Αυξάνοντας την ενέργεια για σεξ

Διαβάστε πώς να ενισχύσετε τη λίμπιντο και την αντοχή σας

αυξάνοντας-την-ενέργεια-για-σεξ-563249497

Οι άνδρες χρειάζονται άφθονη ενέργεια για απόλυτη ευχαρίστηση από τη σεξουαλική πράξη. Όμως, με τη γήρανση πολλοί παράγοντες είναι δυνατό να μειώσουν το επίπεδο της ενέργειάς τους και να μειώσουν τη λίμπιντο και την αντοχή στο σεξ. Για παράδειγμα, η μυϊκή μάζα φθίνει φυσιολογικά και ο οργανισμός είναι λιγότερο αποτελεσματικός όσον αφορά την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), των μορίων στα κύτταρα που παρέχουν ενέργεια. Παράλληλα, μειώνεται και το επίπεδο της τεστοστερόνης και τα προβλήματα ύπνου είναι συχνά, με αποτέλεσμα να επέρχεται κόπωση. «Αν αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα, είναι δυνατό να αυξήσετε επίσης το επίπεδο ενέργειάς σας παραμένοντας πιο δραστήριος και σε πνευματική εγρήγορση», λέει ο δρ Martin Kathrins, διευθυντής του Κέντρου για την Ανδρική Υγεία στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital. Αναλύουμε στη συνέχεια αυτούς τους παράγοντες που μπλοκάρουν την ενέργεια και πώς να τους ξεπεράσετε.

ATP και μυϊκή μάζα

Ο καλύτερος τρόπος να αυξήσετε την ATP και τη μυϊκή μάζα είναι μέσω της διατροφής και της προπόνησης ενδυνάμωσης. Τροφές που περιέχουν πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες είναι δυνατό να αυξήσουν την ATP. Η επιλογή κατά προτίμηση τροφών φυτικής προέλευσης, σύμφωνα με τη δίαιτα DASH ή με τη μεσογειακή διατροφή, θέτει τις προϋποθέσεις να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αυτά τα λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός), τα αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια). Πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης αποτελούν τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, η σόγια (γάλα σόγιας, τόφου), και τα πουλερικά. Μια άλλη πηγή πρωτεΐνης είναι η σκόνη πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης (από καρπό σόγιας, ρύζι ή κάνναβη) ή από γάλα (καζεΐνη ή πρωτεΐνη από ορό γάλακτος). Η σκόνη μπορεί να προστεθεί σε ένα σμούθι, να την ανακατέψετε με τα δημητριακά σας ή να τη διαλύσετε σε νερό ή γάλα (κανονικό, σόγιας ή αμυγδάλου). Η προπόνηση ενδυνάμωσης συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία ωθεί τον οργανισμό σας να παραγάγει περισσότερη ATP. Η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα αυξάνει επίσης τον βασικό μεταβολισμό σας, την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας σε ανάπαυση. Όπως άλλα είδη σωματικής δραστηριότητας, η προπόνηση ενδυνάμωσης ενισχύει το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου που προάγουν την ενέργεια.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία ωθεί τον οργανισμό σας να παραγάγει περισσότερη ATP.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Αυξάνοντας την ενέργεια για σεξ-1

Η κόπωση αποτελεί μια κοινή παρενέργεια του ανδρικού υπογοναδισμού, μιας πάθησης κατά την οποία οι όρχεις δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη, την ορμόνη του ανδρικού φύλου. (Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει άλλες πλευρές της ανδρικής υγείας). Κατά μέσο όρο, το επίπεδο της τεστοστερόνης μειώνεται κατά περίπου 1% κάθε χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 35-40 ετών, και είναι δυνατό να μειωθεί μέχρι 50% στην ηλικία των 70 ετών. (Μια εξέταση αίματος που θα συστήσει ο γιατρός σας μπορεί να προσδιορίσει εάν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη.) Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, η οποία χορηγείται μέσω απορροφήσιμων εμφυτευμάτων, τοπικής γέλης, επιθεμάτων ή ενέσιμα, συχνά βοηθά στο να δώσει ώθηση στην ενέργεια και να βελτιώσει τη λίμπιντο σε άνδρες με χαμηλό επίπεδο της ορμόνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το εάν θα πρέπει να ελέγξετε το επίπεδο της τεστοστερόνης σας και εάν η θεραπεία υποκατάστασης είναι κατάλληλη για εσάς.

Yπνος

Ο ύπνος χωρίζεται σε δύο φάσεις: τον ύπνο REM (rapid eye movement – ταχείας κίνησης των οφθαλμών) και μη-REM. Ο ύπνος μη-REM περιλαμβάνει τρία στάδια. Οι ειδικοί πιστεύουν πως το τελευταίο στάδιο του μη-REM ύπνου (ή αλλιώς βαθύς ύπνος) διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην ενέργεια, καθώς βοηθά τον οργανισμό να παραγάγει ATP. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν και να διατηρήσουν τον ύπνο τους, που σημαίνει λιγότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να αυξήσει το επίπεδο του στρες και να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός και ο εγκέφαλός σας αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν την ενέργεια. Ειδικά προβλήματα είναι δυνατό να διαταράξουν τον ύπνο, όπως η αϋπνία, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων άκρων και η νυκτουρία (η ανάγκη για ούρηση μέσα στη νύχτα). «Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να προσδιορίσετε εάν έχετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις», λέει ο δρ Kathrins. Σε αντίθετη περίπτωση, η υιοθέτηση καλής υγιεινής ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Παραδείγματος χάριν, ξαπλώστε στο κρεβάτι και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου, ώστε να συγχρονίζεται ο κύκλος ύπνου/αφύπνισης με τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Καθιερώστε μια τελετουργία για την ώρα του ύπνου, δίνοντας στον εαυτό σας μία ώρα πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι για να κάνετε ένα μπάνιο, να βουρτσίσετε τα δόντια σας και να χαλαρώσετε. Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι αποκλειστικά για τον ύπνο ή για το σεξ (αποκλείστε την τηλεόραση ή τις ηλεκτρονικές συσκευές) και κρατήστε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό και δροσερό. Εάν κοιμάστε το μεσημέρι, περιορίστε τον ύπνο σε λιγότερο από 20 λεπτά και αποφύγετε να ξαπλώνετε για έναν υπνάκο αργά το απόγευμα ή αρκετές ώρες από την κανονική ώρα του βραδινού σας ύπνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT