η-μεγάλη-ανατριχίλα-563163247

Η μεγάλη ανατριχίλα…

Διαβάστε πώς να τολμήσετε τη βουτιά σε ένα παγόλουτρο

Harvard Health Publishing
Ακούστε το άρθρο

Αθλητές και διασημότητες μιλούν με ενθουσιασμό για τα θεραπευτικά οφέλη του παγόλουτρου, το οποίο περιλαμβάνει σύντομη βύθιση του σώματος σε παγωμένο νερό.

Το «παγωμένο» είναι υποκειμενικό, αλλά συνήθως τα παγόλουτρα πραγματοποιούνται σε μια θερμοκρασία κατά την οποία έχει κανείς την αίσθηση του κρύου, αλλά όχι παγωμένου νερού. Τα επιστημονικά στοιχεία γύρω από τα πιθανά οφέλη για την υγεία των παγόλουτρων είναι ισχνά.

Ωστόσο, οι «πιστοί» της πρακτικής ισχυρίζονται ότι τους κάνει να νιώθουν ψυχικά και σωματικά αναζωογονημένοι και ότι μειώνει το πιάσιμο των μυών.

«Τα παγόλουτρα εμπίπτουν στην κατηγορία των πρακτικών που “δεν βλάπτει να δοκιμάσει κανείς”», λέει ο Michael Smith, φυσικοθεραπευτής στην Υπηρεσία Αθλητιατρικής στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Τα λουτρά σε παγωμένο νερό δεν είναι για όλους. Ορισμένοι έχουν προβλήματα υγείας τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν εξετίθεντο ξαφνικά σε κρύα θερμοκρασία, όπως αρρυθμίες, υπέρταση ή προβλήματα του κυκλοφορικού, όπως περιφερική αρτηριοπάθεια ή νόσο του Raynaud, η οποία προκαλεί στένωση των αρτηριών των δακτύλων σε άνω και κάτω άκρα.

Πριν δοκιμάσετε ένα παγόλουτρο, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν έχετε κάποια από τις παραπάνω ή οποιαδήποτε άλλη σχετική πάθηση.

Η μεγάλη ανατριχίλα…-1

Όταν είστε έτοιμος να τολμήσετε τη βουτιά στο παγωμένο νερό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Θερμοκρασία. «Κάτι που σε ένα άτομο φαίνεται κρύο μπορεί να μην είναι για κάποιον άλλο, αλλά μια ιδανική θερμοκρασία είναι κοντά στους 15,5°C, που είναι η θερμοκρασία νερού που είναι δυνατόν να τρέξει από τις περισσότερες οικιακές παροχές», λέει ο Smith. Προκειμένου να μειώσετε περισσότερο τη θερμοκρασία του λουτρού, προσθέστε αρκετές παγοκύστες από την κατάψυξή σας ή μία ή δύο σακούλες από παγάκια που θα αγοράσετε από κατάστημα.

Προετοιμασία. Μόλις η μπανιέρα σας είναι γεμάτη, βυθίστε το σώμα σας κατά το δυνατόν περισσότερο. Ανάλογα με το μέγεθος της μπανιέρας σας, αυτό μπορεί να είναι μέχρι τη μέση, το στήθος ή τον λαιμό σας.

Διάρκεια. Για να ξεπεράσετε το αρχικό σοκ, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας. Μείνετε βυθισμένος για όσο σας είναι ανεκτό. Στην αρχή αυτό μπορεί να είναι μόλις 10 έως 30 δευτερόλεπτα. «Ακούστε το σώμα σας και μην πιέσετε τον εαυτό σας εάν σας είναι πολύ δυσάρεστο ή εάν αρχίσετε να τρέμετε», λέει ο Smith. Καθώς θα συνηθίζετε τα παγόλουτρα, μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε τον χρόνο σε ένα λεπτό, δύο λεπτά ή μέχρι και πέντε λεπτά. «Δεν υπάρχει πρόβλημα να κρατήσετε τα παγόλουτρα κατά το δυνατόν σύντομα, εάν αυτό σάς ταιριάζει», λέει ο Smith.

Δεν υπάρχει ορισμένος συνιστώμενος αριθμός παγόλουτρων ανά εβδομάδα. «Εξαρτάται από τους στόχους σας, για παράδειγμα εάν επιθυμείτε μυϊκή αποκατάσταση μετά από προπόνηση ή εάν χρειάζεστε το ψυχικό ταρακούνημα», επισημαίνει ο Smith. «Όμως για τη συνολική ευεξία, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι καλά».

Δεν αισθάνεστε έτοιμος για παγόλουτρα; Δοκιμάστε το παγωμένο ντους. Αν και δεν θα έχετε την πλήρη επίδραση του λουτρού, καθώς δεν θα βυθίζετε ολόκληρο το σώμα σας σε παγωμένο νερό ταυτόχρονα, και πάλι είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, καθώς μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του νερού.

Μετά το κανονικό σας ντους, γυρίστε τον διακόπτη στο κρύο και μείνετε κάτω από το νερό για όση ώρα αισθάνεστε άνετα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT