Η νέα τάση στην άσκηση: περπατητό ποδόσφαιρο
η-νέα-τάση-στην-άσκηση-περπατητό-ποδόσ-563182138

Η νέα τάση στην άσκηση: περπατητό ποδόσφαιρο

Πάρτε μια μπάλα και παίξτε αυτή την πιο ήπια μορφή ποδοσφαίρου, η οποία καταπονεί λιγότερο τις αρθρώσεις από ό,τι το κλασικό ποδόσφαιρο

Harvard Health Publishing
Ακούστε το άρθρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από αυτά τα αθλήματα που μερικές φορές αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε όταν μεγαλώνουμε. Όλο αυτό το τρέξιμο, οι κλοτσιές και οι περιστροφές έχουν μεγάλες σωματικές απαιτήσεις, ιδίως ως προς την ισορροπία και τις αρθρώσεις. Ωστόσο, μια νέα τάση βοηθά τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο γήπεδο ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αρχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο για πρώτη φορά. Είναι το «περπατητό» ποδόσφαιρο.

Τι είναι το περπατητό ποδόσφαιρο;

Το περπατητό ποδόσφαιρο παίζεται ακριβώς όπως ακούγεται: οι παίκτες μπορούν μόνο να περπατήσουν καθώς προχωρούν και κλοτσούν την μπάλα στο γήπεδο, προσπαθώντας να τη στείλουν ανάμεσα στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας, και πρέπει πάντα να έχουν τουλάχιστον το ένα πόδι σε επαφή με το έδαφος.

Το γήπεδο του περπατητού ποδοσφαίρου είναι μικρότερο από το κανονικό και τα τέρματα είναι πιο χαμηλά και πιο μικρά. Κάθε ομάδα είναι επίσης μικρότερη, με επτά άτομα μέσα στο γήπεδο κάθε φορά, αντί για έντεκα.

Η νέα τάση στην άσκηση: περπατητό ποδόσφαιρο-1

Η μπάλα είναι επίσης πιο μικρή: είναι μια μπάλα «σάλας», μεγέθους 4, η οποία είναι μικρότερη και με μικρότερη δυνατότητα αναπήδησης σε σχέση με την κλασική μπάλα ποδοσφαίρου.

Τα οφέλη του περπατητού ποδοσφαίρου

Παρότι το περπατητό ποδόσφαιρο είναι μια πιο ήπια μορφή του αθλήματος, έχει και πάλι πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι ένας σπουδαίος τρόπος να κοινωνικοποιηθείτε, να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα ημερήσια βήματα, να παραμείνετε δραστήριοι και να ασκηθείτε σε μια ταχύτητα που είναι πιο άνετη για το σώμα σας. Επίσης, το παιχνίδι ενισχύει κάποιες βασικές δεξιότητες.

«Εξασκείστε στην περιστροφική κίνηση και στην ικανότητα να παρακολουθείτε και να αντιδράτε στην κίνηση της μπάλας. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τη διατήρηση και τη βελτίωση της ισορροπίας σας», αναφέρει ο Kevin McEnroy, φυσικοθεραπευτής στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Ένα άλλο πλεονέκτημα: με τις κλοτσιές στην μπάλα και τις πάσες στη διάρκεια του παιχνιδιού διατηρείτε την ικανότητα να παράγετε δύναμη. «Καθώς μεγαλώνουμε, αν δεν συμμετέχουμε τακτικά σε αθλήματα ή δεν κάνουμε ασκήσεις με αντιστάσεις, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που χάνουμε είναι η ικανότητα να αναπτύσσουμε δύναμη με ένταση ή ταχύτητα. Χρειαζόμαστε αυτή τη δύναμη για να μπορούμε να κάνουμε κινήσεις όπως το να σηκωθούμε από μια καρέκλα σε όρθια στάση. Οι επαναληπτικές κινήσεις στο περπατητό ποδόσφαιρο θα σας βοηθήσουν πιθανότατα να διατηρήσετε τις ικανότητές σας», αναφέρει ο McEnroy.

Είναι ένας σπουδαίος τρόπος να κοινωνικοποιηθείτε, να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα ημερήσια βήματα, να παραμείνετε δραστήριοι και να ασκηθείτε σε μια ταχύτητα που είναι πιο άνετη για το σώμα σας.

Η δραστηριοποίηση με ένα άθλημα όπως το περπατητό ποδόσφαιρο βοηθά επίσης στην προστασία του μηνίσκου, του «μαξιλαριού» από χόνδρο στο εσωτερικό του γονάτου. Ο μηνίσκος εμφανίζει τάση να υποστεί ρήξη (να σχιστεί) μετά την ηλικία των 50 ετών. «Μένοντας δραστήριοι, κρατάτε τον μηνίσκο υγιή και λιγότερο επιρρεπή στη φθορά», λέει ο McEnroy.

Οι κίνδυνοι από το περπατητό ποδόσφαιρο

Στο κανονικό ποδόσφαιρο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι τραυματισμοί στα κάτω άκρα, ιδίως στους αστραγάλους και στα γόνατα.

Η νέα τάση στην άσκηση: περπατητό ποδόσφαιρο-2

Ο McEnroy αναφέρει ότι δεν έχουμε ακόμη στατιστικά δεδομένα για το είδος των τραυματισμών που εμφανίζουν τα άτομα που παίζουν περπατητό ποδόσφαιρο. Οι ανησυχίες του για τους παίκτες περιλαμβάνουν τα διαστρέμματα αστραγάλου, την επιδείνωση μιας ρήξης μηνίσκου, τις εξάρσεις της αρθρίτιδας γόνατος και τις πτώσεις που οδηγούν σε κατάγματα καρπού, βραχίονα ή αγκώνα.

Προετοιμαστείτε για το άθλημα

Αν ενδιαφέρεστε να παίξετε περπατητό ποδόσφαιρο, θα χρειαστείτε καλή ισορροπία, αντοχή και δυνατούς μυς στα πόδια και στον κορμό. Αν δεν έχετε ασκηθεί για κάποιο διάστημα, αφού λάβετε την έγκριση του γιατρού σας, εστιάστε στα βασικά για μια καλή φυσική κατάσταση: κάντε καθημερινή πεζοπορία και ξεκινήστε ένα πρόγραμμα ασκήσεων με αντιστάσεις.

Αν είστε ήδη δραστήριοι, ο McEnroy συνιστά να εξασκηθείτε πρώτα στο περπάτημα και στο λάκτισμα της μπάλας σε έδαφος παρόμοιο με αυτό του γηπέδου, ώστε να βεβαιωθείτε ότι νιώθετε άνετα με αυτό. Επίσης, αρχίστε να δίνετε περισσότερη προσοχή στην ενδυνάμωση των τετρακέφαλων μυών στους μηρούς, των γλουτιαίων μυών στους γλουτούς και των γαστροκνήμιων μυών στις γάμπες. «Οι δυνατοί μύες είναι βασικοί για την πρόληψη μιας κάκωσης», επισημαίνει ο McEnroy. «Ξεκινήστε να προπονείστε για το περπατητό ποδόσφαιρο τουλάχιστον έξι εβδομάδες προτού συμμετάσχετε σε ένα παιχνίδι».

Η νέα τάση στην άσκηση: περπατητό ποδόσφαιρο-3

Όταν πλέον παίζετε τακτικά, φροντίστε να κάνετε προθέρμανση πριν από κάθε αγώνα. Ο McEnroy προτείνει να περπατάτε μέσα στο γήπεδο ανταλλάσσοντας πάσες με έναν συναθλητή σας, για να μιμηθείτε τις κινήσεις προς τα δεξιά και αριστερά που θα χρειαστείτε στη διάρκεια του παιχνιδιού. Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις μετά τον αγώνα, για να κρατήσετε τους μυς σας μακριούς και ευλύγιστους.

Θέλετε να το δοκιμάσετε;

Το περπατητό ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ. Έχουν ήδη οργανωθεί ομάδες σε περισσότερες από έξι πολιτείες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το άθλημα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Ποδοσφαίρου Ενηλίκων των ΗΠΑ (https://usadultsoccer.com/usasa-walking-soccer).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT