Μήπως πρέπει να δοκιμάσετε ένα κατ’ οίκον τεστ ακοής;

Μήπως πρέπει να δοκιμάσετε ένα κατ’ οίκον τεστ ακοής;

Eνα διαδικτυακό τεστ προσφέρει απλώς μια βασική αξιολόγηση, αλλά μπορεί να είναι αρκετή για να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα

μήπως-πρέπει-να-δοκιμάσετε-ένα-κατ-ο-563261755

Η απώλεια ακοής συνιστά μια σοβαρή απειλή καθώς μεγαλώνουμε και πλήττει περίπου ένα στα τρία άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών και τα μισά άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Η δυσλειτουργία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο απομόνωσης, κατάθλιψης, άνοιας, ακόμη και πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε ακοολόγο όταν οι ίδιοι (ή η οικογένειά τους) υποψιαστούν αλλαγές στην ακοή τους, συχνά λόγω έλλειψης προσβασιμότητας, λόγω του στίγματος ή λόγω λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με τα βοηθήματα ακοής.

Αν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε ένα δωρεάν διαδικτυακό τεστ ακοής. «Πολλά από αυτά τα τεστ μπορεί να είναι αξιόπιστα όταν εκτελούνται στις σωστές συνθήκες. Τα αποτελέσματα, όμως, μπορεί να ποικίλλουν και συνιστώ προσοχή κατά τη χρήση τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να προσφέρουν», διευκρινίζει η Meaghan Reed, διευθύντρια Κλινικής Ακοολογίας στο νοσοκομείο Mass Eye and Ear.

Τι είναι το διαδικτυακό τεστ ακοής;

Ένα διαδικτυακό τεστ ακοής παρέχει μια βασική αξιολόγηση του πόσο καλά ακούτε. Υπάρχουν δύο τύποι. Ο ένας σάς καλεί απλώς να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο. Ο άλλος απαιτεί να φορέσετε τα προσωπικά σας ακουστικά και να ακούσετε μια ποικιλία ήχων, για παράδειγμα μια σειρά ήχων διαφορετικής οξύτητας ή λέξεις που προφέρονται σε ένα υπόβαθρο θορύβου.

Μήπως πρέπει να δοκιμάσετε ένα κατ’ οίκον τεστ ακοής;-1

Τα περισσότερα διαδικτυακά τεστ ακοής διατίθενται δωρεάν και παρέχονται από μια ασφαλιστική εταιρεία ή έναν κατασκευαστή βοηθημάτων ακοής ως παρακίνηση για να σκεφτείτε να αγοράσετε τα προϊόντα τους. Πολλές εταιρείες ζητούν να δώσετε το email σας ή στοιχεία επικοινωνίας.

Πλεονεκτήματα των διαδικτυακών τεστ ακοής

Ένα διαδικτυακό τεστ ακοής έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η ευκολία, καθώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σας, όποια στιγμή επιλέξετε, χωρίς να δείτε επαγγελματία υγείας. Άλλα πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα που σας παρέχει:

• να παρακολουθείτε την ακοή σας από καιρό σε καιρό, για να ελέγξετε για τυχόν αλλαγές

• να ανιχνεύετε την ήπια, μέτρια ή βαριά απώλεια ακοής

• να βρίσκετε το συγκεκριμένο εύρος τόνων που μπορεί να σας δυσκολεύει, όπως π.χ. απώλεια ακοής υψηλών τόνων

• να εντοπίζετε τις διαφορές ακοής στο ένα αυτί σε σχέση με το άλλο (ασυμμετρία).

Μειονεκτήματα των διαδικτυακών τεστ ακοής

Και οι δύο τύποι διαδικτυακών τεστ παρέχουν μια περιορισμένη μόνο αξιολόγηση της ακοής σας. Δεν μπορούν να καθορίσουν τον τύπο ή την αιτία της απώλειας ακοής και δεν μπορούν να διαγνώσουν άλλες παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με το πρόβλημα της ακοής.

Ένα διαδικτυακό τεστ που σας ζητά να ακούσετε ορισμένους ήχους έχει και άλλα μειονεκτήματα επίσης, όπως τα παρακάτω:

Σύγχυση ως προς τον εξοπλισμό. Στο τεστ χρησιμοποιείτε τα δικά σας ακουστικά, τα οποία μπορεί να μην είναι βαθμονομημένα κατάλληλα για το τεστ ακοής και να οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα.

Συνθήκες πραγματοποίησης του τεστ. Το περιβάλλον πραγματοποίησης του τεστ δεν ελέγχεται. «Τα αποτελέσματά σας μπορεί να μην είναι πολύ ορθά αν κάνετε το τεστ στο αυτοκίνητό σας, όπου ο θόρυβος του δρόμου μπορεί να είναι πιο δυνατός από τους ήχους που προσπαθείτε να ακούσετε. Ακόμη και θόρυβοι όπως αυτός του κλιματιστικού μπορούν να παρεμβληθούν και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του τεστ», επισημαίνει η Reed.

Περιορισμένες δυνατότητες. Τα αποτελέσματα του τεστ μπορεί να μην εντοπίσουν τις δυσκολίες ακοής που αντιλαμβάνεστε ότι έχετε και να οδηγήσουν σε μη οριστικά συμπεράσματα. Επίσης, το τεστ δεν μπορεί να συμπεριλάβει άλλους ιατρικούς ελέγχους, όπως είναι η εξέταση του ακουστικού πόρου, και δεν μπορεί να προσαρμοστεί για άτομα με γλωσσικά εμπόδια, δυσκολία στην κατανόηση των οδηγιών ή της τεχνολογίας ή άγχος εξέτασης.

Τι να κάνετε με τα αποτελέσματα

Αφού κάνετε ένα διαδικτυακό τεστ ακοής, το επόμενο βήμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα.

Εάν τα αποτελέσματα δείχνουν ήπια ή μέτρια απώλεια ακοής και συμφωνούν με τις δυσκολίες που αντιλαμβάνεστε ότι έχετε, η Reed λέει ότι θα ήταν καλό να δοκιμάσετε ένα ζευγάρι μη συνταγογραφούμενων βοηθημάτων ακοής. Μπορείτε να τα αγοράσετε στο Διαδίκτυο, σε φαρμακεία ή πολυκαταστήματα ή από έναν ειδικό στα βοηθήματα ακοής.

Μήπως πρέπει να δοκιμάσετε ένα κατ’ οίκον τεστ ακοής;-2
Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη εξέταση ακοής αν το διαδικτυακό τεστ ακοής δεν εντοπίσει την απώλεια ακοής που αντιλαμβάνεστε ότι έχετε.

«Ωστόσο, αν τα βοηθήματα ακοής δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τις ανάγκες σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ακοολόγο για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση ακοής και ενδεχομένως να κάνετε μια ιατρική αξιολόγηση αν έχετε επίσης συμπτώματα όπως “κουδούνισμα” στα αυτιά ή βουλωμένα αυτιά, ζάλη ή έκκριση υγρού από τα αυτιά», αναφέρει η Reed.

Aν τα βοηθήματα ακοής δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τις ανάγκες σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ακοολόγο για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση ακοής.

Ολοκληρωμένο έλεγχο ακοής θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε αν τα αποτελέσματα του διαδικτυακού τεστ ακοής δεν οδηγούν σε οριστικά συμπεράσματα, δείχνουν ασυμμετρία μεταξύ των αυτιών ή δεν εντοπίζουν την απώλεια ακοής που αντιλαμβάνεστε ότι έχετε.

Ολοκληρωμένες εξετάσεις

Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση ακοής σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα διαδικτυακό τεστ ακοής. Σημαίνει ότι θα επισκεφθείτε έναν ακοολόγο, θα καθίσετε σε έναν μικρό θάλαμο με ηχομόνωση, θα φορέσετε ειδικά ακουστικά βαθμονομημένα καταλλήλως για τον ακοολογικό εξοπλισμό και θα ακούσετε ορισμένους ήχους. «Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε ποια είναι η χαμηλότερη ένταση που μπορείτε να ακούσετε για μια ποικιλία από τόνους», λέει η Reed. «Μπορεί επίσης να σας υποβάλουμε σε τεστ που αξιολογούν τη λειτουργία του μέσου τμήματος του αυτιού ή σε ορισμένες ιατρικές εξετάσεις που ελέγχουν για τυχόν προβλήματα στον ακουστικό πόρο».

Κάθε εξέταση προσθέτει διαφορετικές πληροφορίες, οι οποίες οδηγούν στη διάγνωση και τη θεραπεία – για παράδειγμα, την αντιμετώπιση μιας υποκείμενης πάθησης που σχετίζεται με την απώλεια ακοής ή τη λήψη βοηθημάτων ακοής (συνταγογραφούμενων ή μη).

Μήπως πρέπει να δοκιμάσετε ένα κατ’ οίκον τεστ ακοής;-3

Στόχος είναι να βελτιωθεί η ακοή σας, έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε μέρος σε συζητήσεις, να παραμείνετε κοινωνικοί και να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας της ακοής. «Ένα διαδικτυακό τεστ ακοής είναι η αρχή της διαδικασίας ελέγχου για πολλά άτομα», παρατηρεί η Reed. «Το εργαλείο αυτό έχει τη δική του θέση στην υγεία της ακοής».

Αξιοποιήστε στο έπακρο το διαδικτυακό τεστ ακοής

Για να βελτιώσετε την αξιοπιστία ενός διαδικτυακού τεστ ακοής, έχετε υπόψη σας τις εξής συμβουλές:

• Έχετε επίγνωση των ήχων του περιβάλλοντος και κάντε το τεστ σε ένα δωμάτιο όσο το δυνατόν πιο ήσυχο.

• Βεβαιωθείτε ότι τα ακουστικά που χρησιμοποιείτε λειτουργούν καλά.

• ∆ιαβάστε από πριν τις οδηγίες για το τεστ.

• Κάντε το τεστ όταν είστε ξεκούραστοι και μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT