ΕΚΕΑ: Κάλεσμα σε αιμοδοσία για να καλυφθούν τα «κενά» του καλοκαιριού

ΕΚΕΑ: Κάλεσμα σε αιμοδοσία για να καλυφθούν τα «κενά» του καλοκαιριού

Η αιμοδοσία θα γίνει αύριο και μεθαύριο (Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, από τις 14.30 έως τις 19.30

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κάλεσμα σε νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες να συμμετέχουν στην συλλογική προσπάθεια για την κάλυψη των ελλείψεων στα αποθέματα αίματος που «άφησε» το καλοκαίρι, απευθύνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), που διοργανώνει νέα εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της Αθήνας.

Η αιμοδοσία θα γίνει αύριο και μεθαύριο (Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, από τις 14.30 έως τις 19.30 από εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου. Όπως αναφέρει το ΕΚΕΑ, η προσφορά αίματος, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντική, «καθώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την κάλυψη των ελλείψεων στα αποθέματα αίματος που παρουσιάζονται από τα μέσα του Αυγούστου, απόρροια των καλοκαιρινών διακοπών των πολιτών και της ευρύτερης χαλαρής διάθεσης».

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας, επισημαίνει στην «Κ», «τον φετινό Ιούλιο συλλέχθηκαν περίπου 3.700 μονάδες αίματος περισσότερες από τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (40.005 μονάδες, έναντι 36.300). Τον Αύγουστο συλλέξαμε 700 μονάδες αίματος λιγότερες, σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα (36.286 έναντι 36.988 μονάδες), γεγονός που σχετίζεται με το ότι ο φετινός Αύγουστος είχε μία επιπλέον ημέρα αργίας συγκριτικά με τον περυσινό».

Όπως σημειώνει ο κ. Κατσίβελας, ««αναμφίβολα υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις ειδικά σε ό,τι αφορά πιο σπάνιες ομάδες αίματος». Κάθε πάσχοντας με μεσογειακή αναιμία χρήζει μετάγγιση ανά 15 ημέρες με δύο φιάλες αίματος. Συχνά οι πάσχοντες υπομεταγγίζονται, που σημαίνει ότι λαμβάνουν μία μονάδα αίματος έναντι δύο μονάδων με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνουν περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Για το ΕΚΕΑ είναι απόλυτη προτεραιότητα να εξαλείψει τις καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις και τις υπομεταγγίσεις των πασχόντων μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα αιμοδοσιών. «Τις τελευταίες ημέρες συλλέγονται περισσότερες από 1.600 μονάδες αίματος τις καθημερινές, όταν οι ημερήσιες ανάγκες είναι 1.500 μονάδες μεσοσταθμικά. Με αυτόν τον ρυθμό, εκτιμώ ότι σε 15 ημέρες θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η ροή αίματος για τις ανάγκες των ασθενών. Για τους σπάνιους φαινότυπους αίματος, εξομάλυνση αναμένεται σε 20 ημέρες».

Τον φετινό Αύγουστο δεν παρατηρήθηκε έλλειψη αιμοπεταλίων, ως αποτέλεσμα του νέου συστήματος κεντρικής επεξεργασίας του αίματος από το ΕΚΕΑ. Ειδικότερα, από τις 17 Μαΐου στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Κόρινθο εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα διαχείρισης του αίματος, με συγκέντρωση όλων των μονάδων που συλλέγονται από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων στο ΕΚΕΑ, όπου γίνεται η επεξεργασία του. Από το ΕΚΕΑ το αίμα κατανέμεται στα νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο σύστημα το κάθε νοσοκομείο συγκέντρωνε αίμα για τις δικές του ανάγκες. Ετσι, δεν ήταν σπάνιο ένα νοσοκομείο να είχε σοβαρές ελλείψεις αίματος, την στιγμή που άλλα νοσοκομεία στην ίδια πόλη είχαν περίσσευμα μονάδων στα ψυγεία τους. «Ως αποτέλεσμα του νέου συστήματος, τον φετινό Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι για άλλη μία χρονιά “άδειασε” η Αθήνα, δεν είχαμε έλλειψη αιμοπεταλίων» σημειώνει ο κ. Κατσίβελας. Και εξηγεί «με την κεντρική επεξεργασία που γίνεται στο ΕΚΕΑ μπορούμε να έχουμε περισσότερα παράγωγα του αίματος και κυρίως αιμοπετάλια και πλάσμα. Επιπλέον γίνεται πιο σωστή κατανομή των μονάδων αίματος, στην οποία λαμβάνεται υπόψην και ο χρόνος λήξης τους».

Σημειώνεται ότι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην διήμερη εθελοντική αιμοδοσία μπορούν να το κάνουν κατόπιν ραντεβού, το οποίο κλείνεται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του ΕΚΕΑ «Δίνουμε αίμα» (διαθέσιμη από το App store και το Google play), και τηλεφωνικά στα 2132146716 και 2132146726 (έως σήμερα στις 14.30). Για να δώσει κάποιος αίμα πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 65 ετών, να έχει λάβει ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον πέντε ώρες και να μην έχει κάνει τατουάζ τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT