COVID XEC: Τι γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή που «επιταχύνει»;

COVID XEC: Τι γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή που «επιταχύνει»;

Διαθέτει ορισμένες νέες μεταλλάξεις, οι οποίες ίσως συμβάλουν στην εξάπλωσή της αυτό το φθινόπωρο – Τα συμπτώματα και οι εκτιμήσεις των ειδικών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα παραλλαγή της COVID-19 έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και είναι πιθανόν να κυριαρχήσει σύντομα, σύμφωνα με επιστήμονες.

Ταυτοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Γερμανία, και έκτοτε συμπτώματα της παραλλαγής XEC έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Δανία και σε αρκετές άλλες χώρες, όπως αναφέρουν χρήστες της πλατφόρμας Χ.

Διαθέτει ορισμένες νέες μεταλλάξεις, οι οποίες ίσως συμβάλουν στην εξάπλωσή της αυτό το φθινόπωρο, παρότι τα εμβόλια μπορούν και πάλι να βοηθήσουν στο να αποτραπεί η σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με ειδικούς.

Για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από COVID, το NHS της Βρετανίας προσφέρει μια δωρεάν αναμνηστική δόση.

Τα εμβόλια έχουν επικαιροποιηθεί ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις πιο πρόσφατες παραλλαγές του ιού, όχι όμως και την XEC, η οποία προέκυψε από παλαιότερες υποπαραλλαγές της «Ομικρον».

«Η XEC επιταχύνει»

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γενετικής στο University College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC News πως παρότι η XEC έχει ένα «ελαφρύ πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα» συγκριτικά με άλλες πρόσφατες παραλλαγές, το πιθανότερο είναι ότι τα εμβόλια θα μπορούν να παρέχουν ένα καλό επίπεδο προστασίας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ίδιο, είναι πιθανό η XEC να γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Από την πλευρά του ο Ερικ Τόπολ, επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια, λέει ότι η XEC βρίσκεται «μόνο στην αρχή».

«Και θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες, ή έναν – δύο μήνες, πριν επικρατήσει για τα καλά και προκαλέσει κύμα [κρουσμάτων]», δήλωσε στους LA Times.

«Είναι βέβαιο ότι η XEC επιταχύνει. Αυτή φαίνεται πως θα είναι η επόμενη παραλλαγή. Αλλά θα χρειαστεί μήνες προτού φθάσει σε υψηλά επίπεδα».

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Φαίνεται ότι έχουμε και πάλι να κάνουμε με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη ή κρυολόγημα:

– Πυρετός

– Σωματικός πόνος

– Κόπωση

– Βήχας ή πονόλαιμος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από COVID αισθάνονται καλύτερα εντός μερικών εβδομάδων, αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις ένα μεγαλύτερο διάστημα για να αναρρώσουν.

Πρόβλημα τα λιγότερα τεστ

Εχει σημειωθεί «σημαντική αύξηση» της XEC στη Δανία και στη Γερμανία, αναφέρει στο Χ ο αναλυτής δεδομένων σχετικά με την COVID, Μάικ Χάνεϊ.

Διενεργούνται πολύ λιγότερα τεστ ρουτίνας σε σχέση με πριν, κάτι που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο φορτίο COVID κυκλοφορεί.

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας στην Υγεία (UKHSA) αναφέρει ότι είναι φυσιολογικό για τους ιούς να μεταλλάσσονται και να μεταβάλλονται.

Οι ομάδες ατόμων στη Βρετανία που δικαιούνται δωρεάν αναμνηστική δόση είναι οι εξής:

– Ενήλικοι από 65 ετών και άνω

– Οσοι κατοικούν σε οίκους ευγηρίας

– Ανθρωποι άνω των έξι μηνών που ανήκουν σε ομάδα κλινικού κινδύνου

– Εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στο NHS, σε οίκους ευγηρίας καθώς και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Ο δρ Γκαϊάτρι Αμιρταλίνγκαμ, αναπληρωτής διευθυντής της UKHSA, δήλωσε: «Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο οι ιοί να αλλάζουν γενετικά με την πάροδο του χρόνου».

«Ο εμβολιασμός παρέχει την καλύτερη προστασία ενάντια σε σοβαρές νοσήσεις από την COVID-19 και παροτρύνουμε εκείνους με τους οποίους έχει επικοινωνήσει το NHS, να εμφανιστούν για να λάβουν το φθινοπωρινό τους εμβόλιο», πρόσθεσε.

Πηγή: BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT