Mpox: Υπάρχει κίνδυνος για μία νέα πανδημία;

Mpox: Υπάρχει κίνδυνος για μία νέα πανδημία;

Η εξάπλωση του ιού mpox συνιστά μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός;

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάπλωση του ιού mpox συνιστά μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι απαιτείται επείγουσα δράση για τον περιορισμό της μετάδοσής του.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι εντόπισε σε ταξιδιώτη το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που είχε παρατηρηθεί προηγουμένως μόνο στην Αφρική, ενώ άλλες ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλα εισαγόμενα κρούσματα.

Την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον ιό mpox, απευθύνοντας έκκληση ώστε να παραμείνουν υψηλά τα επίπεδα ενημέρωσης, ιδίως στους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί. «Λόγω της στενής σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες εισαγόμενες μολύνσεις της παραλλαγής clade I», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού, Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ.

Ας δούμε πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός:

Θα «πυροδοτήσει» ο ιός μια νέα πανδημία;

Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο. Οι πανδημίες, όπως η γρίπη των χοίρων και η COVID-19, συνήθως πυροδοτούνται από ιούς που μεταδίδονται με τον αέρα και εξαπλώνονται ταχύτερα, μεταξύ άλλων και από ανθρώπους που μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα.

Η μετάδοση του ιού mpox από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση και σπανιότερα από μολυσμένα αντικείμενα.

Πόσο διαφορετικός είναι ο mpox από τον κορωνοϊό;

O mpox εξαπλώνεται πολύ πιο αργά σε αντίθεση με τον κορωνοϊό. Αμέσως μετά τον εντοπισμό του κορωνοϊoύ στην Κίνα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε εκθετικά από μερικές εκατοντάδες σε αρκετές χιλιάδες – σε μία μόνο εβδομάδα τον Ιανουάριο, ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδεκαπλασιάστηκε.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2020, όταν ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την COVID-19 ως πανδημία, υπήρχαν περισσότερες από 126.000 μολύνσεις και 4.600 θάνατοι.

Στην περίπτωση του mpox, από το 2022 τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 100.000 παγκοσμίως, με περίπου 200 θανάτους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες για τον mpox σε αντίθεση με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19.

«Εχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τον mpox», δήλωσε ο Δρ. Κρις Μπέιρερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke. «Αυτή δεν είναι η ίδια κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στην αρχή του κορωνοϊού, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια και αντιικά φάρμακα».

Πόσο γρήγορα θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού;

Δεν είναι σαφές. Το ξέσπασμα του mpox το 2022 σε περισσότερες από 70 χώρες επιβραδύνθηκε μέσα σε λίγους μήνες, κυρίως χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού και τα φάρμακα που διατέθηκαν σε ευάλωτους πληθυσμούς στις πλούσιες χώρες.

Αυτή τη στιγμή, η πλειονότητα των κρουσμάτων mpox εντοπίζεται στην Αφρική. Ειδικότερα, το 96% των κρουσμάτων και των θανάτων καταγράφονται στο Κονγκό, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, το σύστημα υγείας της οποίας έχει καταρρεύσει από τον υποσιτισμό, τη χολέρα και την ιλαρά. Αν και οι αξιωματούχοι του Κονγκό έχουν ζητήσει 4 εκατομμύρια εμβόλια, δεν έχουν λάβει κανένα.

Ο Κρις Μπέιρερ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον του πλανήτη να επενδύσει άμεσα στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην Αφρική.

Πηγή: AP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT