Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Οπως αναφέρεται, αρκούν δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα για να αυξήσουν τον κίνδυνο κατά 15%.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, της μεγαλύτερης του είδους της, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι τώρα για τη σχέση μεταξύ του κρέατος και του διαβήτη τύπου 2, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία παγκοσμίως. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της σοβαρότητάς του: περισσότεροι από 400 εκατ. άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.
Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου, κρίσιμα είναι η διατήρηση υγιούς βάρους, η άσκηση, αλλά και η βελτίωση της διατροφής.
Οι ειδικοί διεξήγαγαν μετα-ανάλυση δεδομένων για 1,97 εκατ. ενηλίκους από 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό και υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι κρίσιμος ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect (έργο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.), για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Διαπίστωσαν ότι η συνήθης καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος –ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν– συσχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα –το ισοδύναμο μιας μικρής μπριζόλας– συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η συνήθης κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν διεξήχθησαν περαιτέρω αναλύσεις για να δοκιμαστούν τα ευρήματα σε διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών έγινε πιο αδύναμη, αλλά οι συσχετίσεις με τον διαβήτη τύπου 2 για το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν, αναφέρουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, τονίζουν, ότι η σχέση πουλερικών και διαβήτη τύπου 2 πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, σχολιάζοντας τα ευρήματά της, είπαν ότι ενώ αποδείχθηκε μόνο συσχέτιση και όχι αιτιώδης συνάφεια, τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με τις τρέχουσες συστάσεις για την υγιεινή διατροφή. Συνεπώς, ο περιορισμός, ακόμη και η αποκοπή, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος από τις δίαιτες μπορεί όχι μόνο να προστατεύει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό αλλά και από διαβήτη τύπου 2. Και εξηγούν ότι το μήνυμα για μέτρια πρόσληψη κόκκινου κρέατος και για μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, μπιζέλια και φακές είναι σαφές.
Πηγή: The Guardian