Ας το παραδεχτούμε: κάποιοι από εμάς δυσκολευόμαστε να απαλλαγούμε με φυσικό τρόπο από το κερί στα αυτιά. Η συσσώρευση αυτής της κολλώδους ουσίας μπορεί να προκαλέσει πόνο, «κουδούνισμα» στα αυτιά, ακόμη και απώλεια ακοής. Τα σπιτικά γιατροσόφια για την απόφραξη των αυτιών είναι προβληματικά και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εφαρμογές (και ημέρες) για να αποδώσουν.
Αυτό μπορεί να εξηγεί την αυξανόμενη δημοτικότητα των συσκευών αφαίρεσης του κεριού για κατ’ οίκον χρήση. Η τάση αυτή ανησυχεί τους ακοολόγους.
«Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι θεωρούν αυτά τα εργαλεία εύκολα, καθώς και ότι γλιτώνουν χρόνο από επισκέψεις στον γιατρό, αλλά δεν συνιστώ τη χρήση τους. Όταν εισάγεις κάτι στο αυτί σου με αυτόν τον τρόπο, το πιθανότερο είναι ότι θα επιδεινώσεις το πρόβλημα», δηλώνει η Meaghan Reed, διευθύντρια Κλινικής Ακοολογίας στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Massachusetts Eye and Ear.
Γιατί να καθαρίσετε τα αυτιά;
Κανονικά, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να κρατήσετε καθαρό το εσωτερικό των αυτιών σας. Έχουν το δικό τους έξυπνο σύστημα: ο οργανισμός εκκρίνει μια κηρώδη ουσία που απομακρύνει τη σκόνη, τους ρύπους, τα νεκρά δερματικά κύτταρα και άλλα μικροσωματίδια, καθώς ρέει αργά έξω από το αυτί.
Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, το κερί μπορεί να γίνει πιο στεγνό, σκληρό ή κολλώδες, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια δυσάρεστη, ενοχλητική συσσώρευσή του.
Μπορεί να είστε περισσότερο επιρρεπείς στη συσσώρευση κεριού αν φοράτε βοηθήματα ακοής ή ακουστικά τύπου ψείρας για μεγάλες περιόδους. Οτιδήποτε φοράτε στο εσωτερικό του αυτιού μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική έξοδο του κεριού.
Μπορεί αρχικά να παρατηρήσετε τη συσσώρευση κεριού σαν μια αίσθηση ότι το αυτί σας είναι βουλωμένο. Όσο περισσότερο καθυστερείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό, τόσο πιο δυσάρεστο μπορεί να γίνει.
Συσκευές αφαίρεσης κεριού
Οι συσκευές αφαίρεσης κεριού διατίθενται ευρέως στο Διαδίκτυο και στα φαρμακεία. Μιμούνται τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ειδικοί.
Ενα δημοφιλές εργαλείο αποτελείται από ένα μακρύ, λεπτό εξάρτημα που φέρει μια μικροσκοπική κάμερα στο ένα άκρο. Εισάγεται στο αυτί για να προσφέρει καλύτερη εικόνα του κεριού (η εικόνα αποστέλλεται στο smartphone σας). Το εργαλείο διατίθεται μαζί με κάποια μικρά εξαρτήματα σε σχήμα κουταλιού ή σέσουλας, διαφόρων μεγεθών, τα οποία σας βοηθούν να χαλαρώσετε το κερί και να το αφαιρέσετε.
Ενας άλλος τύπος συσκευής μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα του ακουστικού πόρου. Η μικρή αυτή ηλεκτρική σκούπα (στο μέγεθος ενός λεπτού τηλεκοντρόλ) έχει έναν λεπτό σωλήνα που εισάγεται στο αυτί για να αντλήσει το κερί. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από εξαρτήματα για το ξύσιμο και την αφαίρεση του κεριού.
Με ένα κόστος 15 έως 50 δολαρίων, οι συσκευές αυτές δεν θα πληγώσουν την τσέπη σας, αλλά υπάρχει κίνδυνος να πληγώσουν τα ευαίσθητα τμήματα του αυτιού σας. «Οι ασθενείς δεν είναι εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές και να αξιολογούν το μήκος και τις καμπύλες του ακουστικού πόρου, ιδίως από μόνοι τους. Ως αποτέλεσμα, συχνά έρχονται σε εμάς με πληγωμένο και ματωμένο ακουστικό πόρο ή με διάτρηση τυμπάνου. Πρόκειται για μια ενδεχομένως μακροχρόνια βλάβη, η οποία είναι περισσότερο τραυματική από ό,τι θα ήταν οποιαδήποτε απόφραξη από κερί», σχολιάζει η Reed.
Τι πρέπει να κάνετε
Μπορείτε να απαλλαγείτε μόνοι σας από μια μικρή απόφραξη, αλλά όχι εισάγοντας εργαλεία στο αυτί σας, προειδοποιεί η Reed. Η ασφαλέστερη και πλέον δοκιμασμένη μέθοδος περιλαμβάνει μόνο μερικές σταγόνες ενός λιπαντικού για κερί που πωλείται στα φαρμακεία (σταγόνες με βάση το έλαιο), νερού ή οξυζενέ. Μπορείτε να τοποθετήσετε λίγο νερό ή οξυζενέ σε ένα σταγονόμετρο ή σε ένα κομμάτι βαμβάκι για να το σταλάξετε μέσα στο αυτί σας.
Μπορείτε να απαλλαγείτε μόνοι σας από μια μικρή απόφραξη, αλλά όχι εισάγοντας εργαλεία στο αυτί σας.
Γείρετε το κεφάλι προς την αντίθετη πλευρά από αυτήν του προβληματικού αυτιού, αφήστε τις σταγόνες να πέσουν απαλά μέσα στο άνοιγμα του αυτιού, περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια σηκώστε πάλι το κεφάλι σας για να εξέλθει το αραιωμένο κερί. Για να μη λερωθείτε, σκουπίστε το αυτί σας με μια πετσέτα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αυτή τη διαδικασία μία φορά την ημέρα για μερικές ημέρες. Όμως είναι φθηνή, συνήθως έχει αποτέλεσμα και δεν περιλαμβάνει την εισαγωγή κάποιου σκληρού αντικειμένου σε ένα ευαίσθητο όργανο.
Και τι γίνεται αν αυτό δεν δουλέψει;
Αν αυτή η απλή σπιτική μέθοδος δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί η απόφραξη να είναι μεγάλη ή να έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα συσσώρευσης κεριού, οπότε η σπιτική μέθοδος είναι αναποτελεσματική. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι καιρός να επισκεφθείτε τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, έναν ακοολόγο ή έναν ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ).
«Ο ειδικός θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία κάτω από σωστό φωτισμό ή κάτω από μικροσκόπιο, για να έχει καλή εικόνα του ακουστικού πόρου και να αφαιρέσει αποτελεσματικά το κερί. Αν υπάρχει βλάβη, όπως ερεθισμός ή αιμορραγία, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει κάποιο φάρμακο», αναφέρει η Reed. «Μπορεί επίσης να σας συστήσει σταγόνες για τα αυτιά, οι οποίες βοηθούν να προληφθεί η συσσώρευση κεριού, και να σας δώσει οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να τον επισκέπτεστε για την αφαίρεση κεριού».