω αλλαγές στο πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων είναι πιθανές και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από αθλητές και προπονητές. Εάν τα επίπεδα E.coli παραμείνουν υψηλά μέχρι την Παρασκευή, το σκέλος της κολύμβησης θα κοπεί από τον αγώνα των τριών αθλημάτων, κάνοντάς τον… δίαθλο. Τουλάχιστον το Vaires-sur-Marne, ανατολικά του Παρισιού, που φιλοξενεί τους αγώνες κωπηλασίας τουλάχιστον παρέχει έναν εναλλακτικό χώρο διεξαγωγής στον Σηκουάνα.

Πηγή: The Conversation

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT